Sute de gospodării au fost afectate, în acest an, de inundațiile ce au făcut prăpăd în tot județul. Acum, oamenii așteaptă ajutoarele promise de către Guvernul României.
Sute de covăsneni încearcă încă să își refacă gospodăriile afectate de inundațiile care au produs în acest an pagube însemnate, în tot județul. Printre cele mai afectate localități, s-au numărat Lunca Mărcușului și Băcel. Deși s-au perindat pe aici, în repetate rânduri, delegații ministeriale, acestea au venit cu promisiuni către oameni, pe care încă nu și le-au respectat. Din fericire, însă, numeroase fundații, asociații, persoane fizice, ba chiar și instituții s-au mobilizat și au trimis sinistraților, în repetate rânduri, camioane întregi cu ajutoare, pentru ca aceștia să își poată reface gospodăriile înainte de sosirea iernii.
Potrivit prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, „cel târziu până la începutul săptămânii viitoare urmează să se transmită datele pentru punerea în plată.” Astfel, se pare că așteptarea oamenilor va lua sfârșit, în curând.
Comuna Chichiș, în special satul Băcel, a fost lovită de furia naturii, la începutul lunii iulie. Aici au fost evacuate, inițial, peste 70 de persoane, iar aproape 40 de gospodării au fost inundate încă din primele zile ale urgiei. Pentru această comună, Guvernul României a alocat 954.000 de lei pentru refacerea și consolidarea școlii gimnaziale din Băcel, pentru refacerea drumului comunal DC27A, a drumurilor și podețelor din satul Băcel. Primarul comunei,Santa Gyula, este optimist cu privire la derularea lucrărilor în unitatea pe care acesta o administrează: „Nu au întârziat banii pentru infrastructură, care au venit la fix, și se lucrează – școala este în mare parte reparată, la drum se lucrează. Oamenii au primit multe ajutoare din partea unor asociații, fundații, persoane fizice, astfel încât oamenii nu depind numai de ajutoarele de la stat. AJPIS-ul (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială – n. red.) din Covasna și din Brașov au efectuat evaluări și controale și din câte știu eu nu s-au constatat nereguli. Deci și partea aceasta de finanțare este pe făgașul bun.”
Și comuna Dobârlău a fost grav afectată de inundații, locuitorii din satul Lunca Mărcușului fiind cei mai năpăstuiți. Pentru refacerea infrastructurii de aici, Guvernul a alocat suma de 2.705.000 de lei, în vederea efectuării de reparații la școala generală și la căminul cultural din Lunca Mărcușului, precum și pentru refacerea drumurilor comunale DC15, DC15A și DC7A, dar și a șapte podețe distruse de ape. În ceea ce privește ajutoarele de cinci, respectiv zece mii de lei, în funcție degradul de afectare al gospodăriei, promis de către autoritățile centrale, Bogdan Barbu, primarul din Dobârlău, a declarat:
„Problema aceasta esteîn terenul celor de la A.J.P.I.S. Ei au făcut evaluările, în baza acestora se vor da banii. Moralul oamenilor este la pământ. Mie îmi pare rău că sunt legat de mâini și nu pot face nimic. Nu stă în puterea mea partea aceasta. (…) Ei au făcut evaluările în baza legii 416 și au pus problema că doar dacă există pericol de excluziune socială, vor primi bani. Pentru că, se pare că A.J.P.I.S. Covasna nu are asistenți sociali acreditați pentru a face astfel de evaluări, au solicitat ajutorul A.J.P.I.S. Brașov, care a trimis acești evaluatori la două-trei săptămâni după inundații. Ori acest lucru nu este normal. Oamenii aceia au fost inundați, și nu din vina lor.”
Mai sunt puține zile călduroase în acest an, iar oamenii gospodari au făcut tot ce au putut pentru ca viețile familiilor lor să nu fie afectate, și în sezonul rece, de inundațiile ce au amenințat, în această vară, să le măture întreaga agoniseală. Totuși, mai sunt încă destule familii pentru care orice ajutor este binevenit.
Oana-Mihaela Costache