Peste 200 de fermieri covăsneni ce fac parte din Asociaţia Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna au participat, vineri, la Adunarea Generală ce a avut drept scop alegerea noii conduceri, pentru viitorul mandat de 4 ani.
Şi cum problemele cu care aceştia se confruntă nu sunt deloc puţine, iar momentul a fost unul prielnic pentru a le discuta şi a găsi soluţii de rezolvare, fermierii i-au avut ca invitaţi pe Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean, Konczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole, Klarik Laszlo, senator, Marton Arpad şi Fejer Laszlo, deputaţi, Kozma Bela, directorul Camerei Agricole Covasna, Marius Popica, director adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna, Nicolae Radocea – directorul Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Covasna, dr. Nemes Emeric de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna, precum şi pe mare parte dintre primarii comunelor din judeţul nostru.
Au cu ce se lăuda
Din raportul de activitate pentru perioada 2011-2012 prezentat de dr. Ştefan Codleanu reiese că Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Covasna, constituită în 1992, este principala organizaţie la nivel judeţ a crescătorilor de bovine, ea însumând 3285 de membri cotizanţi. Aceasta a avut ca principal scop, în permanenţă, apărarea intereselor membrilor săi, indiferent de dimensiunea exploataţiilor acestora. Conducerea precum şi personalul Asociaţiei s-au implicat în toate acţiunile ce au avut drept scop sprijinirea activităţilor economico-financiare ale fermelor de bovine din judeţul nostru, atât a crescătorilor cu puţine bovine cât şi a marilor fermieri cu peste 50 de capete.
Printre realizările notabile ale Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna, din ultimii ani, se numără menţinerea subvenţiei/cap de bovină pe care statul dorea să o retragă, urmare a reducerilor bugetare. „La acel moment Asociaţia Covasna a fost prima care a tras semnalul de alarmă, îndemnând şi celelalte asociaţii la o acţiune comună. Astfel, s-au organizat o serie de manifestaţii la Sf. Gheorghe, Cluj şi Bucureşti, efectul fiind chemarea la negocieri şi obţinerea rezultatelor dorite”, s-a arătat în raportul de activitate.
De asemenea, cu sprijinul Asociaţiei precum şi prin buna colaborare cu reprezentanţii APIA Covasna s-a reuşit rezolvarea situaţiei a 29 de fermieri care erau în pericol de a li se retrage ajutorul de stat, în urma unor verificări. Totodată, conducerea Asociaţiei a ţinut o permanentă legătură cu cele două mari unităţi de procesare a laptelui – Covalact Sf. Gheorghe şi Olympus Braşov, în vederea menţinerii unui preţ de colectare al laptelui, la un nivel acceptabil.
O altă reuşită a Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna o reprezintă obţinerea acreditării pentru efectuarea controlului oficial al producţiilor de lapte, în 2011, aceasta fiind prima din ţară care a întreprins acest demers. Ca urmare, în Registrul Genealogic sunt înscrise, în prezent, un număr de 46 de ferme din judeţul nostru, cu personalitate juridică. Conducerea Asociaţiei a atras atenţia fermierilor prezenţi că înscrierea bovinelor în Registrul Genealogic este un lucru foarte important, având în vedere faptul că după anul 2013 se prevede ca formele de sprijin ale Statului să se acorde numai pentru animalele aflate într-o modalitate de evidenţiere a originii şi determinarea valorii de ameliorare. „Ţinem lista deschisă şi-i îndemnăm şi pe ceilalţi fermieri care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate să se înscrie în acest program. În momentul de faţă, o oportunitate în acest sens o constituie apariţia legislaţiei privind bovina de carne care permite ca vacile cu certificate de origine emise de Registrul Genealogic să fie eligibile în vederea obţinerii unor sume importante. Este vorba de animalele din zonele defavorizate (zona de munte)”, a precizat medicul Ştefan Codleanu.
Pentru conducerea Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna, dar mai ales pentru fermierii covăsneni, o altă realizare importantă o reprezintă organizarea celor cinci întâlniri de lucru în zona Întorsurii Buzăului, zona Baraolt, zona Sf. Gheorghe , zona Tg. Secuiesc şi zona Covasna, din cursul anului trecut, la care au fost prezenţi factori de decizie din agricultura judeţului dar şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii care au avut posibilitatea să răspundă problemelor fermierilor din judeţul Covasna, nu numai reprezentanţi ai sectorului zootehnic ci şi ai celui agricol, în special din cultura cartofului şi a sfeclei de zahăr.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei, problemele discutate cu ocazia acestor întâlniri, cu factorii de decizie prezenţi, s-au rezolvat sau sunt pe cale de rezolvare. Printre cele ce şi-au găsit rezolvarea se numără neimpozitarea subvenţiilor, elaborarea criteriilor de eligibilitate pentru bovina de carne, stabilirea de tarife cu Colegiul Medicilor Veterinari aplicabile la nivel naţional, elaborarea Legii Camerelor Agricole, revizuirea Legii pajiştilor, elaborarea Regulamentului de funcţionare a Operatorilor de Însămânţări Artificiale, stabilirea cuantumului plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) pe 2008-2012 precum şi obţinerea dreptului de a beneficia de o parte din sume, anticipat, prin bănci.
Munca nu se opreşte aici
La întrunirea de vineri, conducerea Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna a prezentat membrilor săi un proiect de hotărâre ce cuprinde intenţiile Asociaţiei pentru perioada următoare, proiect ce-a fost votat de cei prezenţi. Prevederile respectivei hotărâri urmăresc obţinerea acestui deziderat prin următoarele acţiuni: menţinerea unei strânse legătură cu procesatorii de produse zootehnice, în principal lapte şi carne, în vederea obţinerii unor preţuri bune pentru producători; păstrarea bunei colaborări avută până în prezent cu reprezentanţii instituţiilor judeţene de resort – APIA, Direcţia Agricolă, DSVSA; Camera Agricolă, OARZ, Finanţe Publice – pe care îi vor invita la toate întrunirile Asociaţiei, atât pentru prezentarea noutăţilor din domeniu, dar mai ales pentru a răspunde solicitărilor din teren; monitorizarea în permanenţă a activităţii Ministerului Agriculturii, în special în cea de acordare a diferitelor forme de sprijin pentru producătorii agricoli (vor comunica cu factorii de decizie din minister, făcând propuneri sau îmbunătăţind diferite acte legislative); participarea la toate acţiunile care au ca scop obţinerea de avantaje pentru membri, în cadrul colaborării la nivel naţional cu federaţiile şi asociaţiile din domeniu; continuarea întâlnirilor de lucru, la nivel judeţean, în cele 5 zone, la care vor fi invitaţi toţi factorii de decizie din judeţ şi, după caz, şi de la nivel central, care să răspundă sau să rezolve solicitările venite din teritoriu; continuarea activităţii de control oficial al producţiei, solicitând sprijin din partea Statului şi pentru anii următori, pentru mai multe categorii de ferme (beneficiarii acestui program vor putea, în timp, să obţină certificate de origine pentru două generaţii, emise de Registrul Genealogic de rasă, certificate ce vor permite atât comerţul internaţional de animale cât şi obţinerea unor forme de sprijin, în curs de derulare); continuarea activităţii de colaborare cu Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie în domeniul ameliorării efectivelor de bovine; acordarea sprijinului tehnic pentru creşterea bovinelor din rasele de carne, în aşa fel încât fermierii posesori de astfel de animale să aibă acces la anumite programe sau forme de sprijin; organizarea de simpozioane şi manifestări tehnice, pe zone, cu invitaţi de marcă, şi a unor expoziţii de animale; ţinerea unei legături strânse cu parlamentarii covăsneni precum şi cu reprezentanţii instituţiilor de stat, cu sarcini în domeniu , în vederea transformării în acte legislative a propunerilor venite din partea fermierilor covăsneni.
„Rugăm pe actualii şi pe viitorii oameni politici din judeţ să asculte cu mai multă atenţie problemele specifice agricultorilor din judeţ, şi mai ales să intervină în vederea rezolvării acestora, la nivel central, prin acte legislative corespunzătoare cu interesele lor”, a spus, în numele fermierilor prezenţi, dr. Ştefan Codleanu.
Problemele specifice domeniului creşterii bovinelor, şi nu numai, au fost aduse în discuţie şi de ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor covăsnene, prezenţi la întâlnirea ce a avut loc vineri, la Hanul de la Reci.
Promisiuni de susţinere există
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a fost prezent şi-n calitatea de crescător de bovine („am acasă o vacă, dar nu eu fac cărăţenie în fiecare dimineaţă, în grajd”) – a declarat că cel mai important lucru îl reprezintă colaborarea începută cu Asociaţia condusă de dl. Ötvös Mózes, în urmă cu mai bine de un an, care a început să dea roade vizibile. Acesta i-a asigurat pe fermierii covăsneni că vor avea parte de toată susţinerea din partea Consiliului Judeţean Covasna. „Vă asigur că până o să avem putere o să stăm alături de Asociaţiile crescătorilor de animale şi în special a crescătorilor de taurine, nu doar cu suport politic şi tehnic, ci şi cu suport financiar”, a declarat Tamas Sandor.
La rândul său, directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a precizat că uşa instituţiei pe care o reprezintă va fi deschisă tuturor celor ce întâmpină probleme, în acest domeniu. „Vom fi deschişi către membrii care fac parte din cea mai puternică şi cea mai bine organizată Asociaţie din judeţ, şi sunt convins că toate problemele ivite îşi vor găsi rezolvarea. Oricând puteţi apela la serviciile acestei instituţii, noi vă vom oferi suport tehnic şi de specialitate” a spus Konczei Csaba.
„Suntem mai catolici decât Papa!”
Referindu-se la legislaţia actuală privind acordarea subvenţiilor pentru „vaca defavorizată”, noul senator UDMR de Covasna, Klarik Laszlo, a avut un discurs destul de „tăios” la adresa guvernanţilor care, în trecut, au negociat cu Uniunea Europeană. Acesta a spus, printre altele: „Pornind de la problema zonei defavorizate, principiul UE a fost acela de a acorda un avantaj material acelor producători care activează în zone care sunt defavorizate din punct de vedere climateric. Unul dintre criterii a fost cel de înălţime (…) însă, trebuie să completăm cu criteriile reale care oglindesc condiţiile climaterice. Tot teritoriul judeţului Covasna trebuie să aparţină zonei defavorizate, iar noi vom activa pentru a rezolva această problemă. Doresc să accentuez faptul că acest aspect oglindeşte doar vârful icebergului unui comportament din partea Guvernelor, dar mai ales a Ministerului Agriculturii. Ca un şef prost care este aspru cu subalternii şi îşi apleacă capul în faţa şefilor mai mari, aşa se comportă, de obicei, România. Când este vorba de tratative pe interese naţionale la Bruxelles, atunci acceptăm totul şi forţăm producătorii noştri să satisfacă nişte condiţii mai aspre decât în ţările dezvoltate ale UE, unde producătorii beneficiază de subvenţii mult mai importante decât producătorii noştri. Suntem mai catolici decât Papa! (…) Cred că suntem ţara cu cele mai aspre prevederi legislative privind producătorii agricoli, de aceea, pe viitor, cred că rolul Guvernului este acela să obţină condiţii favorabile pentru cetăţenii proprii, şi nu să înăsprească condiţiile interne, făcând imposibilă practicarea agriculturii”.
Şi-au ales conducătorii
Adunarea Generală a Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna a avut drept scop alegerea noii conduceri, pentru viitorul mandat de 4 ani. Toţi fermierii prezenţi au fost de acord cu realegerea în funcţia de preşedinte a dl. Ötvös Mózes, cel care şi-a ridicat vocea în nenumărate rânduri în faţa celor de la Bucureşti, pentru apărarea drepturilor fermierilor covăsneni, şi nu numai. În cele două funcţii de vicepreşedinţi au fost aleşi Vlad Constantin şi Koos Karoly, iar cele 9 locuri de membri în Colegiul de conducere vor fi ocupate, în viitorul mandat, de Farkas Sandor (zona Baraolt), Koos Karoly (zona Tg. Secuiesc), Vlad Constantin şi Dragomir Ioan (zona Întorsura Buzăului), Bende Kalman (zona Covasna), Jako Tibor şi Malnasi Laszlo (zona Oltului), Simon Adrian şi Ordog Lajos (zona Sf. Gheorghe).
Vizibil emoţionat pentru încrederea pe care i-au acordat-o crescătorii de bovine din judeţul Covasna, pentru încă un mandat de 4 ani, preşedintele Ötvös Mózes i-a asigurat de tot sprijinul său în rezolvarea problemelor Asociaţiei. Totodată, acesta “i-a atenţionat” pe cei de la conducerea judeţului precum şi pe reprezentanţii covăsnenilor în Parlamentul României, că nu-i va lăsa în pace până nu-şi vor îndeplini promisiunile făcute, dar mai ales în cazul în care nu se vor zbate, din funcţiile pe care le deţin, pentru agricultorii din judeţul Covasna.
Maria Graur