Recent la Editura Eurocarpatica a apărut numărul 26 din colecția Profesioniștii noștri dedicat cunoscutului istoric și om politic Petre Țurlea.
Despre Colecția „Profesioniștii noștri” am scris și am vorbit mai cu seamă cu prilejul redactării unor introduceri la volumele îngrijite sau a lansării acestor volume. Cu aceste ocazii am subliniat motivația inițiatorilor colecției care au pornit de la faptul că „neînsemnate la vreme, în paginile unor lucrări, informațiile despre oameni și faptele lor devin amintiri; ele se depărtează, se decolorează, se împuținează; pe unele le uităm cu totul, din altele pierdem doar părți și puține sunt cele care ne rămân fixate mai bine în imagini vii, de culoare și de sunete”. Vorba dictonului latin: „Verba volant, scripta manent”. Mai simplu exprimat, însuși de eroul acestui volum, istoricul Petre Țurlea în motto-ul lucrării: Ce rămâne?… amintirea unor fapte demne de consemnat…
În acest sens obiectivele enunțate de inițiatorii colecției își propun a evidenția și promova ideea de elite profesionale provenite din rândul românilor din Arcul Intracarpatic cât și din rândul acelora care și-au adus contribuția la studierea istoriei, culturii și civilizației românilor din inima Țării, în a așeza, din timpul vieții și activității lor, pe treptele ierarhiei sociale care li se cuvin, potrivit statutului pe care l-au dobândit prin creația, munca perseverentă și faptele lor aceste personalități și a oferii astfel modele demne de urmat pentru tineretul studios din această parte de țară. Acestea au fost motivele care au stat la baza alegerii personalităților noastre pe care le-am promovat în colecția „Profesioniștii noștri” și au stat la baza actualului volum dedicat istoricului și omului politic Petre Țurlea.
Stau mărturie a respectării integrale a acestor obiective cele 25 de volume apărute până în prezent care au fost închinate unor personalități de primă mărime, demne exemple de urmat de tineretul nostru: Ana Grama, Liviu Boar, Ioan Ranca, Dumitru Zaharia, Ion Micu, Ilie Șandru, Ioan Pleșa, Constantin Catrina, Corneliu Mihail Lungu, Gelu Neamțu, Lazăr Lădariu, Mihai Trifoi, Nicolae Noica, Ioan Solomon, Valer Dorneanu, Ion Ciurea-Weidner, Valentin Marica, Doinița-Ana Dobrean, Vilică Munteanu, Mihai Suciu, Ioan Sabău-Pop, Corina Sporea-Bărăgan și Ion Giurcă. Astăzi, prin volumul de față, completăm această foarte onorantă listă a personalităților dragi românilor din Arcul Intracarpatic cu numele ilustrului istoric român Petre Țurlea.
Dar despre elaborarea acestui volum ținem să evidențiem câteva aspecte care-l individualizează, față de cele 25 apărute anterior, prin concepția elaborării, structurarea conținutului și „selectarea” colaboratorilor.
Practic, după desemnarea personalității căreia îi era dedicat volumul, îngrijitorii volumului, de comun acord cu eroul cărții, întocmeau lista autorilor colaboratori, luând contact prin intermediul unei adrese-invitație și stabileau, în funcție de acordul invitatului, contribuția sa la elaborarea volumului într-o perioadă de câteva luni. Astfel la elaborarea celor 25 de volume și-au adus contribuția 1373 de autori (calculând suma autorilor fiecărui volum), media autorilor/volum fiind de 55. Sunt însă foarte mulți autori care au scris pentru mai multe personalități, numărul real al autorilor ridicându-se la 525. Cei mai mulți autori au scris în volumele dedicate personalităților: Ioan Lăcătușu – 140 de autori, Lazăr Lădariu – 108, Vilică Munteanu – 103. La actualul volum nu a fost necesară o asemenea listă, deoarece autorii, 63 la număr, în cunoștință de cauză sau nu, au scris despre eroul nostru de-a lungul timpului, „scrieri” adunate de istoricul Petre Țurlea din arhivele diferitelor instituții centrale, regionale și locale, mass-media națională și internațională sau din arhive personale și familiale (vezi notele bibliografice) timp de 64 de ani (cel mai vechi document este datat din 1956).
Structura volumelor apărute până în prezent în colecția „Profesioniștii noștri”, devenită tradițională, a cuprins capitolele: Mesaje, Repere biografice, Studii și articole personale și dedicate de colaboratori eroului cărții, urmate de capitolul Ilustrații. Structura actualului volum a fost concepută ca o biobibliografie continuă prezentată în două perioade distincte ale vieții istoricului și omului politic Petre Țurlea; prima cuprinsă între data nașterii (1947) și revoluția română (22 decembrie 1989), este prezentată în capitolul intitulat Repere biografice și următoarea, de la 22 decembrie 1989 și până astăzi este redată diferențiat, în două domenii principale ale activității sale: Activitatea politică și Activitatea științifică, eliminând astfel capitolul dedicat studiilor și articolelor care, în mare măsură, valorifica cercetările științifice personale sau ale colaboratorilor având ca obiectiv istoria românilor din sud-estul transilvan. Totuși, obiectivul urmărit de inițiatorii colecției prin acest capitol a fost în mod eficient și original realizat prin activitatea politică, deosebit de intensă, desfășurată timp de 10 ani în Parlamentul României, mai cu seamă ca reprezentant al circumscripției electorale 15 Covasna, în legislația 1996-2000 și de asemenea s-a realizat prin prezentarea într-un spațiu tipografic generos (aproape 300 de pagini), a unui număr de 71 de recenzii, scrisori apreciative și de colaborare, studii introductive, referate, note și comentariilor asupra a 26 de lucrări de autor și trei ediții îngrijite, din care nu mai puțin de 9 dintre lucrări se referă la Istoria Românilor din Transilvania și relațiile lor cu minoritățile naționale. Prezentare acestor volume este făcută de peste 50 de colaboratori din care remarcăm personalități ale vieții științifice și cultural-spirituale românești precum: academicienii Dan Berindei, Radu Ciuceanu, Florin Constantiniu, Ștefan Ștefănescu sau membrii corespondenți ai Academiei Române – Andrei Pippidi, Alexandru Zub; înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și Bisericii Romano-Catolice – ÎPS Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Oradei și Maramureșului; ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului; ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia; PS Petru Gherghel, Episcop de Iași; PS Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Europa de Nord; renumiții istoricii Gheorghe Buzatu, Stoca Lascu, Vasile Lechințan, Corneliu-Mihail Lungu, Stelian Mândruț, Ioan Scurtu, Alex Mihai Stoenescu sau oamenii de cultură precum Constantin Noica, Lazăr Lădariu, Zigu Ornea, Mircea Popa, Valeriu Râpeanu, Raoul Șerban, Stelian Țurlea etc.
Capitolul I, Repere biografice, aduce și el o noutate în privința întocmirii sale. În afara CV-ului, realizat academic de eroul volumului, perioada 1983-1989 este redactată concis informațional și profesional surprinzând convingerile intelectuale și de comportament ale subiectului „Tudor” (conform dosarului Securității) prin „scrierile” intitulate: plan de măsuri, sarcini operative, rapoarte, referate, note informative, informări ale „unui grup de tovarăși”, „scrieri” datorate unui număr de patru autori cu… grade de ofițeri în Ministerul de Interne, din cadrul Inspectoratului Județean Prahova. Serviciul Securitate / Serviciul I. Astfel aceștia remarcă faptul că: „sub influența scrierilor lui Nicolae Iorga, „Tudor” (eroul nostru – n.n.) interpretează unele evenimente din istoria contemporană a patriei noastre” și „în ultima perioadă (referire la anul 1988 – n.n.) manifestă o comportare ciudată – se încuie în apartament și scrie unele lucruri cu caracter istoric” pe care le aflăm ca fiind „un volum de Scrisori către Nicolae Iorga” pentru scrierea căruia „poartă corespondență cu personalități din țară și străinătate”. Mai mult, „Tudor” are antecedente. În perioada când era muzeograf la Casa Memorială „Nicolae Iorga” a fost „inițiatorul editării omagiale a foii volante Neamul Românesc cu ocazia ținerii cursurilor Universității populare de vară” în care au apărut „articole cu caracter interpretativ” fapt ce „a determinat protestul ambasadei Uniunii Sovietice, suspendarea apariției și închiderea cursurilor”. Chiar și „Caietul program al cursurilor cuprinde ideile naționaliste ale istoricului Nicolae Iorga”. Capitolul este finalizat prin 32 de imagini (fotografii, facsimile, grafică) care înfățișează în majoritatea cazurilor aspecte din perioada 1956-1990 (copilărie, tinerețe, părinți, frați, familia sa și diferite activități desfășurate cu elevii și studenții).
În capitolul Activitatea politică, desfășurată în perioada decembrie 1989-2000, distingem trei perioade: 1990-1992, perioadă caracterizată prin activitatea desfășurată în cadrul Consiliului Frontului Salvării Naționale din județul Prahova și ca deputat în primul Parlament al României de după revoluție, care avea importanta sarcină de elaborare a noii Constituții a țării; 1992-1996, perioadă ilustrată în volum în subcapitolul intitulat „Noua legislatură” și anii 1996-2000, când a reprezentat Circumscripția electorală 15 Covasna, fiind ales în Camera Deputaților de electoratul român al județului devenind „Deputat de Covasna”, titlul sub care se regăsește activitatea foarte bogată și variată desfășurată ca demn parlamentar al nostru la nivel național. În volum se regăsesc, în mică măsură, fragmente din cele 315 discursuri sau luări de cuvânt, 16 propuneri legislative și 47 de întrebări și interpelări adresate guvernanților, sau fragmente din sutele de articole scrise în presa centrală și locală, a conferințelor de presă săptămânale și interviurilor acordate presei și posturilor de radio și televiziune. Tabloul personalității omului politic și istoricului Petre Țurlea este completat, și la acest capitol, de nu mai puțin 144 imagini înfățișând diferite ipostaze ale activităților desfășurate în plan politic. Scoțând în evidență corectitudinea și complexitatea activității parlamentare desfășurate de istoricul Petre Țurlea sperăm să dăm un exemplu pozitiv al modului responsabil în care politicienii români, actuali parlamentari, trebuie să se raporteze la drepturile și interesele majore ale electoratului care l-a ales.
Capitolul destinat, Activității științifice, cuprinde nominalizarea volumele publicate, recenziile și prezentările acestora de diferite personalități și specialiști în domeniu, lansările de carte, participările la diferite manifestări științifice, premiile obținute de autor și zeci de fotografii realizate în cadrul activităților menționate.
Fiecare volum este prezentat cronologic, nominal și vizual (fotografia primei coperți a lucrării), cele 26 de lucrări de autor și cele 3 ediții îngrijite, fiind urmate, într-un singur caz, de un studiu introductiv (prefață), iar, în majoritatea cazurilor, de recenzii, prezentări de carte, comentarii, scrisori de apreciere sau scrisori de colaborare și mulțumire. La o primă lectură volumele publicate le putem grupa în trei mari teme: Viața și activitatea lui Nicolae Iorga, Partidele politice și viața politică românească și Istoria românilor din Transilvania și a minorităților naționale. Capitolul cuprinde 71 de materiale, majoritatea recenzii ale lucrărilor istoricului Petre Țurlea, care scot în evidență calitățile istoricului și ale operei sale. Din multitudinea acestora am selectat următoarele fragmente:
„Cel ce a continuat și continuă această muncă sisifică de explorare a uriașei corespondențe primite de Nicolae Iorga este eminentul istoric. Petre Țurlea. Cu o pilduitoare pasiune și desăvârșită competență, dar mai ales dintr-o istovitoare cercetare a întregii corespondențe, de clasificare anuală a textelor, de stabilire a cronologiei lunare, săptămânale și zilnice de descifrare a manuscriselor și de copiere cu mâna, aidoma copiștilor de fericită pomenire din mănăstirile noastre, din îndepărtate veacuri. Petre Țurlea a statornicit, la Editura Minerva, un nou ciclu de volume destinate corespondenței primite de Nicolae Iorga. […] Petre Țurlea a întocmit substanțiale note explicative bazate pe o amplă documentare, reconstituind evenimentele la care se referă emitenții, oferind date biografice despre aceștia și despre personalitățile menționate, completând anumite probleme din corespon-
dență cu comentarii și citate din publicistica și memorialistica lui Nicolae Iorga ca și din multe alte lucrări de istorie și istorie literară” (Teodor Vârgolici, Scrisori către Nicolae Iorga, vol. VI, partea a I-a, 1916 și partea a II-a, 1920);
„Primul lucru care trebuie să ți-l spun este că ai făcut un lucru excelent, unul pe care nimeni altcineva nu l-a putut face. De aceea, e o plăcere pentru mine să te asigur că n-ai de ce să te îndoiești câtuși de puțin în privința lucrării.” (Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Române, Sinaia, 12 sept. 1986 – referire la lucrarea Școala română din Franța, Edit. Academiei Române, București, 1994);
„Cu o acribie care-l cinstește, autorul reconstituie istoricul instituției, organizarea și funcționarea ei, rolul pe care l-a avut în formarea unor personalități ale vieții noastre științifice, culturale, ca și în afirmarea în străinătate a valorilor culturii naționale […] Monografia Domnului Petre Țurlea, prin datele ei concrete, este o foarte argumentată pledoarie pentru înființarea de Școli românești în străinătate, după modelul celor care au funcționat la Paris și Roma. Ni se oferă o experiență care trebuie avută în vedere în noile condiții de afirmare a identității noastre istorice și cultural-științifice.” (Acad. Ștefan Ștefănescu – despre lucrarea Școala română din Franța, 1994);
„Exeget și editor de seamă al operei lui Nicolae Iorga, Petre Țurlea afirmă, încă de la începutul cărții sale un adevăr esențial – Care din păcate nu este totdeauna luat în seamă și am putea spune chiar ocultat, și anume: contribuția sa la consolidarea conștiinței unității de neam și de aici, a necesității formării unui singur stat național; rolul major avut în susținerea morală a soldatului român, luptător în tranșeele Primului Război Mondial, ca și a celor care se aflau atunci în fruntea României. De aceea Nicolae Iorga este considerat unul dintre cei mai importanți făuritori ai României Mari” (Valeriu Râpeanu – referiri la volumul „Nicolae Iorga”, Edit. Enciclopedică, București, 2016);
„Grație volumului recent apărut, al d-lui Petre Țurlea, 8 noiembrie 1945, putem cunoaște acum mult mai temeinic împrejurările în care a avut loc această manifestație: antecedente, desfășurare, urmări. Autorul și-a întemeiat investigația pe o amplă bază documentară, îndeosebi pe fonduri din Arhiva SRI, publicând în anexa monografiei sale piese reprezentative […] Dl. Petre Țurlea a întocmit o monografie care va rămâne de referință în studiul rezistenței anticomuniste din România. Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, sub a cărui egidă a apărut volumul, face încă o dovadă că este un centru fecund de cercetări înnoitoare” (Acad. Florin Constantiniu – 13 octombrie 2000);
„Domnul Petre Țurlea, reputat profesor universitar și istoric, fost membru al Parlamentului României, a consacrat problemelor relevate numeroase și temeinice studii și cărți, iar, acum, deosebit de inspirat, ne propune, pentru Colecția Opera Omnia, o nouă ediție a masivului volum Români și unguri. 1940-2011 (Ploiești, 2011), devenit netăgăduit într-un răstimp atât de scurt unul de referință istoriografică, precum, de altfel, cele mai multe dintre realizările sale științifice. Este suficient să precizez că Petre Țurlea este Colegul meu, iar opiniile mele despre Domnia Sa se extind deopotrivă asupra cărților sale, toate, în viziunea mea, excelente, fie că este vorba îndeosebi despre cele consacrate Istoricului Nicolae Iorga sau Mareșalului Ion Antonescu, fie despre acelea referitoare la istoria recentă a Românilor în genere, mai ales perioada de după 1940, în contextul raporturilor româno-ungare.” (Gheorghe Buzatu, Iași, 2012);
Încheiem această scurtă caracterizare a istoricului Petre Țurlea și operei sale prin cuvintele adresate eroului nostru într-o scrisoare din 29 iunie 2013, de istoricul, Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, Președintele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului: „Ești omul care adună în sine admirația dar și invidia. Prima este împărtășită de prieteni, a doua de cei care nu pot să îți calce pe urme de teamă și judecată! Deja ai umplut un raft întreg și opera ta, pe lună ce trece, a ajuns de mult să fie un îndreptar al unei istorii siluite de impostori sau amnezici. Fie ca Dumnezeu să îți dea puteri pe care numai cronicarul modest și curajos le poate purta. Cu multă prețuire îți zic un forte fortissimum, mulți ani rodnici ca până acum!”. Urări la care ne raliem și noi, îngrijitorii volumului.
Drept urmare a meritelor sale în plan științific și cultural capitolul destinat activității științifice se încheie cu o riguroasă selecție a valoroaselor distincții acordate, de-a lungul timpului, de instituțiile de stat, fundațiile și organizațiile și civice, însoțite de argumentele acordării și fotografiile ceremoniilor.
Un capitol distinct al volumului de față, l-ar putea constitui participarea istoricului și Omului de suflet românesc Petre Țurlea la majoritatea manifestărilor cultural-științifice și civice organizate de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, precum și de instituțiile și asociațiile culturale românești, din cele două județe, în perioada postdecembristă. În acest sens, un modest omagiu al românilor din această parte de țară, îl constituie apariția prezentului volum, în colecția Profesioniștii noștri, volum conceput și realizat în întregime de istoricul, omul politic și de patriotul român Petre Țurlea, printr-o rodnică colaborare cu tehnoredactorul cărții – Erich-Mihail Broanăr, recunoscut pentru profesionalismul și dăruirea sa, concretizate în cele peste 300 de cărți apărute la editurile Eurocarpatica și Grai Românesc.
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU
Prof. Vasile STANCU