Producerea de vitralii este o afacere mai puţin cunoscută în zona noastră. Totuşi, se pare că sunt şi covăsneni care au început să manifeste interes pentru acest tip de artă. Nu o spunem noi, ci administratorul unei firme specializate în fabricarea articolelor din sticlă. Reprezentanţa firmei Talapzat, cu sediul în Măgheruş, şi-a propus să aducă vitraliile în casele covăsnenilor care îşi doresc ceva mai deosebit în materie de design interior.
Tânăra doamnă Maria, administratorul firmei Talapzat, ne-a spus că la expoziţia de accesorii cu vitralii, pe care au prezentat-o cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an, cei care s-au oprit la stand au fost foarte încântaţi de exponate, parte dintre ei făcând şi comenzi. Aceasta ne-a spus că, în alte zone din ţară vitraliile sunt foarte căutate, şi speră că, încetul cu încetul, acestea vor înfrumuseţa şi locuinţele iubitorilor de frumos, din judeţul Covasna.
„Este vorba despre un tip de artă îmbinată cu meserie. Vitraliile noastre sunt făcute cu tehnica Tiffany. Denumirea vine de la Louis Comfort Tiffany, un artist francez care a inventat metoda aceasta în care nu mai este folosit plumbul, fiind considerat toxic, ci un aliaj de cupru”, ne-a explicat doamna Maria.
Pasiune descoperită din întâmplare
Aceasta ne-a destăinut faptul că şi-a descoperit pasiunea întâmplător, în urmă cu câţiva ani, iar povestea acestei descoperiri, spusă de doaman Maria, sună cam aşa: „În urmă cu aproape zece ani, când mă aflam în Budapesta, într-un loc, pe o terasă, am văzut montate vitralii. Mi s-a părut ceva deosebit şi m-am interesat cum se pot realiza. La acel moment nu m-am lăsat până nu am descoperit un atelier micuţ în care mi s-a oferit şansa să învâţ meşteşugul acestei arte. Acolo am făcut cursuri, iar la final, proprietarii atelierului mi-au propus să rămân la ei, pentru că lucrez frumos. Însă, nici prin cap nu mi-a trecut acest lucru, ci le-am mulţumit pentru că m-au învăţat să fac aceste lucruri minunate, şi le-am spus că mă întorc în ţara mea, unde doresc să înfrumuseţez casele dar şi sufletele oamenilor, cu vitralii frumos colorate. Iar de atunci, pasiunea a crescut, transformându-se într-o mică afacere. Este o muncă destul de migăloasă. Pentru fiecare lucrare facem şabloane, le desenăm, le tăiem cu unelte speciale, şlefuim cu ceva special şi le asamblăm. Pentru o mică veioză, de exemplu, fabricarea durează două săptămâni, dacă lucrez vreo 5 ore pe zi, dar merită. Pe mine, această activitate mă încarcă cu energie”.
Chiar dacă firma nu are încă un magazin de prezentare, cei care doresc să aibă în casă piesele ornamentale realizate de firma Talapzat, pot face comenzi la numărul de telefon: 0743-898.632, sau trimiţând un email la una dintre adresele [email protected] sau [email protected] : „Avem un site în construcţie, avem cataloage. Dacă vom fi contactaţi, mergem pe teren, vedem unde doreşte clientul să pună vitraliile, dacă e cazul le dăm un sfat…”, a încheiat administratorul firmei.
Ana Alina Costache