Siguranţa rutieră, reprezintă o problemă importantă a comunităţii noastre, cu atât mai mult atunci când este vorba de siguranţa copiilor. Astfel, odată cu primii fulgi de nea atenţia trebuie să ne fie îndreptată spre micii participanţi la traficul rutier.

Din analiza evenimentelor rutiere produse pe raza judeţului Covasna de la începutul anului şi până în prezent, reise faptul că 31 de minori au fost implicaţi în accidente rutiere, în 10 dintre acestea minorii fiind implicaţi cu vinovăţie.

Pentru a evita producerea altor evenimente de acest gen, poliţiştii covăsneni au intensificat în această perioadă activităţile de prevenire şi educaţie rutieră a celor mici, mai cu seamă pentru că ne aflăm în pragul vacanţei de iarnă. Astfel, în cadrul activităţilor desfăşurate, o atenţie deosebită a fost acordată conştientizării minorilor cu privire la pericolele cărora se expun în calitate de participanţi la trafic prin prezentarea principalelor cauze ale producerii unor evenimente rutiere grave, precum şi recomandări pentru a nu ajunge victime.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna transmite micilor participanţi la traficul rutier uurmătoarele recomandări, pe care este bine să le aibă în vedere chiar şi cei mari:

  • Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini;
  • Să nu se deplaseze cu patinele ori sania pe partea carosabilă a drumurilor publice;
  • După lăsarea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

De asemenea, pentru evitarea accidentelor rutiere, recomandăm micilor participanţi la traficul rutier, să înveţe şi să respecte câteva reguli de circulaţie:

  • Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu există trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stângă, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră;
  • În caz de vreme rea (ploaie, ceaţă, polei, ninsoare, viscol) să fiţi mai atenţi atunci când traversaţi strada;
  • Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor;
  • Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea;
  • Acolo unde sunt instalate semafoare, aşteptaţi apariţia luminii de culoare verde şi traversaţi numai pe această culoare; culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa în siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

AL IPJ COVASNA

Ag. Marin Nicoleta

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail