Oricât de optimiști am fi, trebuie s-o spunem că, privit din clipa prezentă, viitorul nu arată prea bine. Starea pandemică în care ne aflăm este doar un semnal de alarmă, o atenționare pentru generațiile următoare. Pentru ca lucrurile care amenință pe cei ce ne vor urma să nu se întâmple conform previziunilor, omenirea trebuie să învețe din situația actuală și să devină mai înțeleaptă și mai puternică.
Una dintre aceste amenințări este, fără îndoială, războiul. Deși au trecut mai bine de 70 de ani de la cel de-Al Doilea Război Mondial, timp în care a existat o oarecare pace relativă, în sensul că umanitatea n-a trecut cu adevărat printr-un alt război mondial, amenințarea acestuia continuă să plutească în aer.
Deocamdată cele două mari superputeri, SUA și China, de câțiva ani se află într-o confruntare de uzură, pe plan psihologic și economic. În lupta lor pentru menținerea supremației mondiale, Statele Unite ale Americii simt mereu în spate suflarea fierbinte a Dragonului. Acum bătălia se duce în sfera tehnologiei. De exemplu, după lansarea robotului american Spot, asemănător unui câine, și China anunță că deja și-a construit o „armată” de câini robotizați, despre care aflăm lucruri interesante din sursa descopera.ro, unde apare postarea din 04.13.2021 cu titlul: Chinezii și-au făcut „armată” din câini roboți similari cu Spot, în care se spune că „O companie din China a creat roboți câine care seamănă cu cei produși de americanii de la Boston Dynamics.”
Iată cum din această confruntare între două mari puteri tehnologice se naște Viitorul, realitatea virtuală trece în cea fizică, prin concretizarea unor proiecte gândite ce ne vor influența viața în anii ce vin, căci, tot la fel precum cu pandemia, ceea ce în anii trecuți vedeam doar în filmele SF acum tinde să se împlinească, după cum ne anunță autoarea articolului: „Într-un videoclip viral pe Twitter, o companie chineză de robotică numită Unitree Robotics a prezentat o „armată” de câini robotici negri care se mișcau la unison pe sonorul „Marșului Imperial” din „Războiul Stelelor”. Și chiar dacă inventatorii și oficialitățile încearcă „să îndulcească” lucrurile afirmând că aceste invenții sunt create pentru a fi puse în slujba omenirii, noi știm că există o posibilitate certă ca ele să servească în viitor unui scop militar, așa cum sună titlul unui alt articol: „Forțele Aeriene ale SUA folosesc câinii roboți pentru a-și apăra bazele militare”. Deocamdată, dar în viitor?…
Revenind la lumea fizică palpabilă, nu putem uita sau neglija a treia putere mondială, Rusia, care „tace și face”, undeva pe-aproape de granițele noastre. Aici amenințarea războiului apare ca „situație iminentă”, deci gata oricând să se întâmple. Mass-media anunță că „Rusia continuă să aducă trupe militare lângă Ucraina. Ucraina estimează că, la momentul actual, în zonă sunt 85.000 de soldați ruși. Publicația britanică Daily Mail anunță că au apărut noi imagini cu mișcările masive de trupe ale Rusiei în estul Ucrainei, în timp ce Kievul susține că ar putea fi provocat de „agresiunea” rusă din zona de conflict” (sursa: Mihai Cistelican, postare 11/04/2021, stiripesurse.ro). Așadar, mai devreme sau mai târziu lucrurile vor scăpa de sub control în zona Mării Negre ori în altă regiune fierbinte.
Când e vorba despre război, nu va mai conta nici pandemia, nici încălzirea globală sau alte amenințări, așa că să ne rugăm să n-ajungem la o asemenea fatalitate. Dacă ținem seama de enorma capacitate și sofisticare a armelor de distrugere în masă din timpul nostru, o conflagrație mondială ne-ar putea arunca din nou în sălbăticie, și întreaga planetă ar putea rămâne în doliu. Totuși avem convingerea că va prima inteligența umană asupra celei artificiale și „securea războiului” va rămâne îngropată…
Mihai Trifoi