„Cred că în mintea noastră trebuie separată protecţia omului de protecţia  animalelor. Eu înţeleg  protecţia animalelor, dar nu în defavoarea protecţiei omului”- Subprefect Nicolae Radocea

Urşii bagă spaima în locuitorii judeţului Covasna, iar autorităţile locale ridică neputincioase din umeri. În jur de 40 de cereri pentru despăgubiri au fost înaintate de  persoanele păgubite, însă numărul urşilor care au invadat gospodăriile oamenilor este mult mai mare.

Anul acesta, mai târziu decât anul trecut, urşii au coborât să se „aprovizioneze” din gospodăriile oamenilor din judeţul Covsna, ca în fiecare an. Oamenii sunt disperaţi de situaţia fără ieşire în care se află şi au cerut ajutorul autorităţilor locale, care aşteaptă noi indicaţii de la ministere.

Prezentă la începutul acestei săptămâni în judeţul Covasna, doamna ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu a declarat: „Cotele, anul acesta s-au mărit. Noi, pentru toate despăgubirile am alocat bani şi toate dosarele care au fost înaintate la Direcţia de Biodiversitate  au fost închise, deci sumele au fost plătite. La ora actuală, din 132 de dosare, mai avem doar 5, care au fost aduse în ultima perioadă de o săptămână, două. O să încerc cu Direcţia de Biodiversitate şi cu Direcţia de Păduri, care are în subordine vănătoarea, să coroborăm lucrurile şi să  vedem dacă nu cumva am mai putea suplimenta cota la urşi, astfel încât să mai putem să rezolvăm din cazurile acestea. În plus, trebuie să găsim şi o variantă, tot pentru finanţare la Fondul de Mediu, astfel încât, comunităţile respective să fie un pic protejate, să vedem prin ce metode, de către anumite animale. Eu i-am rugat pe specialişti să găsească, pentru că trebuie să găsim nişte medote să protejăm populaţia, să prevenim, să încercăm să fim puţin mai atenţi. Ţi se pare puţin anormal când auzi că un om a fost omorât de un urs. Este anormal pentru 2015, din păcate.”

În acelaşi context, cu privire la cotele impuse, subprefectul judeţului Covasna, Nicolae Radocea a explicat că rata de înmulţire a urşilor s-a mărit, mai ales din cauza belşugului în care aceştia trăiesc zi de zi, atât în păduri, dar şi în gospodăriile oamenilor, arătând că actuala cotă nu este suficientă.

„Am înţeles că s-a mărit cota la împuşcare faţă de anii trecuţi, dar rata de înmulţire este cu mult peste cota de vânat. Ursoaicele care s-au învăţat să trăiască prin culturi, prin gospodării,  dau naştere şi la trei pui. Există o evaluare a numărului lor care spune că faţă de 4.000 de urşi cât erau în anul 2010, acum sunt undeva între 8 şi 12.000 de exemplare. Din această cauză preferă să se intersecteze cu omul prin câmp, prin culturi, prin curţi, decât să se ducă să se intersecteze cu ursul dominant. Cred că în mintea noastră trebuie separată protecţia omului de protecţia animalelor. Eu înţeleg protecţia animalelor, dar nu în defavoarea protecţiei omului. Mai multe persoane din Covasna au spus că le e frică să iasă dimineaţa să se ducă la serviciu, pentru că este ursul pe stradă, mai exact pe strada Petofi”, a spus Nicolae Radocea.

Ministerul trebuie să despăgubească ce alţii nu au ştiut să ţină în frâu

. .

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului,  Gheorghe Neagu, cele mai afectate zone sunt  zona Baraoltului, urmată de zona Băţanii Mari, Aita Medie, Aita Seacă, apoi zona Buzaielor, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, zona Malnaş, Zagon şi Păpăuţi. În general, dosarele pentru depăgubiri vin din zonele colinare şi cu păduri.

Prefectul judeţului Covasna a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu este normal ca ministerul să ofere despăgubiri pentru daune cauzate de animalele aflate în gstionarea altei entităţi, arătând că Fondurile de Vânătoare ar trebui să fie mai prezente pe acest segment.

„Aş sublinia şi necesitatea ca gestionarii Fondurilor de Vânătoare să fie mai prezenţi pe acest segment pentru că eu văd ca o principală obligaţie în sarcina lor, aceea de a ţine vânatul în pădure, acolo unde îi este locul. Cotele de recoltare trebuie utilizate. Trebuie să avem grijă ca acel urs care provoacă pagube şi care este un pericol pentru cetăţean să nu mai facă asta, nu altul care este în pădure.

Sunt întârzieri şi la despăgubiri. Asta este o altă problemă, dar important este să prevenim sau să limităm impactul pe care îl au urşii. Eu susţin că împreună cu cei care administrează aceste fonduri se pot lua anumite măsuri, astfel încât să se limiteze impactul pe care îl au urşii. Împreună cu Administraţia centrală trebuie găsită  formulă astfel încât despăgubirile să vină cât mai repede, dar nici să fie obligat Ministerul să suporte nişte pagube pe care le provoacă nişte animale care sunt în gestiunea unui anumit fond. Trebuie găsit un echilibru. Problema nu este dacă sunt destule fonduri, ci că sunt multe animale şi multe dintre acestea nu mai găsesc hrană sau nu au teritorii, din cauza masculilor dominanţi”, a spus Sebastian Cucu, prefectul judeţului Covasna.

Prefectul a amintit de încercarea de anul trecut de a  propune o modificare a modului în care, în situaţii excepţionale, se poate interveni  prin intermediul unor comitete locale de urgenţă, care nu a avut nicun rezultat.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail