. . Toţi marii conducători de imperii visau, de fapt, să cucerească întreaga lume, dar după un timp visul lor s-a destrămat, iar mai târziu aceeaşi soartă au avut-o şi imperiile pe care le-au creat. Şi totuşi, visul de mărire renaşte de fiecare dată când apare vreun conducător mai puternic.

 

     Astăzi omenirea, chiar dacă întâmpină extrem de multe obstacole, înaintează pe calea globalizării. În ultimele decenii se vorbeşte şi se scrie tot mai mult despre aşa-numita „noua ordine mondială” generată de diverse organizaţii oculte. Şi chiar dacă acest „zvon” încă nu este recunoscut oficial, în umbră se lucrează la acesta. Uneori ideea este expusă făţiş de unele spirite mai încinse şi nerăbdătoare, aşa cum ne-a fost dat să citim zilele acestea pe internet, unde se spune că într-un interviu acordat site-ului ungar Alfahir.hu, un apropiat al mişcării ungare de extremă-dreapta Jobbik, filosoful rus Aleksandr Dughin, „considerat un ideolog al lui Vladimir Putin”, face nişte declaraţii aberante la prima vedere, dar dacă stăm să mai cugetăm, observăm că tendinţa este reală, deoarece marele Putin chiar a început expansiunea.

     Şi iată ce declara Aleksandr Dughin: „Este necesar un imperiu eurasiatic care să contracareze influenţa Occidentului nihilist”. El prevede „sfârşitul statelor-naţiuni” şi crearea imperiului eurasiatic, dominat de Rusia, înglobând şi ţări precum România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria. Interesant e faptul că acest „vizionar” deja a imaginat şi o structură privitoare la „o nouă ordine mondială” bipolară, constând într-o uniune formată, pe de o parte,  din Statele Unite şi Europa Occidentală (condusă de Germania), iar pe de altă parte, din  Uniunea Eurasiatică (dominată de Rusia). Totuşi, exaltat de visul său de mărire, filosoful în discuţie face abstracţie de, am zice noi, „restul lumii” deloc de neglijat în echilibrul mondial al forţelor economice şi militare.

     Deşi am fi tentaţi să nu tratăm cu seriozitate astfel de produse ale imaginaţiei unui consilier rus, chiar filosf fiind el, totuşi nu putem nega realitatea incipientă. La 1 ianuarie 2015 deja a intrat în vigoare Tratatul privind constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE). Ţările incluse în această uniune sunt. Rusia, Armenia, Belarus, Kazastan, urmând ca în luna mai să adere şi Kîrgîstanul. Şi de asemenea nu putem nega nici acapararea Crimeii şi nici războiul din Ucraina, care se apropie de graniţele noastre, pentru că aceste „realităţi provocate” nu sunt altceva decât paşi de încercare pentru schimbarea actualei ordini mondiale şi, oricare va fi viitorul, nici România nu va scăpa. Şi credem că este mult mai bine ca atunci când răul vine, să fii pregătit.

     Visul de mărire n-a murit, el doar „hibernează” pentru un timp, apoi renaşte în mintea unui „cuceritor” hotărât, pentru că astfel se hrăneşte el. Şi cuceritori sunt de toate felurile, şi mai mici şi mai mari, dar periculoşi sunt doar cei aflaţi în vârful piramidei, căci ei pot hotărî soarta lumii prin nebunia lor sau prin măreţia visului lor.

                                                                                                                               Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail