Femeile cu vârsta între 24-64 de ani din localităţile Poian şi Estelnic şi împrejurimi sunt așteptate astăzi, 13 octombrie, să participe la testarea pentru cancerul de col uterin și HPV desfășurată în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”.
Potrivit dr. Cosmina Cristina Uzun, manager proiect, programul caravanei mobile pentru TESTARE GRATUITA Babeş Papanicolaou şi HPV este următorul: Poian – intervalul orar 15.00 – 16.30 (Sala de Sport); Estelnic – intervalul orar 17.00-18.00 (Curtea Căminului Cultural).
Puteţi să preveniţi! Testaţi-vă la timp! Fiecare secundă contează!
Într-un comunicat de presă transmis către Mesagerul de Covasna, sunt oferite următoarele informații :
„Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce! Screeningul cancerului de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei.
În stadii incipiente, cancerul de col uterin NU prezintă simptome. Descoperit la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat şi vindecat cu succes, ceea ce face testarea Babeş Papanicolaou şi HPV cu atât mai importante pentru sănătatea femeilor.
În fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.
Screening-ul poate detecta anumite tipuri de cancer într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai efficient. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening”.
IMPORTANT! Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.
Activităţile sunt derulate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
M.D.C.