După „Drumeție în siguranță”, Centrul Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont a anunțat lansarea unui nou program pentru „Școala Altfel”: „Valorile naturale ale județului Covasna”, care are ca scop informarea elevilor cu privire la elementele de floră și faună specifice județului.

Programul este organizat de Compartimentul Protecția Naturii, din cadrul Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, fiind derulat de personalul de specialitate al acestuia.

Vor fi prezentate ariile naturale protejate din județul Covasna; speciile protejate, cu accent pe speciile de păsări din situl Natura2000, Munții Bodoc-Baraolt; aspecte legate de legislație și obligațiile fiecărei persoane, a transmis directorul instituției, Leonid Moscviciov.

Potrivit acestuia, durata activității va fi de aproximativ o oră – o oră și jumătate.

Înscrierile se vor face de către cadrele didactice, telefonic sau prin email, pe principiul „primul venit, primul servit”. Programele se vor derula atât în limba română, cât și în limba maghiară, în funcție de solicitări, au transmis organizatorii.

Și programul „Drumeție în siguranță”, desfășurat de Serviciul Public Salvamont Covasna, din cadrul Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont , în scopul educației montane și promovării mersului pe munte în condiții de siguranță, continuă, pe perioada Școlii Altfel.

„În cadrul acestui program,  vor fi prezentate trei aspecte legate de viața muntelui: acordarea primului ajutor în caz de urgență; drumeții pe munte, marcaje turistice, conduita pe munte; echipament montan, reglarea și folosirea corectă”, a transmis directorul instituției, Leonid Moscviciov.

Înscrierile se fac și în acest caz pe principiul „Primul venit, primul servit”.

Serviciul Public Salvamont Covasna funcționează în cadrul Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont și are ca obiectiv principal căutarea persoanelor dispărute în zona montană, acordarea de prim ajutor și transportarea acestora la cea mai apropriată unitate medicală,  și, totodată, oferă informații despre starea traseelor turistice marcate, despre eventualele pericole prezente în zonă.  De asemenea, promovează drumețiile și respectul față de natură.”- se arată pe pagina Salvamont Covasna.

În cadrul Serviciului Public Salvamont Covasna funcționează și un dispecerat, cu număr propriu, la care poate suna oricine are nevoie de asistență în munți. Numărul de telefon alocat acestui serviciu este 0725.826.668 (0-SALVAMONT).

Continuă și programul „Profesor pentru o zi”, lansat de IȘJ

Pe perioada „Școlii altfel” se derulează și programul „Profesor pentru o zi”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prin care toți cei care doresc să fie dascăli măcar pentru o oră, pot face acest lucru.

Programul a fost lansat în urmă cu câțiva ani, la inițiativa inspectorului școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre. Prin acest program, reprezentanți ai diverse instituții,oameni cu diverse profesii sunt invitați ca în cadrul activităților „Școala altfel” să intre în rolul dascălilor și să susțină, la clasă, prezentări, prelegeri, informări, activități educative. Totodată, programul le oferă elevilor ocazia de a descoperi taine și experiențe ce țin de anumite profesii și meserii, chiar de la cei care le practică.

Practic, activitatea județeană „Profesor pentru o zi” constă în invitarea autorităților locale și a managerilor/ persoanelor care dețin funcții importante din cadrul instituțiilor județene și locale, interesate de educație, să se implice în programul zilelor „Școala altfel”, prin prezentări, prelegeri, informări, organizare de activități educative etc., într-un domeniu care vizează educația tinerei generații, egalitatea de șanse, toleranța, reducerea violenței școlare, reducerea absenteismului și abandonului școlar, atitudinea civică, protecția mediului, sănătatea, educația juridică, educația financiară, protecția consumatorului, interculturalitatea, succesul în carieră și în viață etc.”

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. 

Cei care doresc să se înscrie în program trebuie să acceseze site-ul IȘJ Covasna, (https://isj.educv.ro/content/12709/%C8%98coala-Altfel-2018-2019) pentru a consulta tabelul cu perioadele stabilite de unitățile de învățământ pentru organizarea Programului „Școala Altfel”, după care, pentru programare, să contacteze conducerea unității de învățământ pe care o aleg pentru a se prezenta ca „profesori pentru o zi”.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail