Reprezentanţii USR Covasna afirmă că substanţa folosită pentru dezinsecţia spaţiilor verzi din municipiul Sfântu Gheorghe nu corespunde standardelor Uniunii Europene, lucru infirmat de autorităţile locale.

„În ultimele zile am fost căutaţi de mai mulţi apicultori din Sfântu Gheorghe şi s-a solicitat un punct de vedere privind preconizata dezinsecţie în oraşul nostru şi utilizarea produsului CYMINA PLUS în activitatea de dezinsecţie. Am studiat problema şi am realizat că o componentă a acestui produs, şi anume TETRAMETHRINA, nu corespunde standardelor Uniunii Europene şi nu are aprobarea Comisiei Europene (…) Ne adresăm conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe cu rugămintea să regândească folosirea produsului în discuţie şi, pentru dezinsecţia absolut necesară pentru oraşul nostru, să se folosească un produs cu componente care respectă toate standardele Uniunii Europene şi cu consultarea Asociaţiilor de Apicultori”, se menţionează într-o postare pe pagina de facebook a USR Covasna.

Reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe au precizat că insecticidul folosit este avizat de Ministerul Sănătăţii din România şi este diluat astfel încât să nu pună în pericol sănătatea oamenilor şi animalelor.

„Acea substanţă activă prezentă într-o mică proporţie în insecticidul folosit, la fel ca toate otrăvurile, este periculoasă în forma concentrată. Însă diluţia în care e folosită la dezinsecţie nu o face periculoasă decât pentru insecte. Din acest motiv venim în fiecare an cu recomandări pentru apicultori să îşi închidă albinele şi tocmai pentru a le proteja am mutat acţiunea după ora 20,00, ca să fie albinele în siguranţă. Diluţia substanţei Cymina Plus conform documentelor emise de Ministerul Sănătăţii în mediul extern pentru insectele zburătoare este de 50 ml în 3 litri apă şi tratează un hectar, ceea ce ar face imposibil ca această cantitate de soluţie să persiste ca factor poluant. Insecticidul este avizat de Ministerul Sănătăţii şi se află în Registrul Naţional al Produselor Biocide, motiv pentru care este folosit în toată ţara, atât industrial cât şi domestic, fără niciun fel de probleme”, menţionează reprezentanţii Primăriei.

Dezinsecţia parcurilor şi zonelor verzi, care a început săptămâna aceasta, se va realiza în două etape, într-un interval de două săptămâni, atât în municipiul Sfântu Gheorghe, cât şi în localităţile aparţinătoare Coşeni, Chilieni şi Câmpul Frumos.

Insecticidele sunt pulverizate atât din aer, cu avionul, cât şi la sol.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail