În localitatea Estelnic ar putea funcționa, în curând, un sistem de încălzire bazat pe biomasă, sistem înființat în cadrul unui proiect implementat de Asociația „Green Energy”, cu confinanțare din fonduri norvegiene.

Proiectul, intitulat „Biomasa – o afacere verde”, este implementat în parteneriat de către Asociația Green Energy în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia,  se desfășoară până în aprilie 2016 și este cofinanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.

Preşedintele asociaţiei şi al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” („Energie verde”) din România, Vajda Lajos, a declarat că prin acest proiect se dorește dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei.

Practic, în Estelnic s-a demarat înființarea unui model pilot al acestui sistem. Potrivit preşedintelui asociaţiei, Vajda Lajos, în această localitate a fost înființată deja o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în scopul obţinerii biomasei. Totodată, au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinare deşeurilor lemnoase, iar până la finele lunii septembrie sau până la începutul lunii octombrie se dorește a fi pusă în funcţiune o centrală termică prin care să se asigure apa caldă şi căldura pentru Căminul Cultural și Primăria din Estelnic.

„Sperăm că la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, centrala să fie în stare de funcționare.Cazanul este aproape gata, plantația este înființată pe trei hectare și este foarte frumoasă, iar utilajul necesar pentru colectare şi măcinare este procurat. Ne-am dori ca în iarnă să funcționeze deja la Estelnic încălzirea pe bază de biomasă”, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei „Green Energy”, Vajda Lajos.

Primarul comunei Estelnic, Varga Attila, a declarat că, în opinia sa, acest proiect îi va ajuta pe cei din localitate: „Consider că proiectul ne va ajuta și de aceea am și acceptat să fim incluși (…)”, a declarat primarul. În ceea ce privește stadiul proiectului, acesta a spus: „Am înființat o plantație de trei hectare de salcie energetică, pentru a alimenta cazanul și până atunci (n.r – până când centrala va fi pusă în funcțiune) are loc colectarea deşeurilor lemnoase de pe păşuni, albiile apelor şi din păduri care vor fi, de asemenea, tocate şi folosite drept combustibil”, a menționat primarul Varga Attila. Potrivit acestuia, colectarea este realizată cu sprijinul beneficiarilor de ajutor social și al persoanelor care trebuie să execute lucrări în folosul comunității, prin hotărâri judecătorești.

. .

Ideea proiectului va fi continuată

Președintele Asociației „Green Energy”, Vajda Lajos, a declarat că se dorește ca și după finalizarea proiectului norvegian, să se continue ideea proiectului, astfel încât acest tip de sistem de încălzire pe biomasă să fie preluat și de alte localități.

„Dacă valorifici deșeurile din localitate și din jurul localității,  ai biomasă. Din biomasă, o parte o folosești pentru încălzirea clădirilor tale, iar restul se poate valorifica. Dacă în fiecare sat vom avea centre de producerea biomasei, atunci am putea organiza valorificarea comună a biomasei, astfel încât, o parte să meargă către încălzirea proprie, iar altă parte, centralizată, la centrale de dimnensiuni mai mari, deci aceasta ar fi ideea, idee  pe care dorim să o continuăm nu numai prin proiectul norvegian (…). Dacă am implementa aceste sisteme în foarte multe localități, atunci va fi și piață pentru aceste centrale, vom putea face un bine și mediului și agriculturii și comunităților locale și din punct de vedere al locurilor de muncă… De aceea, încercăm ca și prin aceste modele din țările europene, să arătăm cum funcționează acest sistem, să preluăm modele și să le adaptăm la realitățile românești, iar în acest domeniu, tinerii au un rol important (…)”, a declarat Vajda Lajos, care a precizat că există interes privind biomasa și în Republica Moldova și că un cluster în acest domeniu ar putea fi înființat și acolo: „Există interes și în Republica Moldova și un cluster în domeniul biomasei, energiei verzi,  ar putea fi înființat și acolo, iar noi suntem dispuși să oferim sprijin pentru constituirea acestuia, punând la dispoziție cunoștințele și experiența noastră”, a declarat președintele Asociației, Vajda Lajos.

Alte activități cuprinse în cadrul proiectului

În ceea ce privește următoarele activități cuprinse în proiectul norvegian, acesta a declarat că în luna octombrie va fi organizată acțiune de pregătire, de informare cu privire la biomasă, la Universitatea din Brașov, și că vor fi realizate materiale de promovare dar și aproximativ 15 planuri de afaceri pe tema biomasei. Președintele Asociației a menționat că în cadrul proiectului, două firme se vor implica în realizarea unor proiecte de cercetare pe această temă.

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail