Mergând probabil pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”, pe mai mulţi fermieri  controlul pe teren i-a prins nepregătiţi.

Deşi reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au depus toate eforturile pentru ca fermierii să fie informaţi şi să nu aibă surprize neplăcute la controlul pe teren, rezultatul nu a fost, totuşi, cel aşteptat.

„Dacă ne referim efectiv la control, până în prezent  s-au făcut 111 dosare cu 440 de animale. Numărul de animale găsite la faţa locului este de 367, pentru 79 de exploataţii fără probleme. Deci, 79 de oameni au fost în regulă, din 111”, a explicat Angela Negoiţă, director executiv APIA Covasna, în cadrul unei conferinţe de presă. Aceasta a precizat că 32 de dosare sunt cu nereguli, pentru 74 de animale care nu au fost găsite. „Neregulile la solicitări sunt de 28, 8 % din numărul controlat. Asta înseamnă un lucru grav pentru noi, pentru că noi ne încadrăm la 3 %, deci asta înseamnă că vom avea, până în acest moment, un supracontrol de 85 de dosare, dacă procentul rămâne acelaşi. Dacă depăşim acest 3 %, numărul de dosare va fi şi mai mare”, a explicat Angela Negoiţă.

Problema mare o constituie faptul că au existat animale negăsite. ”Am avut o exploataţie cu 15 capete, dintre care 14 nu aveau nici un crotal. Una singură avea crotalii în urechi. Au avut crotalii, dar au fost de proastă calitate şi au căzut. Asta e problema mare”, a declarat  Marius Popică, director adjunct APIA Covasna. Acesta a explicat faptul că în procedură sunt trecute în aceeaşi rubrică şi animalele negăsite şi cele fără crotalii. Nu se ţine evidenţa separat. Animalul fără nici un crotal este considerat animal negăsit. Mai precis, pentru fermier nu există vacă dacă aceasta nu are crotalii. Potrivit reprezentanţilor APIA Covasna, zona cea mai „indisciplinată” se pare că a fost Baraoltul, unde sunt şi cele mai multe bovine.

Din cauza neregulilor, ritmul de control a încetinit

Reprezentanţii APIA fac totul pentru a-i ajuta pe oameni, în limitele legii: ”Oamenii noştri lucrează. Datorită acestor nereguli ritmul de control a încetinit, deoarece concentrarea este maximă pentru ca oamenii să nu fie, totuşi, scoşi de la plată. Dacă sunt probleme care pot fi rezolvate, în limita legii, noi chiar încercăm să le rezolvăm”, a explicat  Angela Negoiţă. Din spusele acesteia, controlul pornise bine: ”Noi, la început, chiar eram mândri de cum se pornise controlul. Dar, se pare că deşi noi depunem toate eforturile de a veni în sprijinul cetăţeanului, el ignoră total acest lucru, în cele din urmă. E posibil să ceri subvenţie pentru 15 animale şi tu să nu ai crotalii la 14 dintre ele? (…) Suntem tare dezamăgiţi. Eu una, chiar sunt dezamăgită de răspunsul fermierului! Mă aşteptam la un alt fel de feedback, având în vedere câte eforturi am depus  pentru a-i informa, ca să fie în regulă. Noi mergem pe teren cu 9 echipe de control. Din partea noastră a fost toată deschiderea să facem controlul în termen, pentru că imediat vine 1 martie şi începe preluarea cererilor pe toate fronturile”, a mai spus Angela Negoiţă.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail