Chiar dacă nici vremea, nici vremurile nu-s favorabile întâlnirilor culturale, covăsnenii nu s-au lăsat învinși de restricțiile impuse de pandemie, și, cu mic cu mare, s-au unit în gânduri și simțiri pentru a marca așa cum se cuvine Ziua Culturii Naționale și a marelui nostru poet „Domnul cel de nemurirea noastră/ Eminescu, Eminescu.

 

      „Gândește Românește Implică-te Tinerește” este motto-ul sub care funcționează una dintre cele mai implicate asociații atât în viața comunității covăsnene, cât și în educarea și îndrumarea tinerelor vlăstare spre păstrarea și respectarea adevăratelor valori ale neamului românesc, fără de care ne-am pierde identitatea, echilibrul, unitatea și chiar umanitatea. Într-o lume supusă tot mai agresiv dezbinării, îmi place să cred că aceste valori și cultura sunt coordonate care ne vor ajuta să trecem mai ușor peste această nenorocire planetară numită Covid, care ne-a afectat într-un mod brutal pe toți.

 

Luni, 18 ianuarie 2021, la Casa Orășenească de Cultură din Covasna a avut loc premierea participanților la Concursul de recitări online organizat de Asociația de Tineret GRIT. Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de manifestări cultural-științifice care au marcat Ziua Culturii Naționale în județul Covasna. Mânată de simțul datoriei și pentru a avea „conștiința împăcată că facem tot ce ne stă în putință pentru a implica tânăra generație în activități frumoase, cu pandemie sau fără” după cum declara pe pagina de socializare a Asoc. GRIT, prof. Florentina Teacă a lansat acest concurs care s-a adresat covăsnenilor de orice vârstă. Spre surprinderea tuturor, concursul a avut mulți simpatizanți, desfășurarea lui fiind urmărită online de mii de persoane din toată țara. Surprinzător a fost și numărul participanților înscriși, dar și vârstele lor, de la copii de patru ani până la adulți de peste șaizeci de ani, reprezentând cu cinste localitățile de unde erau: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Brețcu, Sita Buzăului, Dobârlău, Întorsura Buzăului, Zăbala și Covasna.

În semn de cinstire și pios omagiu, marea majoritate a poeziilor alese pentru concurs au fost din opera marelui poet Mihai Eminescu, de la nașterea căruia s-au împlinit 171 de ani pe 15 ianuarie 2021. Unele interpretări au fost la înățime și demne de orice spectacol național, fapt ce a îngreunat misiunea juriului de a desemna un singur câștigător, altele au fost ușor superficiale, autorii citind poeziile în loc să le recite, așa cum era cerința. Cu toate acestea, juriul nu a descalificat interpretările care nu s-au supus regulamentului, încurajând efortul și dedicarea, prin acordarea fiecărui participant a unei   diplome de participare și două cărți: Povestea comorii voineștenilor – Florentina Teacă și La pas prin Patria Mamă – Mihaela Aionesei, ambele apărute spre sfârșitul anului 2020 la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe.

 

Se cuvin felicitări tuturor participanților, treizeci și nouă la număr, aprecieri profesorilor-coordonatori și părinților implicați pentru efortul depus pentru a cinsti atât de frumos și de duios Limba Română și pe românul absolut Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale. Căci până la urmă ceea ce contează este să ținem Limba Română la loc de cinste în acest spațiu geografic în care ea abia mai este auzită, și doar prin implicarea personală a fiecăruia vom reuși. Aplauze și aprecieri premianților care au luat în serios concursul și s-au prezentat ireproșabil din toate punctele de vedere: expresivitate, originalitate în interpretare, dicție, atitudine, seriozitate. Aptitudini necesare pentru a face artă dintr-o interpretare. Criterii după care juriul a stabilit și premianții: două premii întâi, un premiu de popularitate și două premii speciale acordate unor copii deosebiți care la vârsta de 4 ani, când nici nu știu a citi, au impresionat prin recitarea unor poezii de mare sensibilitate, menționez „Gândăcelul” de Elena Farago.

 

Cea care a impresioant prin atitudinea și interpretarea cu patos a binecunoscutei poezii „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, a fost micuța Anastasia Cosneanu în vârstă de 6 ani, din Zăbala, care s-a evidențiat și anul trecut când a obținut locul întât la Concursul de recitări organizat tot de Asoc. GRIT, pentru a marca Ziua Limbii Române. Al doile

a premiul întâi a fost acordat elevei Iulia Stoica, 16 ani, de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Maria Anastasia Subțirelu, 7 ani, din Sfântu Gheorghe, a obținut, ca și anul trecut, premiul de popularitate cu o interpretare de excepție a unui fragment destul de lung din „Scrisoarea a III a”. Cele două premii speciale au fost acordate micilor interpreți în vârstă de patru ani, Maria Duculeț din Sfântu Gheorghe și Casian Gălan din Întorsura Buzăului, care au primit câte un joc adecvat vârstei lor.

Surpriza premierii a venit din partea directorului Casei de Cultură orășenești din Covasna, domnul Czilli Balázs, care a acordat din partea primăriei, primilor trei copii premiați, câte un bon în valoare de 250 de lei, pe lângă cărțile și ghiozdănelele primite din partea Asoc. GRIT.

 

Printre interpreții care au primit zeci de aprecieri din partea celor care au votat pentru premiul de populariate, merită menționați și elevii: Vlad Onea  din Dobârlău, Cosmin Butu din Covasna,  Adina Anton din Zăbala. De remarcat prin interpretare și seriozitate au fost și frații Lungu din orașul Covasna, trei la număr. De astfel de copii talentați, de profesori dedicați și de familii de români care le insuflă copiilor dragostea pentru literatură, pentru cultură, dragostea de Eminescu și de tot ce-i românesc avem nevoie pentru întărirea identității naționale și creșterea spiritului românesc pe aceste meleaguri.

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”? Uite, astfel de copii! Cât mai mulți! Cum e Măriuca, Anastasia, cum sunt toți participanții la concursul nostru. Eu vreau să sper că Eminescu acolo unde e, e mândru că în Covasna, în 2021, an de pandemie, covăsnenii nu l-au uitat.” Cu aceste frumoase cuvinte, plină de încredere și însuflețită de convingeri personale a încheiat prof. Florentina Teacă festivitatea de premiere la Concursul de recitări online organizat pentru a marca Ziua Culturii Naționale.

 

Tot cu prilejul acestei zile, în 15 ianuarie, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, a avut loc Simpozionul cu tema „Pagini de cultură românească din sud-estul Transilvaniei” organizat de Centrul European de Studii Covasna Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” la care au participat câteva personalități ale vieții culturale covăsnene. Simpozion care a cuprins și un program artistic susținut de un grup de elevi din Sfântu Gheorghe.

Astfel s-a marcat în județul Covasna cel de-al 10 lea an de când Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. Cinste tuturor! „Trăiască nația!”

 

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail