În zi de mare sărbătoare creștinească, Sfinții Petru și Pavel, în centrul stațiunii Vâlcele au fost organizate evenimentele cuprinse în cadrul celei de a III-a ediții a Zilelor Vâlcelelor precum și a  ediției a XXII-a a Zilelor Andrei Șaguna.

Programul Zilelor Andrei Șaguna care a debutat marți, cu Hramul mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul din Valea Mare, și a continuat cu o multitudine de activități care s-au derulat pe percursul zilelor săptămânii trecute,  a fost încheiat ieri cu prezentarea unor volume monografice despre localitățile Araci și Vâlcele precum și lucrările  unor autori din comuna Vâlcele, printre aceștia numărându-se  Nicolae Moldovan, Luminița Cornea, Pr. Ioan Tămaș Delavâlcele, Vasile Antonie Tămaș Delavâlcele, Cătălin Florin Vlădărea.

Să înceapă distracția

Sub soare cald de Cireșar,  locuitorii comunei dar și oaspeții sosiți la acest eveniment s-au adunat, cu mic cu mare, pentru a urmări programul artistic bogat și variat pe care organizatorii l-au pregătit, și în acest an. Potrivit viceprimarului comunei, Nicolae Cucu, în jud de 160 de artiști din localitățile județului Covasna dar și din Brașov au dat curs invitației de a urca pe scena amenajată în  centrul stațiunii. Astfel, începând cu ora 12.00, timp de mai bine de 7 ore, artiștii au adus prin cântecele și dansurile lor bucuria în sufletele celor prezenți. În acest an, pe scenă au urcat și artiști care au participat  pentru prima dată la Nedeia Sânpetrului- Ansambul „Oltul” din Hăghig,  Ansambul de cântece format din fetele de la Mănăstirea Mărcușa, „Junii Întorsurii” din Întorsura Buzăului, Corul „Voievozii munților” din Vâlcele,  aceștia alăturându-se ansamblurilor și artiștilor  ce nu  lipsesc de la această sărbătoare- Ansambul „Brâulețul” din Sita Buzăului, Ansambul „Izvorașul” din Zăbala, Ansambul „Pădurenii” din Barcani, Formația de cântece și dansuri populare din Ariușd, solista vocală Elena Istrate din Măieruș, Ștefan Lupu,  interpret de muzică populară din zonă- o apariție inedită prin costumul purtat și cântece interpretate, etc.

Pentru al treilea an consecutiv, invitatul de onoare al Zilelor Vâlcelelor a fost solistul hunedorean de muzică populară, Cristian Fodor,  care le-a mărturisit spectatorilor: „Am așteptat să treacă acest an de zile, și, mă bucur că ne redevedem.  Am venit cu drag și de această dată să vă încânt sufletele cu cele mai frumoase cântecele ale noastre, ale românilor”.

Felul în care noi ne înțelegem aici, noi cei de rând, este exemplar

Într-o pauză în care micii  artiști  ai  Formației de cântece și dansuri populare din Ariușd, care au încântat publicul cu frumoase cântece și dansuri  ungureștii, au părăsit scena iar alții se pregăteau să le ia locul, prezentatorul spectacolului, Vasile Antonie Tămaș, a ținut să menționeze: „Eu sunt covăsnean 100%, născut în Baraolt, din  doi părinți maramureșeni. Mereu am militat și o să fac apel și acum la o împăcare spirituală a tuturor locuitorilor acestor ținuturi, pentru că, vedeți și dumneavoastră, secolul XXI aduce numai gâlceavă, numai certuri. Păi, care e sensul lor?  Le ziceam foștilor mei colegi de facultate la Sibiu, care erau din Sălaj, din Vâlcea, din Dolj, din Tulcea și Botoșani, care mă  mă întrebau: Trăiești în Covasna, între unguri, dar cum îi?  Prietene, nu m-aș muta din Covasna deloc, nici în Botoșani, nici în Dolj, nici în Tulcea, pentru că felul în care noi ne înțelegem aici, noi cei de rând- chiar nu mă interesează ce se petrece mai sus- este exemplar și ne reprezintă demnitatea, cinstea, și astea or să sălășluiască în noi până la trecerea la cele veșnice”.

Cu siguranță așa va fi, Vasilică!

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail