Violonista Hoos Hanna-Denise, originară din Sfântu Gheorghe, se numără printre tinerii implicați în programul „The Duke of Edinburgh’s International Award”, unul dintre cele mai complexe programe de dezvoltare personală, creat şi lansat în Marea Britanică în 1956, de Alteța Sa Regală Ducele de Edinburg. Hanna, distinsă cu nivelul de aur, a fost premiată, săptămâna trecută, pentru parcurgerea programului, în cadrul unui eveniment găzduit de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani și își propune să ajute la desăvârșirea fizică, psihică și morală a acestora.
DoFe este non-competitiv, plăcut, voluntar şi un program echilibrat care necesită un efort susţinut de-a lungul parcurgerii sale, fiind structurat pe trei nivele de dificultate: „Bronz”, pentru tinerii peste 14 ani, necesitând implicarea minim șase luni în activități; „Argint” – pentru tinerii peste 15 ani, necesitând implicarea în activități pe o perioadă de minim 12 luni; și „Aur”, pentru tinerii peste 16 ani, necesitând implicarea în activități, pe o perioadă de minim 18 luni. Fiecare dintre nivele cuprinde patru secțiuni ce trebuie parcurse: voluntariat; abilități personale; activități fizice; aventură, plus un „proiect rezidențial”- secțiune adițională doar pentru participanții la nivelul de „Aur”. Printre finaliștii secțiunii „Aur” se numără și Hoos Hanna- Denise, tânără violonistă din județul Covasna, care a ales ca, și prin acest program, să împletească două mari pasiuni: cea pentru muzică – vioară și cea pentru aviație.
„Tinerii implicați în program, care au finalizat nivelul de aur, au fost premiați, marțea trecută, în cadrul unui eveniment, de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta. A fost un eveniment al Fundației The Duke of Edinburgh’s International Award România.
„Seara a fost prilejuită de acordarea certificatelor de recunoaștere, tinerilor care au finalizat nivelul de aur al programului Award. Cei 12 tineri din Brașov, București, Cluj – Napoca, Turda și Ploiești au fost premiați pentru progresul lor prin parcurgerea celor 4 secțiuni ale programului: voluntariat, abilități personale, activități fizice, aventură, plus proiectul rezidențial.
Un moment emoţionant la care a fost prezent ambasadorul Marii Britanii, Excelența Sa dl Andrew Noble, alături de dl Shajjad Rizvi, președintele fundației, dl Charlie Crocker și dna Christina Verchere și peste 60 de reprezentanți ai spațiului public și privat, sponsori și parteneri, precum și membri de familie, lideri, supraveghetori și evaluatori Award, oameni minunați fără de care programul Award nu ar putea fi oferit tinerilor!”- se arată pe paginaThe Duke of Edinburgh’s International Award Romania, de pe o rețea de socializare.
Hanna a descris evenimentul ca fiind: „o fericire” și a declarat că a fost o onoare să se implice în acest program:
„Programul Award m-a determinat să văd în oameni potențial și să îi văd cu ochi de dragoste. În cadrul acestui program am reușit să mă dezvolt din multe puncte de vedere, am reușit să îmi lărgesc orizontul, să îmbrățișez cerul prin aviație și să aduc un strop de cer oamenilor, alături de draga mea vioară. Acest eveniment (ceremonia de premiere – n.r.) a însemnat pentru mine o mare fericire și o onoare. Am fost emoționată, încărcată cu o fericire foarte mare pentru faptul că am fost recunoscută la Palatul Elisabeta de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, pentru eforturile și realizările din parcurgerea nivelului de Aur din acest proiect. A fost un moment frumos, în care i-am avut alături pe cei pe care îi prețuiesc. Liderului meu, dar și prietenei mele Mihaela Mariș, din cadrul programului DoFe, vreau să le mulțumesc pentru toată susținerea și prietenia (…)”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Hoos Hanna-Denise.
Studiază vioara încă din copilărie, începând pe acest drum la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe. A absolvit, apoi, studiile Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, iar talentul și munca i-au fost apreciate la numeroase concursuri de profil. Palmaresul său este unul bogat.
În prezent, Hanna continuă să se perfecționeze, urmând un program de master la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” . Între timp, ea este și profesoară de vioară și colaborează în orchestre internaționale de tineret.
Ana Ciorici COSTACHE