Începutul de vară 2016  ne-a adus parcă mai multe săgeţi dogoritoare, ploi  torenţiale şi furtuni ca în alţi ani. Ca atare, m-am grăbit să devansez „Vacanţa Mare”, aşteptată cu nerăbdare de elevi (şi…părinţii aferenţi) studenţi, bugetari, corporatişti, alţi salariaţi,  pensionari şi ceor mai fi prin România,  plecând  în iunie undeva, unde din start am  ştiut că mă voi relaxa.

     …Aşa a şi fost! Întorcândumă cu impresii excelente, m-am gândit să  ofer o sugestie pentru concediul  estival  celor încă nehotărâţi, invitândui să citească suita de reportaje ce urmează. De vor porni  pe urmele subsemnatului, îi asigur că la înapoiere o să-mi mulţumească frumos.  Sau altfel spus, „köszönöm szépen“.   

 

Concediu  activ

Ca atare, am ales Asia Mică, respectiv Turcia, fiind partizanul  concediului activ, antrenant, instructiv. Zona geografică are de toate: mare, munte, peisaje de vis, multe vestigii, vegetaţie subtropicală, tradiţii bogate, o artă culinară aparte, relaxare totală,  iar gazdele sunt ultra-ospitaliere. Aici descoperi ştiinţa tocmelii în bazar şi practica bacşişului pe faţă.

Având în vedere că Turcia are ieşire la patru mări (Mediterană, Neagră, Marmara şi Egee)  pe toată  porţiunea  litorală cerul este mai tot timpul albastru, iar temperaturile sunt foarte plăcute, când la noi este  arşiţă nebună ori vijelii.  În luna lui „Cireşar”, de pildă, în Antalya m-am bucurat de zile cu maximum de 28 grade Celsius, iar Marea Mediterană  – cea limpede, cu undele-i inconfundabile de nuanţă turcoaz – avea  nu mai puţin de …25 de grade!

„Supă”, ce mai…

 

Recomandări pentru amatorii de  mare, soare, confort şi distracţie la maxim . .

Semenilor care nu au ajuns încă în pitoreasca ţară de unde vine zicala „Cum e turcul şi pistolul”, am să le-o prezint în secvenţe caleidoscopice, sperând să-i incit să plece la drum spre a descoperi  tărâmuri noi, oameni primitori şi obiceiuri diferite de ale noastre.Cei care au fost, vor fi cu siguranţă încântaţi să-şi reamintească locuri şi amintiri frumoase din patria „şalvarilor şi fesului”.

Aceste rânduri se adresează în primul rând celor îndrăgostiţi de  mare, soare, confort, servicii bune şi distracţie la maxim. (Mă întreb dacă or fi, oare, şi unii  ce refuză asemenea tentaţii în vacanţă?)

Recunosc, sunt subiectiv. Mă număr printre  turiştii  fani ai Turciei de peste două decenii. Vreme în care am  efectuat atât  circuite  prin ţară, cât şi sejururi în oazele de huzur din  celebrele lor  „resort”-uri. Ca alde mine am întâlnit mulţi alţi români. Dar mai ales  sunt zeci de mii de vizitatori  nemţi şi nordici; că să nu mai vorbesc de…milioanele de ruşi  (mai puţin anul acesta, când  din motive politice s-a „şuntat” fluxul lor spre litoralul turcesc), care  vin în „roiuri” din aprilie până în octombrie  să se  răsfeţe într-una din celebrele  staţiuni Marmaris, Kuşadasi, Bodrum, Fethiye, Didim. Majoritatea preferinţelor converg către regiunea mediteraneenă Antalya,  cu salba sa de  perle numite  Alanya, Belek, Kemer, Lara Kundu, Side, care se mândresc cu faptul că au cel puţin 300  de zile însorite pe an.

 

Câte puţin din toate

 

Aşa cum procedez de fiecare dată când prezint o nouă  experienţă  de drumeţie, încerc din capul locului  să-mi familiarizez cititorii cu date  şi cifre despre  teritoriul vizitat.  Ei bine, Turcia  posedă o particularitate  interesantă;  se întinde pe două continente: 97 la sută   din teritoriu se găseşte în  Peninsula Anatolia, în aşa-numita  Asia Mică (sau Asia Minor, cum îi spuneau anticii),  şi  doar trei la sută  e în Europa, mai precis în Peninsula Balcanică.

Are o suprafaţă de 815.000 kmp şi o populaţie ce se apropie de 80 de milioane de suflete, egalând (doar din acest punct de vedere) Germania. Dar dacă punem la socoteală şi cohortelele de migranţi sosiţi în ultima vreme, cifrele sunt cu siguranţă cu mult depăşite pentru ambele state.

Este remarcabil faptul că adăposteşte două dintre Cele 7 minuni ale lumii antice: Templului  zeiţei  Artemis (Diana) din  Efes şi  Mausoleul  din  Halicarnas (staţiunea Bodrum de azi).

 

Popasuri obligatorii

 Credeţi-mă pe cuvânt, întrucât nu vă spun „braşoave”  nici de data aceasta.Căci vorba  unui mucalit, ”Decât să minţi bine, mai bine spune adevărul …prost!”

Există în Asia Mică  nişte locuri ce nu trebuie sub nici o formă ignorate, unele fiind unice în lume. Există două mari opţiuni.  Dacă vă plac  circuitele individuale cu maşina proprie, ele se cer bine documentate, gândite după o amănunţită documentare. În  schimb, excursiile cu autocarul în grup – oferite la preţuri rezonabile de toate agenţiile de turism din România – sunt judicios alese şi includ rute şi popasuri la cele mai importante  obiective, excursioniştii  având timp suficient de vizită, poze, shopping.

Reţineţi: cine vrea să bifeze „din fuga calului” cât mai multe ţinte, le bălmăjeşte iar la final  nu rămâne cu mai nimic. Vorba celebrului film american dedicat turiştilor tâmpi:  „Dacă e marţi, e Belgia”.

…Aşadar, opriţi-vă  dragii mei „traveller”-i, şi vizitaţi…„măcar”  ruinele vechilor Cetăţi Troia, Pergam şi Hyerapolis, fenomenul natural uimitor  de la Pamukkale (unde izvorăsc ape termale captate  în imaculate formaţiuni calcaroase, cea mai faimoasă numindu-se „Piscina Cleopatrei”). Vă sfătuiesc apoi să alocaţi din timpul vacanţei cel puţin două zile spre a depista frumuseţile de vis ale  imensei zone Cappadocia, unde se află  Muzeul în aer liber Göreme, care m-a terminat. Multe văzui la viaţa mea, dar ce se află pe acolo nu poate fi descris.  Sunt o sumedenie de  mănăstiri şi biserici paleocreștine săpate în tuf vulcanic, printre care şi Chilia unde a locuit Sf. Vasile Cel Mare.

Există un adevărat „oraş” subteran format din galerii ce par interminabile, săpate la o adâncime de  20 metri. În caz că suferiţi de claustrofobie, mai bine rămâneţi afară! De asemenea, vă recomand să admiraţi  panorama Văii Gyuvercinlik, Uchisar, Chilia Sf. Simeon Stâlpnicul, Catedrala  rupestră de la Selime.

În drum  se află oraşul sfânt Konya. A fost vechea Capitală a Sultanatului Selgiucid, patria dervişilor rotitori, sectă interzisă de pe vremea lui Atatürk. În ziua de azi se pot admira în multe locuri (am asistat la un spectacol de acest fel chiar şi în…Dubai!) acei  dansatori cu robe albe şi fesuri ţuguiate  à  la Oblio, ce se învârtesc în acelaşi sens zeci de minute, imitând veritabili călugări dervişi. În Konya  se vizitează ruinele Palatului Selgiucid şi Mormântul lui Mevlana, (cel mai mare poet mistic persan, ai cărui discipoli se consideră dervişii aitentici). Traseul continua pe vechiul „Drum al Mătăsii” via Aksaray.

Despre alte atracţii am să scriu mai târziu, să nu vă încarc memoria, deja suprasolicitată.

 

Capitala  Ankara

Capitala  de facto, cea administrativă vreau să zic, este Ankara, numărând cca. patru milioane de „habitanţi”. Deci  nu Istanbul, cum eronat consideră  unii. Deşi, fostul Constantinopole  a ajuns un megalopolis, care după unele estimări se apropie  de 19 milioane de locuitori, dacă  se ia în considerare întreaga zonă metroplolitană. Deci merită cu brio un statut privilegiat. Tocmai de aceea  Istanbulul  este socotit Capitala economică a ţării.

Numai acestui mare oraş trebuie să i se acorde special câteva zile de popas şi delectare, de aceea în lipsa Vacanţei Mari, mulţi compatrioţi – mai ales tineri –  optează pentru popularele „city-break”-uri  de două-trei zile din weekend.

Puteţi să mai reţineţi că Turcia are granițe cu nu mai puţin de opt țări: Irak şi Siria la Sud (unde mereu sunt conflicte armate şi atentate teroriste), Iran la Est,   Grecia şi Bulgaria la Nord-Vest, precum şi Georgia, Armenia, Azerbaidjan la Nord-Est. Republica Turcia este o entitate  democratică,  constituțională,  al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923.

Deocamdată “enough”.

 

Mustafa Kemal Atatürk  – părintele Statului modern de azi

 

 În desele-mi peregrinări prin Turcia  am stat de vorbă în diverse împrejurări cu  mulţi localnici; pe stradă, la o terasă ori restaurant degustând minunata  bere  locală „Efes” sau o cafea…turcească. M-am întreţinut amical  cu oameni de toate categoriile, întremând câte în (semi) Lună şi în stele: chestiuni privitoare la tradiţii, obiceiuri gastronomic, istorie, datini, bârfe, critici, doleanţe. Am observant că  nu o dată a fost invocat cu respect şi admiraţie numele unui personaj emblematic – Atatürk.

Se înţelege, ştiam cine este, dar am fost curios să aflu de ce este atât de venerat de toată lumea?

-Lui îi datorăm ce avem azi. A fost  „Tatăl  naţiunii noastre” – am auzit de multe ori acest leit-motiv.

Obişnuit  de  acasă cu bârfele şi cârcotelile pe orice subiect şi personaj, unde adesea ne hulim istoria şi prezentul neamului, am rămas plăcut impresionat să constat că la ei sentimentul  patriotic nu e trucat. Veneraţia arătată primul lor preşedinte –  marele om politic Mustafa Kemal Atatürk, socotit Părintele statului modern de azi –  este nemăsurată.

Personalitatea lui  Atatürk  (născut în 1881 şi decedat în 1938,  la numai 57 de ani) a rămas  încrustată  în fibra naţiei. A trecut în nefiinţă  pe data de 10 noiembrie, la ora 9,05 şi de atunci întreaga populatie a Turciei ţine un moment de reculegere pentru Eroul lor.

Puţină lume ştie că, de fapt apelativul  Atatürk  (care  se traduce „Tatăl turcilor”) i-a fost atribuit lui Mustafa Kemal abia  ulterior, în semn de dragoste şi respect, iar Parlamentul a interzis ca acest alint să-i mai fie atribuit vreodată cuiva, rămânând unic.

 

În vizită la  Mausoleul „Anitkabir”  din Ankara

…Aflându-mă la Ankara, în programul obligatoriu turistic  s-a aflat şi o  vizită la Mausoleul „Anitkabir”,  care adăposteşte rămăşiţele sale pământene. Edificiul  a  fost construit între anii 1944 şi 1953,  fiind opera arhitecţilor Emin Halid Onat  şi  Ahmet Orhan Arda. Este realizat din marmură, travertin şi beton, având o înălţime de  27  de metri. Complexul funerar include o alee numită Calea Demnităţii, flancată de  statuile  unor lei hitiţi, o Curte a Onoarei, clădirea în sine în sine şi un Muzeu.

Impunătorul obiectiv „Antikabir” are şi o funcţie protocolară,  fiecare oficial străin  aflat în vizită având programat un popas aici pentru a depune o coroană de flori şi a semna în Cartea de Onoare. Cu ocazia Zilei Naţionale, pe 29 octombrie, preşedintele în funcţie merge la Mausoleu, dând semnalul de inaugurare a festivităţilor.

 

Răutăţi…colegiale

…Pe când îmi notam unele date importante relatate de ghid (aşa cum se întâmplă aidoma Legilor lui Murphy) m-a lăsat la un moment dat unealta de scris. Am cerut ceva de scris în stânga şi în dreapta, iar cineva maliţios mi-a servit-o:

– Ce gazeter eşti dacă n-ai reportofon  ori pix, creion, stilou de rezervă?

– Sunt de modă veche: am în schimb…condei! (Va urma)

Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail