Veniturile Primăriei Sfântu Gheorghe au crescut anul acesta cu peste 2,2 milioane de lei prin majorarea impozitelor aplicate persoanelor juridice.
Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că atât măsura majorării cu 50% a impozitelor, cât şi introducerea ajutorului de minimis pentru stimularea mediului de afaceri autohton şi compensarea acestei creşteri s-au dovedit a fi nişte măsuri foarte bune.
„A fost o iniţiativă foarte bună (…) şi îmi pare rău că nu am făcut acest pas încă de acum cinci ani (…) Per total, pot spune că a fost un succes, a fost peste aşteptări atât din punct de vedere financiar, cât şi din punctul de vedere al atitudinii firmelor”, a spus Antal Arpad.
El a menţionat că iniţial au fost voci din mediul de afaceri care au criticat decizia Consiliului local, însă ulterior au înţeles că prin intermediul ajutorului de minimis pot recupera banii plătiţi ca impozit, ba chiar pot obţine sume şi mai mari.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, a recunoscut că a fost sceptic cu privire la reuşita acestui program, însă „a pierdut pariul”. El a spus că procedura pentru obţinerea acestui ajutor de minimis este extrem de simplă şi ieftină, fiind nevoie doar de câteva declaraţii pe proprie răspundere şi un certificat de doi lei care să ateste plata impozitelor către bugetul local.
Anul acesta, 58 de firme din Sfântu Gheorghe au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de minimis acordat de Consiliul local, dintre care aproape 45 au fost admise, iar o parte deja au primit banii. Linia de finanţare pentru ajutorul de minimis a fost deschisă la jumătatea lunii aprilie a.c., iar banii au putut fi obţinuţi pe bază de proiecte. Consiliul local a pus la dispoziţia firmelor autohtone 500.000 de lei, iar banii au putut fi solicitaţi pentru acoperirea dobânzilor aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea exterioară parţială sau totală a clădirilor, crearea sau modernizarea spaţiilor verzi, reabilitarea termică a clădirilor, instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, participarea la târguri şi expoziţii în ţară ori străinătate pentru promovarea produselor, achiziţionarea unor materiale promoţionale ori informative, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente sau componente hardwear sau softwear, realizarea de site-uri web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, introducerea sistemului modern de plată, achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii etc.
Condiţia pentru a accesa acest fond a fost ca firmele să aibă sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, prin urmare dezavantajate au fost companiile multinaţionale (bănci, benzinării, supermarketuri, asiguratori) care au plătit un impozit cu 50% mai mare, dar nu au putut beneficia de acest ajutor de minimis.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES