Tribunalul Covasna i-a dat câștig de cauză lui Dan Tanasă în cele trei procese intentate primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad și președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, prin sentințele pronunțate joi, 19 iulie, a.c.

Președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, Dan Tanasă, s-a adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, să respecte stema României, precum și limba oficială de stat în România în cazul unui panou informativ amplasat în parcul central din oraș. Potrivit acestuia, „panoul în cauză era inscripționat ilegal, mai întâi în limba minorității, limba maghiară.”

Potrivit sentinței pronunțată de Tribunalul Covasna, primarul este obligat să „amplaseze stema României deasupra intrării principale în sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe” și să plătească cheltuieli de judecată.

Soluția pe scurt a Tribunalului Covasna notează: „Admite în parte cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), împotriva pârâtului primarul municipiului Sfântu Gheorghe, anume doar cu privire la amplasarea stemei României. Respinge ca rămasă fără obiect cererea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul, referitoare la amplasarea tăbliţelor cu denumirea instituţiei, în mod legal, cea în limba oficială de stat deasupra celei în limba minorităţii, la intrarea în sediul Primăriei Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul să amplaseze stema României deasupra intrării principale în sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.

De asemenea, cu privire la plângerea legată de nerespectarea folosirii limbii române pe panoul informativ din centru orașului, în soluția pe scurt a Tribunalului Covasna se precizează: „Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), împotriva pârâtului primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul să înlocuiască panoul amplasat la intrarea în Parcul Elisabeta din municipiul Sfântu Gheorghe, inscripţionat în limbile maghiară, română şi engleză, cu un alt panou inscripţionat cu precădere în limba oficială de stat, limba romană, inscripţia în limba maghiară şi engleză urmând să fie afişate sub cea în limba română. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.

Tot Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) s-a adresat instanței pentru a-l obliga pe președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, să îndepărteze drapelul Ungariei și steagul secuiesc din sala de ședințe a Consiliului Județean Covasna.

 

În cazul procesului intentat lui Tamas Sandor, soluția pe scurt a Tribunalului Covasna a fost: „Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), împotriva pârâţilor preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna. Respinge cererea formulată de reclamantă împotriva pârâtului Instituţia Prefectului – Judeţul Covasna, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsită de calitate procesual pasivă. Obligă pârâţii preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna să înlăture din sala de şedinţă comună a Consiliului Judeţean Covasna şi a Instituţiei Prefectului – judeţul Covasna, aflată în Palatul administrativ al judeţului Covasna, a drapelului Ungariei, a steagului albastru (deschis) – auriu al Consiliului Naţional Secuiesc, precum şi a aşa – zisului steag şi fanion albastru (închis) – auriu al judeţului Covasna. Obligă pârâţii preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna la plata către reclamantă a sumei de câte 25 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.  

Pe portalul Tribunalului Covasna nu există informații cu privire la căile de atac ale sentințelor.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail