• Cu acest prilej va fi lansat şi un volum de artă 

Astăzi, cu începere de la ora 15.00, la Muzeul de Artă din Braşov, (lângă Hotelul “Capitol”) are loc  un interesant eveniment cultural zonal ce se adresează  specialiştilor (arhitecţi, proiectanţi, constructori, restauratori, amenajatori de interioare), dar şi iubitorilor de frumos din trei judeţe limitrofe, printre care şi Covasna.

Ne referim la Vernisajul expoziţiei și prezentarea cărţii “Case vechi, design şi ceva în plus”, manifestare iniţiată în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Braşov – Covasna – Harghita.

Oganizatorii au declarat pentru cotidianul “Mesagerul de Covasna” – singurul ziar din judeţul Covasna acreditat la această importantă acţiune – că este vorba de o expoziţie interactivă marca Zeppelin, precum şi de lansarea  unui volum de artă ce se referă la arhitectura modernă, design şi reparare, aplicate pentru salvarea şi reabilitarea unor imobile celebre, cu valoare istorică, bastioane, clădiri vechi şi case valoroase de pe timpuri.

Spre deosebire de alte prezentări, acest proiect vizează intervenţii realiste prtivitoare la Patrimoniul arhitectural românesc, în ideea de a se salva ce se mai poate.

O viaţă nouă, clădirilor vechi

Volumul include nu mai puţin de 20 de poveşti despre  istoria şi starea unor construcţii atinse de patina nemiloasă a timpului, zidiri fragile ce necesită intervenţia grabnică a restauratorilor. De asemenea, lucrarea expune şi câteva idei îndrăzneţe, curajoase, de revigorare a acestor comori naţionale, ce-au fost lăsate de izbelişte prea multă vreme.

Proiectele sunt realizate în anii din urmă, unele derulându-se şi în prezent, şi vizează mari ansambluri ori lucrări punctuale de design interior.

Din păcate, în ziua de azi unii invocă necesitatea păstrării Patrimoniului arhitectural al neamului, intangibil, ceea ce constituie o piedică în calea modernizarii, a dezvoltarii urbanistice a localităţilor. De teamă să nu se strice ceva, cumva, din nepricepere, iar reparaţiile să nu dăuneze unităţii de stil a lucrării, anumite autorităţi locale se opun unor asemenea intervenţii benefice, făcând şi mai mult rău.

Specialiştii în arhitectură şi design ne asigură că lucrările preconizate nu se limitează doar la respectarea regulilor de protecţie, ci urmăresc să dea o viaţă nouă clădirilor vechi. „Sunt intervenţii în care elementele moderne constituie un nou strat, ce intră într-un dialog respectuos şi sensibil cu cele istorice”, afirmă cei de la Zeppelin.

Printre cele 20 de exemple se numără Casa Mincu din Bucureşti (astăzi sediul Ordinului Arhitecţilor din România), Centrul de Arhitectură din fosta Uzina de apă din Suceava, locuinţe vechi reabilitate, baruri extrem de populare din Centrul Vechi al Capitalei, clădiri istorice din Cluj sau Braşov, ce capată o viaţa nouă, Bastionul Theresia din Timişoara, renaşterea Sălii Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez din Bucureşti şi multe altele.

Detalii despre carte

Referindu-ne la cartea ce va fi lansată tot astăzi, să precizăm că are o ţinută grafică elegantă, fiind gândită ca un album de artă bilingv (roman-englez), care conţine imagini color foarte reuşite dar şi explicaţii bine documentate.

Editori şi autori sunt Ştefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Mugur Grosu, Cosmin Caciuc, plus Justin Baroncea, Johannes Bertleff, Planwerk. Design-ul graphic este semnat de Radu Manelici (Faber Studio).

… Aşadar, cititorii interesaţi sunt invitaţi astăzi,  la ora 15.00, la un interesant eveniment cultural, mai puţin obişnuit în zona noastră.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail