Fostul subprefect Valentin Ionaşcu, candidat din partea Alianţei România Dreaptă (ARD) pentru Camera deputaţilor în Colegiul uninominal Întorsura Buzăului, susţine necesitatea modificării legii astfel încât să dea proprietarilor de păduri posibilitatea să-şi exploateze şi să-şi valorifice lemnul.
Valentin Ionaşcu, de profesie inginer silvic, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în momentul de faţă legea nu permite realizarea de studii de amenajare silvică pe suprafeţe sub 100 de hectare, iar în atare condiţii cetăţenii care deţin terenuri mai mici nu-şi pot valorifica lemnul chiar dacă arborii au ajuns la maturitate şi trebuie tăiaţi.
„Oamenilor li s-au retrocedat pădurile, dar nu au posibilitatea să taie din ele pentru că nu întrunesc condiţia celor 100 hectare necesare pentru întocmirea şi redactarea amenajamentelor silvice. Aberantă măsură, (…) iar eu consider că trebuie să se revină la studiile sumare de amenajare silvică, iar oamenii să poată să-şi recolteze lemnul de care au nevoie. Sunt păduri care au ajuns la o sută de ani, la vârsta exploatabilităţii, dar şi acolo se aplică aceeaşi regulă, nu pot fi tăiate pentru că nu au amenajament, iar amenajament nu se poate face decât pe o sută de hectare. Fără acest studiu se pot tăia doar cinci metri cubi (…) Eu consider că oamenii trebuie ajutaţi, trebuie să se revină şi să se poată face studii sumare de amenajare pentru orice suprafaţă. Legea trebuie să fie în sprijinul cetăţeanului, nu împotriva lui. Eu am fost întotdeauna şi sunt în continuare pentru protejarea pădurilor, dar trebuie să le dăm oamenilor posibilitatea să-şi exploateze resursele, bineînţeles respectând regimul silvic”, a declarat Valentin Ionaşcu.
Acesta a mai spus că pledează pentru revenirea la partizii pentru populaţie, astfel încât cetăţenii să aibă posibilitatea de a cumpăra la un preţ mai mic, direct din pădure, copaci „pe picior” pentru foc sau pentru construcţie. Potrivit acestuia, în momentul de faţă toată masa lemnoasă este scoasă la licitaţie, fără să se ţină seama de faptul că şi oamenii au nevoie de lemn pe care l-ar putea exploata în interes propriu cu animalele din gospodărie,
„Înainte erau partizi pentru populaţie, care erau vânduţi cetăţenilor la un preţ mai mic pentru că nu era inclus preţul de exploatare. Oamenii au animale şi le-ar conveni să folosească animalele din gospodărie pentru exploatarea şi transportul lemnului. Eu care cunosc situaţia reală, cunosc nevoile populaţiei, militez pentru a facilita accesul oamenilor la lemnul de care au nevoie”, a spus Ionaşcu.
Candidatul ARD a adăugat că va susţine, de asemenea, alocarea de fonduri din bugetul de stat pentru intabularea terenurilor agricole şi forestiere, impozitarea diferenţiată a terenurilor agricole lucrate şi nelucrate, precum şi scutirea de la impozitare a profitului obţinut din agricultură dacă acesta este reinvestit în sistemul de irigare.
Contracandidaţii lui Valentin Ionaşcu în colegiul uninominal Întorsura Buzăului sunt actualul deputat Horia Grama (USL), viceprimarul staţiunii Covasna Thiesz Janos (UDMR), profesorul Szakacs Zoltan (PPMT), juristul Gică Agrigoroaie (PRM) şi omul de afaceri Mathe Mihail (PP-DD).
Oana Mălina Negrea/AGERPRES