Firma contractată pentru dotarea secțiilor Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” – firma Vamed, a  livrat în proporție de 100% echipamentele medicale destinate spitalului nostru.

. . Potrivit directorului general „Vamed”, Istvan Besenyei, firma și-a onorat contractul și a livrat toată aparatura necesară secțiilor spitalului județean, o parte fiind deja instalate, iar cealaltă parte urmând a fi puse în funcțiune după finalizarea lucrărilor de reabilitare a spitalului.

„În jur de 85% sunt puse în funcțiune, personalul este instruit, iar restul sunt depozitate în condiții foarte bune și așteptăm doar constructorul să aducă spațiile respective în niște faze astfel încât să le putem instala, pune în funcțiune, respectiv să trecem la instruirea personalului. Vis a vis de calitatea echipamentelor: tot ce am livrat, tot ceea ce vedeți aici și ce va fi funcțional, este produs în anul 2015 iar calitatea este standard Europa de Vest, nu este nimic din China, nimic din Turcia, totul este produs în Europa de Vest sau Statele Unite” – a explicat directorul general „Vamed”, Besenyei Istvan.

Managerul spitalului, Nagy Andras Robert, a precizat că secției de Terapie Intensivă i-au fost montate soluții moderne de filtrare a aerului, au fost separate încăperile în spații de terapie aseptică, această zonă fiind mai mare și având de acum filtre de aer. Potrivit acestuia, zonele de flux de muncă au fost regândite astfel încât să corespundă unor necesități moderne actuale, iar locul unde va fi amplasat laboratorul de analize – în zona de ambulator, pe lângă cabinete și renovarea acestora, a fost modificat și spațiul de așteptare, în măsura în care acest lucru a fost posibil.

„Blocul operator al Spitalului va avea 4 săli de operație, construite astfel încât conceptul de filtrare a aerului și de sterilitate să fie maxim și să facă posibilă o intervenție de maximă siguranță. Renovarea secției de cardiologie este gata, s-a încercat crearea unor spații pentru pacienți, pentru aparținători de câte 2-3 paturi în zonele de secție, cu grupuri sanitare separate pentru fiecare salon în parte. Întreaga zonă de tratament, de spitalizare, a fost echipată unde a fost nevoie cu console speciale de Terapie Intensivă, iar în alte părți cu console simple care să permită ca în aproipierea fiecărui pat să existe câte o sursă de oxigen. În partea dreaptă, la subsol va fi Radiologia și zona de Ambulator cu Fizioterapia și Reabilitarea, pe palierul celălalt, în partea stângă ar trebui să fie amplasată Urgența, ținând cont și de proiectul de extindere, împreună ar trebui să fie un întreg. La parter deja funcționează Blocul de Nașteri, tot la parter, pe partea dreaptă a clădirii ar trebui să fie continuarea zonei de Ambulator respectiv laborator cu două intrări – și pe parte de spital și pe parte de Ambulator. La etajul I rămâne partea de Terapie Intensivă, Blocurile Operatorii și Ortopedia, la etajul II, integral, va fi Chirurgia, la etajul III va fi Cardiologia iar pe partea cealaltă Ginecologia, la etajul IV va fi Neonatologia și secția de Obstetrică Ginecologie iar la etajul V, integral, va fi Pediatria.” – a explicat managerul spitalului, Nagy Andras Robert.

Președintele Consiliului Județean Covasna (CJ), Tamas Sandor este sigur că lucrările vor fi finalizate în proporție de 100% până la expirarea perioadei acordate pentru lucrările de reabilitare a spitalului. Acesta a precizat că este pentru prima dată în 10 ani de zile de când în sfârșit Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” va ieși din șantier.

„Am promis că Moș Crăciun va aduce un spital nou, și iată, cu câteva zile înainte de Crăciun v-am invitat să vedem unde am ajuns. Am ajuns la 90% din proiectul câștigat de la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că în proporție de 100% am adus aparatura medicală, și sutem la 80% pentru reabilitarea spitalului. Întârzierile majore în derularea procedurilor de atribuire a principalelor contracte de achiziții publice din cadrul contractului de finanțare sunt cele mai dureroase, totodată, înainte de a începe acest program, am avut un alt program cu Ministerul Sănătății și aceste două programe nu puteau să se suprapună, deci trebuia să așteptăm să finalizăm ceea ce pornisem cu ani în urmă, însă de acolo nu a venit sprijinul financiar în ritmul în care trebuia să vină, de aceea a trebuit să începem puțin mai târziu. Între timp, cu aprobarea Comisiei Europene (pentru toate proiectele derulate în România) termenul de finalizare al contractului a fost împins până pe 30 iunie 2016 pentru toate contractele din țară. (…) Nu am nicio temere în ceea ce înseamnă finalizarea spitalului, veți vedea cât am înaintat și este foarte important pentru cel mai important spital al județului Covasna, unde de 10 ani de zile am avut șantier, iar acest șantier în câteva luni de zile îl vom închide.” – a explicat președintele CJ, Tamas Sandor.

De la începutul proiectului, pentru reabilitarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” s-au investit în total 60,8 milioane lei, dintre care 27 milioane numai pentru echipamente (gresie, paturi, chiuvete, aparatură).

Ioana Ardeleanu  

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail