Foto: M.D.C-Silviu

 Marţi, 24 mai, a avut loc conferinţa de închidere oficială a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Covasna. Datorită acestui proiect care s-a derulat sub sloganul „Un ţinut curat. Un ţinut bogat”, sunt îndeplinite toate condiţiile pentru gestionarea modernă a celor 50 de mii de tone de deşeurilor ce se colectează anual în judeţul Covasna.

 „Implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Covasna reprezintă un pas important în dezvoltarea comunităţii, fiind cea mai mare investiţie publică realizată cu fonduri europene, de către Consiliul Judeţean (CJ) Covasna” – a afirmat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna. Valoarea totală a proiectului este de peste 82 de milioane de lei, iar contribuția judeţului la implementarea proiectului a fost de peste 9,4 milioane  de lei. „Covăsnenii produc anual 50 de mii de tone de deşeuri. Dorim să aplicăm tehnologii moderne privind prelucrarea deşeurilor. Închiderea celor patru depozite urbane neconforme, la Întorsura Buzăului, Chiuruş-Covasna, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, reprezintă primul mare pas al proiectului. Datorită utilizării timp de mai mulţi ani, aceste depozite de gunoi au ajuns la limita capacității maxime de stocare şi au constituit o sursă importantă de poluare atât a solului şi apei freatice, cât şi a aerului, în multe cazuri aflându-se doar la câteva sute de metri distanță de zonele locuite. Un alt component important al proiectului este construirea noului centru de depozitare a deşeurilor la Leţ, pe un teren de 16 hectare, care a fost dat în folosinţă anul trecut. Achiziţionarea de utilaje noi în valoare de aproape 12 milioane de lei, reprezintă un al treilea component al proiectului. Am obţinut un rezultat foarte bun, proiectul este închis atât din punct de vedere juridic cât şi tehnic. Pe viitor, vom crea noi locuri de muncă şi vom acorda o atenţie deosebită educaţiei ecologice a copiilor” – a declarat preşedintele CJ Covasna.

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Covasna” (ADI-SIMD Covasna), Ambrus József, consideră activitatea asociaţiei ca fiind „o poveste de succes”. „Aşteptăm acest moment de opt ani, asociaţia şi CJ Covasna au reuşit să implementeze acest proiect. Deşi a demarat cu o întârziere de doi ani, faţă de alte judeţe, proiectul a funcţionat perfect, primarii înțelegând că este vorba de o inițiativă şi o investiţie de interes general. Banii primiţi de la Uniunea Europeană şi de la Guvern au fost cheltuiţi în totalitate, astfel, nu va mai trebui să folosim resurse proprii. Datoria noastră este să coordonăm procesul demarat. În scurt timp, centrul va avea şi un operator, deci consider că am făcut o muncă de calitate.”

Cu ocazia conferinţei de închidere a proiectului, Baki János, managerul proiectului, a trecut în revistă experiențele dobândite în cursul ultimilor ani, precum şi dificultăţile tehnice şi cele întâmpinate în cadrul procedurilor de achiziţii publice. Acesta a subliniat: „Dintre cele zece contracte de achiziţie publică am organizat licitaţie deschisă pentru nouă contracte. Implementarea logică a proiectului a fost complet răsturnată ca urmare a contestaţiilor formulate în cadrul procedurii.  Împreună cu colegii şi după multă muncă, am reuşit să depăşim dificultăţile cauzate de normele incomplete.”

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail