În replică faţă de unele comentarii apărute în mass-media, privitoare la o presupusă iniţiativă legislativă având ca obiect majorarea onorariilor stabilite pentru prestarea serviciilor notoriale, Uniunea Naţională a  Notarilor Publici din România face următoarele precizări:

Ca urmare a intrării în vigoare a Codului Civil  de  la 1 octombrie  2011, este necesară completarea onorariilor notoriale, având în vedere faptul că nu este reglementată  modalitatea de tarifare a acestora pentru noile proceduri  stabilite în sarcina notarului public, cum ar fi: autentificarea convenţiei matrimoniale, declaraţiei de renunţare la drept, promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, fiduciei, legatului cu substituţie fidecomisară, mandatul de incapacitate, convenţia de preciput şi multe altele.

Onorariile notoriale  pot fi completate  sau modificate  numai prin ordin al Ministerului Justiţiei, pe baza propunerilor înaintate  de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, în conformitate  cu prevederile Legii nr. 36/1995 a notarilor  publici şi a activităţii notoriale.

Până în prezent, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România nu a înaintat Ministerului Justiţiei  propuneri  privind modificarea  onorariilor notariale.

Propunerile  ce vor fi înaintate Ministerului Justiţiei  de către notarii publici cu privire la modificarea tarifelor  de onorarii, vor fi axate exclusiv pe noile proceduri ce incumbă notarilor publici şi se vor încadra în linia decentă  promovată de instituţia noastră în ultimii ani.

În consecinţă, notarii publici nu au solicitat Ministerului Justiţiei majorarea onorariilor notariale pentru procedurile  notariale  deja reglementate,  şi, sub acest aspect, informaţiile vehiculate în presă  sunt total nefondate.

De la Biroul Notarial Grămadă Gheorghe din Sfântu Gheorghe am mai primit următoarele informaţii: «Vă aducem la cunoştinţă că, în străinătate, actele notariale sunt mult mai scumpe. De exemplu, o procură costă peste 100 euro, în condiţiile în care la noi este 10 euro. În prezent, onorariile (procentual) sunt de aproximativ 10 ori mai mici decât cele ce s-au practicat în timpul notariatelor de stat, până în anul 1995, când procentele erau crescătoare, până la 16% din valoarea imobilului, iar în prezent ajung sub 1%, calculându-se în ordinea descrescătoare a valorilor în care este cuprins şi TVA 24%».

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail