Un teren de paintball, o pensiune canină cu centru de dresaj, o platformă de rezervări online, precum şi alte afaceri în diverse domenii de activitate, au fost înfiinţate anul acesta de câţiva tineri în judeţul Covasna, prin intermediul unor startup-uri finanţate din fonduri europene.

Tas Pakuci Szabolcs a obţinut 25 000 de euro prin programul „Perspective pentru tineri NEETs”, implementat în regiunea Centru de Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educaţia Adulţilor şi Formării Profesionale din Sfântu Gheorghe – StartUp HUB din Sfântu Gheorghe, iar din aceşti bani a realizat un teren de PT-paintball în localitatea Sântionlunca, din comuna Ozun, aflată nu departe de municipiu.

Karacsony Adrienn a realizat, prin acelaşi program, un centru de relaxare Home Spa, iar Voloncs Laszlo a folosit grantul de 25.000 de euro pentru a deschide o pensiunea canină şi un centru de dresaj.

Acesta a declarat că pensiunea, inaugurată recent, oferă găzduire nu doar câinilor, ci şi pisicilor în perioada în care proprietarii lor sunt plecaţi în concediu şi nu pot lua animalele de companie cu ei.

Kelemen Attila Szabolcs va folosi grantul de 25.000 de euro pentru a dezvolta o afacere în domeniul turismului, dorind să organizeze tururi cu ATV-uri şi biciclete electrice, iar un alt tânăr antreprenor, Horvath Gyula Szabolcs din Covasna, a decis să îşi folosească experienţa pentru a deschide un atelier de mecanică auto.

Debreczi Attila îşi va cumpăra un miniexcavator, iar Babos Attila a decis să folosească banii europeni pentru a cumpăra o autorulotă fast food şi a vinde sandwich-uri şi alte specialităţi italiene.

Acesta din urmă a declarat că punctul de plecare al afacerii sale a fost filmul „The Chef”, al cărui erou principal era un şofer de food truck care călătoreşte prin America şi vinde sandvişuri cubaneze.

Cu cei 25.000 de euro câştigaţi, Botond Mike va intra pe piaţa din România cu o nouă tehnică de imprimare decorativă a pereţilor. Potrivit acestuia, aparatul achiziţionat din aceşti bani va putea imprima imagini digitale pe orice suprafeţe verticale, inclusiv pe pereţi, şi va înlesni personalizarea birourilor, spaţiilor comerciale, locuinţelor sau altor spaţii publice ori private.

„Aceasta este o tehnologie complet nouă, care nu este încă cunoscută în ţara noastră (…) Este o tehnologie foarte simplă, dar interesantă şi utilă pentru a ne transforma casele şi birourile. Cu ajutorul acestui aparat putem imprima pe orice suprafaţă, cu o calitate excelentă şi culori saturate şi luminoase. Imprimarea se aplică direct pe perete sau pe suprafaţa verticală aleasă de client (…) Acest aparat poate imprima orice imagine digitală pe orice suprafaţă. Imprimanta pentru pereţi poate tipări şi pe suprafeţe tradiţionale de pereţi tencuiţi, lemn, gips-carton, dispersie, vopsea de var, tencuială modernă pentru faţade. Se poate imprima orice tip de text sau fotografie, cerneala este durabilă şi de înaltă calitate, iar acest lucru asigură o soluţie de lungă durată pentru pereţii interiori sau clădiri. Imprimanta tipăreşte pereţii cu cerneală UV, pe bază de apă şi cu uscare rapidă, ce oferă rezistenţă în timp şi păstrează intensitatea culorilor”, a precizat Mike Botond, într-o postare pe internet.

Reprezentantul StartUp HUB, Kelemen Szilard, a declarat pentru AGERPRES că cei o sută de tineri, care au semnat deja contractele de finanţare, şi-au propus să dezvolte afaceri şi în alte domenii, cum ar fi jocuri online, tehnologii medicale, industria textilă, industria cosmetică sau organizare de evenimente.

„Noi am încercat să aducem fondurile Uniunii Europene mai aproape de tinerii din Covasna, dar şi din zonă sub formă de proiecte start-up. Am anunţat prima dată în octombrie 2021 cursul de competenţe antreprenoriale, care a fost o condiţie pentru a putea aplica pentru proiectul de 25.000 euro nerambursabili. 800 de tineri au aplicat pentru acest curs, iar dintre aceşti 800 de tineri, 400 au finalizat formarea şi au obţinut cu succes certificatul (…) După ce au finalizat cursurile, am primit 200 de proiecte, iar până în decembrie 2022 decembrie am semnat contracte de finanţare pentru 100 de proiecte. Asta înseamnă că 100 de tineri au primit şansa să dezvolte afaceri acasă, în România. Dintre aceşti 100 de tineri, aproximativ 50% sunt din judeţul Covasna”, a declarat Kelemen Szilard.

Reprezentanţii Startup HUB au menţionat că vor continua să acorde sprijin tinerilor intreprinzători, dar şi tinerilor fermieri care doresc să acceseze fonduri europene, iar, pentru a-i încuraja prezintă în mod periodic, pe pagina de Facebook, poveşti de succes ale unor start-uperi.

Alţi doi tineri din judeţul Covasna, Beres Norbert şi Gruman Robert au obţinut o finanţare de 100.000 de euro din fonduri europene prin programul STUDENT STARTUP şi au creat o platformă de rezervări online pentru vacanţe, cu scopul de a promova şi valorifica potenţialul turismului intern.

Cei doi tineri din spatele start-upului stayhere.ro au început să dezvolte o aplicaţie mobilă şi o platformă de rezervări online, prin care vor promova exclusiv destinaţii turistice din România.

Prin acest proiect au fost create cinci noi locuri de muncă, iar echipa a lansat deja blogul stayhere.ro şi gestionează pe Facebook „Clubul călătorilor cu vouchere de vacanţă”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa foto: https://www.facebook.com/startupcovasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail