România îşi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei; în România nu va exista o regiune autonomă

  Preşedintele Traian Băsescu a declarant ieri,  la Universitatea de la Izvorul Mureşului, că niciodată nu se va face o reorganizare pe criterii etnice şi nu va exista o regiune autonomă, iar ţara noastră îşi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei, întrucât s-au depăşit unele limite de decenţă, iar Ungaria a devenit un focar de instabilitate.

„Aţi auzit că în România se discută un proiect de reorganizare administrativă a ţării. (…) Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România – o regiune autonomă. România este definită ca stat unitar de Constituţia democratică adoptată (…) În ceea ce priveşte principiul general al tratamentului pentru minorităţi, (…) România a adoptat o legislaţie extrem de bună şi aş sublinia – unii cred că sunt praguri care pot fi depăşite. Ca şef al statului român vă spun că niciun prag al Constituţiei nu poate fi luat în discuţie, nici deposit”, a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a criticat şi faptul că unii lideri de la Budapesta au venit în România şi au făcut declaraţii neprietenoase, subliniind că probabil e ultimul an când se va întâmpla acest lucru.
„Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politică a Ungariei şi probabil e ultimul an când au putut să o facă atât de relaxat (…) Anul acesta s-a ajuns la limita când (…) vă spun, de aici, din Harghita, că e prea mult şi nu se va mai repeta. Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta mi-au dovedit că pot fi indecenţi. În mod categoric, România va adopta foarte rapid, alături de alte state – pentru că Ungaria a devenit un focar de instabilitate privind tratamentul minorităţilor în regiune (…), politica Budapestei a început să creeze dificultăţi – (…) România îşi va asuma lidershipul punerii la punct a Budapestei”, a conchis şeful statului.
Traian Băsescu le-a spus participanţilor lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că doreşte ca aceasta să nu fie o replică a Universităţii de la Băile Tuşnad, despre care a spus că este posibil să nu se mai desfăşoare pe teritoriul României.
„Aş vrea mult ca Universitatea de la Izvoru Mureşului să nu fie o replică la Tusvanyos, pentru că, dacă se va petrece cum s-a petrecut anul acesta (n.r. – Universitatea de la Băile Tuşnad) este posibil ca ea să nu se mai petreacă pe teritoriul României. România este un stat care respectă suveranitatea altor state şi pleacă de la premisa că minorităţile sunt punţi de legătură şi nu de discordie între alte state”, a spus Traian Băsescu.
În discursul său, şeful statului a făcut referire şi la declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, care i-a cerut lui Viktor Orban „protectorat” pentru Transilvania, afirmând: „Nu avem în intenţiile noastre afirmaţiile nefericite susţinute de un cetăţean român care nu merită calitatea de cetăţean român”.

Mircea Duşa: Sunt bucuros că în sfârşit ne apărăm demnitatea naţională şi ordinea constituţională

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat ieri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că instituţiile statului trebuie să reacţioneze ferm faţă de declaraţiile unor lideri maghiari, accentuând faptul că este vorba de apărarea demnităţii naţionale şi a ordinii constituţionale.

Mircea Duşa a făcut referire la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus, tot la Izvoru Mureşului, că România îşi asumă „lidershipul punerii la punct a Budapestei”, întrucât s-au depăşit unele limite.
„Eu nu comentez declaraţii preşedintelui, dar vreau să vă reamintesc că încă de acum 2-3 ani atrăgeam atenţia instituţiilor statului că trebuie să fie fermi faţă de declaraţiile pe care liderii maghiari le fac la tabăra de Tuşnad sau la tabăra din zona Gheorgheni. Eu aceste lucruri le spuneam acum 2 sau 3 ani. Dacă instituţiile statului român se hotărăsc să fie ferme, indiferent care instituţii, sunt bucuros că în sfârşit ne apărăm demnitatea naţională şi ordinea constituţională (…) Asemenea declaraţii nu-şi au loc în România şi unii au întrecut măsura, vorbesc aici de Gabor Vona (liderul Jobbik – n.r.) sau europarlamentarul Tokes Laszlo. (…) Este cazul ca odată şi odată să fim foarte fermi faţă de respectarea ordinii constituţionale şi a legilor”, a spus ministrul Apărării Naţionale, răspunzând unei întrebări adresate de un jurnalist.
Mircea Duşa a subliniat şi faptul că statul român trebuie să fie mult mai eficient în apărarea drepturilor românilor din afara graniţelor şi ca alocările bugetare pentru aceştia să fie mai mari.
„Statul român trebuie să fie mult mai eficient, mai persuasiv şi trebuie alocaţi mai mulţi bani pentru românii din afara graniţelor”, a spus ministrul Apărării Naţionale.
El a precizat că românii din Harghita şi Covasna „au probleme legate de modul în care-şi trăiesc viaţa” şi că trebuie intrat în normalitate. „În Harghita şi Covasna, românii trăiesc în înţelegere şi nu avem nevoie ca cineva să vină să ne amintească de fantomele trecutului”, a spus Mircea Duşa.

 Solidaritatea românilor din afara frontierelor este foarte importantă

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat ieri, la lucrările celei de-a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru  Mureşului, că este necesară solidaritatea românilor din afara frontierelor şi a punctat că ţara noastră a dovedit că poate finanţa programe pentru recuperarea românismului.

Preşedintele a cerut corectitudine în prezentarea realităţilor şi a susţinut că foarte puţini se declară români.
„Simt exact ce se întâmplă în toate ţările din jurul frontierelor ţării cu comunităţile româneşti. Vlahii: foarte puţini se declară români, se recunosc o mică parte, ceea ce explică de ce nu se pot forma şcoli de limbă română. (…) Adevărul este că politica de asimilare a românilor (…) a dat rezultate. Problema pe care trebuie să ne-o punem este cum contrabalansăm aceste politici de asimilare a românilor. Politica de asimilare a fost tolerată şi de statul român în timpul regimului comunist. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este solidaritatea românilor din afara frontierelor între ei. (…) Primul lucru pe care aş vrea să vi-l cer este solidaritatea românilor în afara frontierelor. Nu e o situaţie atipică. Am găsit-o şi în SUA, şi în alte ţări. Sunt comunităţi destul de mari care sunt fragmentate în asociaţii şi de aceea nu sunt luate în consideraţie de guvern. Se acuză reciproc… Dacă vreţi ca România să fie eficientă în a vă sprijini ne trebuie corectitudine şi solidaritate. România a dovedit că poate finanţa programe pentru recuperarea românismului”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu le-a transmis cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea!

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, ieri,  cetăţenilor Republicii Moldova să ceară unirea cu România şi o vor avea, punctând că în ţara noastră nu există partid românesc care să nu vrea acest lucru.

„Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos care merge către acest lucru. Dar cei care reprezentaţi aici asociaţii din Republica Moldova puteţi să o spuneţi deschis acum – marea majoritate a populaţiei, în acest moment, nu doreşte unirea din România. Şi eu spun (…) cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea. Dar cereţi-o!”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a amintit că în Republica Moldova există Partidul Comunist care se împotriveşte unirii Republicii Moldova cu România.

„Dacă în România nu există, indiferent de abordarea ideologică, niciun partid românesc care să nu vrea unirea (…) în Republica Moldova aveţi cel mai mare partid, Partidul Comunist, care este antieuropean, anti-NATO şi este pentru integrarea Republicii Moldova în Eurasia. România vrea unirea cu Republica Moldova. O vrea, dar nu vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică şi dacă aţi dovedi acest lucru nu ar fi nicio problemă”, a conchis preşedintele României.

Tema centrală a ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului este „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”. Printre subiectele abordate se numără „Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv major al românilor. Dar al României? Integrarea europeană a Republicii Moldova prin reunirea cu România, soluţie românească a stabilizării frontierei UE şi NATO”, „Comunităţile româneşti din vecinătate şi din Balcani între deznaţionalizare şi integrare Europeană” sau „Implicaţiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita şi Mureş; Autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc – actualizare a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare”.

Organizatorii evenimentului de la Izvoru Mureşului sunt Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail