. . Programul Operațional Regional (POR) a fost de multe ori limitat ca efecte, dar cel mai important lucru este că impactul acestuia este unul pozitiv, fiind un ajutor extraordinar pentru dezvoltare, a declarat joi vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

„Acest program a fost de multe ori limitat ca efecte, din cauza fricii de programe de dezvoltare regională. Există o inhibiție culturală în România în ceea ce privește regionalizarea și dezvoltarea regională. A fost de multe ori politic folosită această frică a oamenilor, frică de dezbinare sau de disoluția statului, un fel de frică de a nu pierde Transilvania de multe ori, ceea ce, după părerea mea, a fost o mare limită și o piedică importantă. Dar este vorba și de o frică ce vine dintr-o gândire mică, de cutie, în care foarte mulți gândesc să rămână ei șefi pe mica lor porțiune, micul lor județ, chiar dacă se afundă, odată cu această regiune de monopol, în subdezvoltare. (…) Dacă ne uităm la rezultatele bune, atunci putem să fim optimiști. Dar, dacă ne uităm la rezultatele bune și foarte bune ale acestui program, nu poate să nu te orbească tristețea pentru ce ar fi putut să fie în acești 7 ani de dezvoltare”, a arătat Vasile Dîncu, la Conferința de Evaluare a Impactului Programului Operațional Regional.

El a denunțat totodată, ca piedici, politicianismul, dar și lipsa de solidaritate chiar în interiorul națiunii.

„Mulți oameni care au vrut să lucreze la dezvoltarea unor politici regionale au fost blocați de multe ori din interese egoiste. Dacă toate acestea nu ar fi fost, am fi fost mult mai departe în ceea ce privește aceste programe. Aș vrea să cred că acest prim exercițiu european al României a fost o școală, că nu vom mai repeta greșelile trecutului”, a adăugat vicepremierul.

Vasile Dîncu a subliniat că un efect foarte important pe care programul Regio l-a avut și îl are asupra României este cel de model.

„Acesta cred că este efectul cel mai important, pentru că cel mai mare risc pentru o societate este, în opinia mea, acela de a nu avea un model. Noi, după 1989, am rescris planificarea, am rescris ideea că o țară nu se poate dezvolta decât strategic, decât pornind de la un proiect, chiar dacă nu am avut și, din păcate, nici acum nu avem un foarte clar proiect de societate. Și când spun asta nu mă refer la faptul că avem proiecte foarte multe (…), ci mă gândesc în primul rând la existența unor proiecte care să fie partajate la nivel social, proiecte care să devină motivaționale. Astăzi părem de foarte multe ori o societate fără idealuri sau fără motivație, avem puțină încredere în instituții, avem puțină încredere în toți ceilalți”, a susținut Vasile Dîncu.

El a dorit să le mulțumească tuturor miniștrilor Dezvoltării care au coordonat programe Regio. „Cred că fiecare și-a pus o contribuție, fiecare a avut un vis pe care și și l-a putut îndeplini mai bine sau nu, în funcție de propria evaluare sau de condițiile care au fost în fiecare moment. Cred că este foarte important să găsim împreună liniștea și consensul necesar pentru a gândi dezvoltarea României. Constatările noastre cu privire la impactul Regio este că a fost pozitiv — asta nu e o știre, pentru că e o știre pozitivă—, dar este pozitiv rezultatul dacă ne gândim la câteva domenii în care noi eram absolut descoperiți, mai ales că programul acesta 2007 — 2014 s-a suprapus peste o perioadă de criză economică. Acest program a fost un ajutor extraordinar pentru dezvoltare, poate mai important decât în alte perioade în care nu aveam criză”, a arătat Dîncu.

Ministrul Dezvoltării a precizat că Regio a contribuit și la îmbunătățirea infrastructurii urbane, a generat locuri de muncă, a crescut calitatea vieții urbane.

„În domeniul sănătății putem vorbi de o creștere a nivelului de satisfacție a pacienților, a clienților. Și în alte servicii publice, unde Regio a fost implicat, vom vedea același lucru. A finanțat infrastructura în învățământului preuniversitar, a permis accesul la educație, în special al elevilor din mediul rural și al celor din zonele defavorizate. A adus o contribuție la îmbunătățirea vieții celor cu dizabilități. De asemenea, au venit resurse financiare pentru microîntreprinderi, a crescut indicele de retenție a personalului din microîntreprinderi, s-au înființat locuri de muncă noi, importante și ca număr. De aceea aș vrea să spun că acest program a reprezentat un capitol important în finanțarea dezvoltării din România în această perioadă”, a mai spus el.

Vasile Dîncu a menționat, în context, că în viitor se vor face evaluări de etapă, nu doar evaluări la finalul unor perioade de exercițiu european.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail