Societatea Academică din România şi Româniacurată.ro au realizat o hartă online interactivă a corupţiei judeţene, pe baza activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit iniţiatorilor acestui proiect inedit, scopul acestei hărți interactive este acela de a facilia accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum membrilor societății civile și jurnaliștilor, dar și celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condamnare individuală.

Harta este prezentată într-o manieră prietenoasă chiar şi pentru cei care nu stăpânesc foarte bine tainele calculatorului, fiecare judeţ fiind colorat în funcţie de numărul de condamnări definitive per 10.000 de locuitori.

Potrivit informaţiilor oferite de hartă (http://www.romaniacurata.ro/harta-coruptiei/) judeţul Covasna se situează undeva la mijlocul clasamentului, cu 0.86 de condamnări definitive la 10.000 de locuitori.

Harta corupției judeţene conţine informații extrase atât din comunicatele de presă a condamnărilor definitive, cât și din comunicatele de presă ale trimiterilor în judecată publicate pe site-ul DNA. Date punctuale despre fiecare caz în parte au fost extrase și centralizate într-un format editabil și uşor accesibil prin diversele filtre puse la dispoziție. Perioada de timp avută în vedere este 2010-2014, întrucât comunicatele referitoare la condamnările definitive sunt disponibile pe site-ul DNA doar din anul 2010. În realizarea acestei hărţi am dorit să evidențiem, în principal, dispersia cazurilor de corupție la nivel județean. În consecință, în crearea bazei de date ne-am axat pe identificarea județului – extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte – în care fapta de corupție a fost realizată. Prin urmare, harta este colorată în funcţie de numărul de fapte comise în fiecare judeţ, indiferent de instanţa care a dat decizia finală sau de domiciliul persoanelor condamnate. În secţiunea Top se poate vedea un sumar al activităţii centrelor teritoriale. Cazurile dintr-un judeţ pot fi anchetate fie de către centrul teritorial în raza căruia s-au comis faptele, fie de către Biroul Central din Bucureşti”, arată iniţiatorii proiectului.

Pentru fapte comise în Covasna au fost condamnate definitiv 18 persoane (în perioada 2010-2014), 77.78% au fost condamnări cu suspendare, în  . . 50% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 38.89% dintre cazuri condamnații lucrau în sectorul public și în 33.33% aveau funcție de conducere.
Infracţiunile din județul Covasna pot fi anchetate de centrul teritorial Braşov sau de secţiile Structurii Centrale.

Proiectul Harta Corupţiei Judeţene este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Alţi finanţatori ai proiectului: FDSC și EEA Grants, Open Society Foundation – Think Tank Fund.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail