La invitaţia Asociaţiei Green Energy din Sfântu Gheorghe, în cursul zilei de miercuri un grup de deputaţi din comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor a vizitat plantaţia de salcie energetică din localitatea Poian, după care au poposit la sediul Asimcov.
Deputaţii Antal István (Harghita), Doru Braşoan Leşe (Maramureş), Olosz Gergely (Covasna) şi Oana Manolescu (Asociaţia Liga Albanezilor din România) au avut un scop precis: obţinerea de informaţii de la o sursă bine documentată şi practică despre producerea, colectarea şi folosirea biomasei în producerea energiei termice şi electrice, a combustibililor.
Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat că membrii delegaţiei au sosit special în judeţul Covasna „fiindcă aici sunt primii pionieri care au realizat investiţii mici în producerea de biomasă, dar care sunt foarte importante pentru comunitatea noastră”.
„Am venit să studiem plantaţii, proiecte, tehnologii în desfăşurare şi să adunăm date, păreri de la specialiştii Asociaţiei Green Energy, pentru a definitiva un proiect de lege care a făcut cale întoarsă de la Bruxelles” – a explicat deputatul Olosz.
În comuna Poian există o plantaţie de salcie energetică care poate furniza energie electrică şi termică, deopotrivă, dacă se alege tehnologia potrivită. Mai precis, se pot încălzi toate clădirile publice, şcolile, sau chiar biserica, se poate rezolva iluminatul public şi energia electrică pentru clădirile publice etc.
Deputatul Olosz Gergely a menţionat că „România a cerut de la Comisia Europeană să se dea trei certificate verzi pentru proiectele pe biomasă, dar Comisia a împărţit în aşa fel încât să dăm 1 certificat pentru proiectele pe bază de biomasă din deşeuri biologice, 2 pentru deşeurile din curăţarea pădurilor şi 3 pentru plantaţiile energetice, plus încă un certificat pe MWh, dacă este vorba de cogenerare, adică producerea energiei termice şi electrice”.
În cadrul întâlnirii de miercuri, Vajda Lajos a prezentat istoria Asociaţiei Green Energy şi a clusterului Inovativ al Biomasei iar Cristian Dobrean, membru al Asociaţiei Green Energy a prezentat folosirea biomasei în oraşul Topliţa, unde funcţionează două cazane mici- unul de 1MW şi altul de 1,5 MW. Acesta a declarat că există deja o înţelegere cu primăria pentru a realiza o mică centrală, în cogenerare, pentru a asigura inclusiv încălzirea clădirilor publice din oraş.
Ana Alina Costache