Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Valea Timocului, Serbia, şi Bulgaria au cerut ieri, la Universitatea de la Izvoru Mureşului, retragerea unor diplomaţi români aflaţi la post în ţările respective şi pe care i-au acuzat că lucrează în defavoarea lor şi nu-i sprijină în acţiunile de păstrare a identităţii naţionale.

Preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, a solicitat retragerea ambasadorului României la Sofia, Anton Păcureţu, pe motiv că acesta face jocul ultranaţionaliştilor bulgari şi susţine că românii de acolo nu se confruntă cu nicio problemă, chiar dacă ei nu au şcoli în limba română, serviciu religios sau mass-media în limba maternă

„Solicităm retragerea ambasadorului României în Bulgaria, Anton Păcureţu, pentru că noi considerăm că nu lucrează în favoarea comunităţii româneşti, dimpotrivă, împiedică multe lucruri, din scopuri pe care nu aş putea să le definesc. (…) Unul dintre motivele principale pentru care solicităm retragerea lui este faptul că a anunţat în mass-media românească, de câteva ori, că românii din Bulgaria nu au probleme. Şi asta în ciuda faptului că nu avem şcoală în limba română, nu avem biserică, nu avem mass-media, nu suntem sprijiniţi adecvat şi sub nicio formă de statul nostru natal. Fapt pentru care domnul ambasador prin politica lui face un joc al ultranaţionaliştilor bulgari (…) şi noi credem că el este implicat nefavorabil comunităţii noastre, fapt pentru care cerem retragerea lui cât mai repede”, a declarat Ivo Gheorghiev.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Ariadnae Filum din Valea Timocului, Zavisa Jurj, a cerut retragerea consulului general al României la Zaicear, susţinând că acesta sprijină organizaţii şi partide româneşti create de sârbi şi care lucrează împotriva comunităţii româneşti şi a Bisericii Ortodoxe Române în zonă.

„Am crezut că acest consulat va fi o instituţie publică românească, prima din istorie în zona noastră, că ne va sprijini. La început am avut o colaborare bună, (…) dar ne-am pomenit că acest consul dă declaraţii împotriva noastră şi colaborează foarte bine şi promovează oamenii despre care cu câteva luni în urmă a zis că fac parte din securitatea sârbă. (…) L-am informat şi pe domnul ambasador că sunt probleme cu consul de la Zaicear, dar pe domnul ambasador de la Belgrad nu-l intereseaz”’, a declarat Zavisa Jurj.

Acesta a precizat că problema a fost adusă la cunoştinţa ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi că se aşteaptă poziţia Bucureştiului în această chestiune.
„’Ni s-a spus că se va face o analiză, unde s-a ajuns şi ce se va face mai departe. (…) Un profesor universitar pe drepturile omului, specialist în problema Kosovo, ne-a spus: aici problema voastră nu este că Belgradul îşi bate joc de voi, problema voastră este că Bucureştiul îşi bate joc de voi. Acum să vedem dacă îşi bate joc sau nu. O să-l întrebăm public pe domnul ministru care este poziţia faţă de consulul din Zaicear şi (…) o să cerem retragerea acestuia”, a spus Zavisa Jurj.

Diplomaţia românească din Serbia, dar şi din Bulgaria a fost criticată dur şi de preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, care a susţinut că este una dintre cele mai proaste pe care România le are în afara frontierelor.

Eugen Popescu a susţinut că majoritatea acestor diplomaţi nu au nicio legătură cu comunitatea românească

„Majoritatea dintre consuli, cât şi la nivel de ambasadă sunt nişte oameni care nu au nicio legatură cu comunitatea românească, care stau de vorbă în general cu tot ceea ce face rău comunităţii româneşti, cu toţi cei care fac rău comunităţii româneşti, dar care nu reuşesc să-i vadă niciodată pe liderii adevăraţi. (…) Am impresia că este o echipă de securişti care sunt trimişi permanent acolo în Serbia, nu înţeleg de ce, din cei care au afaceri permanente şi care au avut afaceri înainte de 1989 cu statul sârb, vindeau români pe sare sârbilor. Nu înţeleg de ce statul român nu ia nişte măsuri ferme şi clare relativ la aceşti diplomaţi, avem diplomaţi slabi în Serbia, avem diplomaţi slabi în Bulgaria, peste tot, în multe locuri. Nu înţeleg de ce sunt ţinuţi acolo, doar pentru că au făcut nişte cursuri, doar pentru faptul că fac nişte note din ziarele care apar şi atât”, a declarat Eugen Popescu, în cadrul lucrărilor de marţi ale Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului.

Toate aceste probleme vor fi aduse la cunoştinţa ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care va fi prezent la Universitatea de la Izvoru Mureşului în cursul zilei de astăzi.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail