Un urs care a fost vânat în zona Întorsurii Buzăului a fost depistat pozitiv la examenul trichineloscopic.
După ce ursul a fost împuşcat au fost recoltate probe care au fost duse la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA) Covasna, unde, în urma examenului de laborator s-a constatat că animalul era infestat cu Trichinella Spiralis. Ca urmare, a fost dispusă incinerarea carcasei şi a organelor, iar pe fondul de vânătoare au fost luate măsuri de combatere a răspândirii parazitului.
Medicul Nemes Imre din cadrul DSVSA Covasna a subliniat faptul că acesta este un semnal de alarmă pentru cei care consumă carne de vânat, în sensul că este absolut necesară efectuarea examenului trichinoscopic la mistreţul sau la ursul împuşcat. Medicul a precizat că deţinătorii fondurilor de vânătoare au obligaţia să recolteze probe de la animalele vânate şi să le trimită la DSVSA Covasna.
Nu vă asumaţi riscuri!
În urma controalelor efectuate, în această perioadă, de către reprezentanţii DSVSA Covasna, nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire cu trichineloză. Cu toate acestea, medicii din cadrul instituţiei fac apel către populaţie să nu neglijeze efectuarea analizelor contra acestui parazit, Trichinella Spiralis, pentru a evita probleme de sănătate cauzate de consumul de carne infectatã.
Reprezentantul DSVSA Covasna, doctor Nemes Imre, consideră că nu s-au semnalat cazuri de trichineloză, probabil, datorită respectării regulilor de igienă animală. «Având în vedere că suntem în plin sezon de tăiere a porcilor în gospodării, este obligatoriu să se apeleze la serviciile medicilor veterinari în vederea efectuării examenului trichineloscopic la carne. Concret, cei care sacrifică porcii trebuie să ducă la probă carnea dintre două coaste ale animalului sacrificat, iar probele vor fi analizate de medicii veterinari de stat şi de cei particulari. Proba costă în jur de 8-9 lei la medicii noştri şi 10 lei la medicii veterinari particulari», a precizat Nemes Imre.
Veşti bune şi de la Spitalul Judeţean
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Fulop Anna Maria, ne-a declarat că în judeţul Covasna, în ultimii doi ani de zile, nu au fost semnalate îmbolnăviri cu trichineloză. Potrivit acesteia, în cazul în care s-a consumat carne infestată cu trichineloză (Thrichinella Spiralus), unul dintre cele mai des întâlnite simptome sunt durerile musculare.
«Efectele asupra sănătăţii organismului uman, în urma infestării cu trichineloză, sunt devastatoare, ajungându-se uneori chiar şi la decesul persoanei în cauză. Ceea ce este extrem de grav este faptul că pacienţii îşi pierd imuniatea naturală», a atras atenţia Fulop Anna Maria.
Anna-Maria Chiţu