Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a distribuit var cloros pentru dezinfectarea fântânilor din județ afectate de inundațiile recente.

Directorul executiv al DSP Covasna, Ágoston László, a declarat că varul cloros a fost distribuit Primăriilor, alături de instrucțiuni de folosire. Totodată,  instituția este pregătită și cu vaccin antitetanic, pentru cazurile care ar putea necesita administrarea acestuia.

„La ora actuală, practic, fântânile încă nu au fost dezinfectate. Ce am putut noi să facem în această fază a fost să ne pregătim să ducem var cloros la Primării și vaccin antitetanic, pentru cazurile în care este necesar să se administreze și acesta.  (…) Din acest punct de vedere, suntem pregătiți în măsura în care se poate;  var cloros am distribuit și dacă mai are nevoie cineva, avem suficient, nu este nici o problemă (…), toate fântânile vor putea fi dezinfectate. Am vorbit cu primarii că în momentul în care vremea permite dezinfectarea fântânilor, atunci să sprijine populația cu pompe, să scoată apa.”,  a spus directorul Ágoston László.

De ce este importantă vaccinarea antitetanos

Deși campaniile de vaccinare împotriva diferitelor boli se derulează continuu, în toată țara, în această perioadă se pune accent și pe prevenirea tetanosului, o boală deosebit de gravă, cauzată de infecția cu cu bacteria Clostridium tetani. Această bacteria se găsește de obicei, în sol, praf și bălegar și intră cu ușurință în organismul omului prin orice rupere a pielii, cum ar fi o tăietură sau o plagă cauzată de un obiect contaminat. Din fericire boala nu se transmite de la om la om, însă răspândirea ei în sol face ca oricine să fie susceptibil de a se contamina, iar simptomele sunt extrem de neplăcute și periculoase. Acestea se caracterizează, de obicei prin spasme musculare extrem de puternice, care încep, în cel mai comun tip, la nivelul maxilarului, răspândindu-se apoi în tot corpul. Acestea durează numai câteva minute, de fiecare dată, apărând frecvent timp de până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de puternice încât provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febrădurere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert.[1][2]Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea este lungă și anevoioasă, putând dura chiar luni de zile. Din păcate, aproximativ 10% din cei infectați nu supraviețuiesc bolii.

Printre măsurile luate de către Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna, în zonele afectate de inundații, este și distribuirea de doze suplimentare de vaccin către toate cabinetele medicale comunale.

„Se iau măsuri numai pentru vaccinare antitetanos, pentru cei care au diferite răni la picioare și au umblat în apa de pe câmpuri. Vaccinurile sunt duse la dispensarele care deservesc populația de acolo. De asemenea s-a dus și var cloros pentru dezinfecția fântânilor, dar aceasta se face numai după ce scade nivelul apei, până când apa nu este transparentă, curată, nemirositoare, nu are rost să dezinfectăm.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” dr. Santa Ferenc, epidemiolog în cadrul D.S.P. Covasna.

Recomandări pentru populaţia afectată de inundaţii

Cu privire la pericolul declanșării unor epidemii, acesta nu este exclus, însă, dacă se iau o serie de măsuri pentru igienă, acesta poate fi limitat. Atfel, D.S.P. Covasna a transmis o serie de recomandări populației afectate de inundații.

„Având în vedere evoluția meteorologică și hidrologică și inundațiile care au afectat unele localităţi din judeţ, pentru a preveni apariţia bolilor infecţioase cu transmitere hidrică (boală diareică acută, hepatită virală A, dizenterie, etc.), avertizăm populaţia din zonele afectate, care se aproviziona cu apă din surse proprii (fântâni, pompe, izvoare), să respecte următoarele recomandări: să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet; să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită; să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora; să evite expunerea prelungită la frig/umezeală; să păstreze alimentele în condiţii igienice; să respecte igiena individuală mai ales în ceea ce priveşte spălarea mâinilor şi utilizarea toaletelor. În caz de leziuni sau răniri adresaţi-vă medicului de familie pentru vaccin antitetanic gratuit”- au transmis reprezentanții DSP Covasna.

Dr. Santa Ferenc a mai explicat că „Pericolul este în primul rând de infecții la nivelul căilor digestive. Inundațiile au afectat zone unde nu există canalizare, unde încă sunt WC-uri în curte, sau fose septice nu foarte bine isolate, iar toate reziduurile din ele au fost scoase la suprafață de către inundații. În plus, aceste ape trec din grădină în grădină, din curte în curte. Deci peste tot pe unde au ajuns aceste ape, zarzavaturi și fructe căzute pe jos se consideră infectate. Absolut toate trebuie foarte bine spălate, cu apă potabilă, până și merele care cad pe sol, în zonele prin care a trecut apa sunt infectate. Oamenii trebuie să se gândească la  faptul că pot lua paraziți sau bacterii care produc afecțiuni. Pentru spălat vase trebuie folosită apă potabilă, iar pentru baie – la fel – este strict interzisă folosirea apelor nepotabile. Imediat ce se retrag apele, fântânile trebuie dezinfectate și trebuie asigurată apa potabilă cat mai repede. Pentru băut, până nu se asigură apă curată, chiar și acolo unde este asigurată apă curentă, aceasta trebuie verificată, apoi se poate folosi, dacă nu sunt probleme. Cel mai important este ca oamenii să știe ce este curat și ce nu, pentru a evita orice este infectat. Ei trebuie să înțeleagă că toate zarzavaturile din grădini, toate fructele care cad în iarbă pe acolo pe unde a trecut apa, toate trebuie bine spălate. Dacă fiecare nu este sârguincios și nu spală tot, nu are grijă să ingereze numai alimente curate, se expune la tot felul de boli. Din fericire, în zona noastră nu s-au semnalat cazuri de hepatită, deci momentan avem noroc.”

 

Fenomenele hidrometeorologice recente au afectat un număr de 19 unități administrative din județ, peste 190 de fântâni, poduri, podețe și sute de gospodării.

Ana Ciorici Costache

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail