La 20 iulie 1924, a luat fiinţă, la Paris, Federaţia Internaţională de Şah (Federation Internationale des Echecs), abreviată FIDE. Are sediul la Lausanne, în Elveţia, potrivit fide.com.
Istoria FIDE începe în 1904, atunci când membrii unei asociaţii de şah din Franţa, L’union Amicale, au încercat să pună bazele unei federaţii internaţionale dedicată sportului lor favorit. O încercare similară a avut loc în aprilie 1914, în Rusia, la Sankt Petersburg. Trei luni mai târziu, a fost rândul germanilor din Mannheim să aibă o tentativă în acest sens.
După Primul Război Mondial, s-a înregistrat o nouă încercare de a înfiinţa această federaţie, de data aceasta în cadrul turneului de la Gothenburg.
În 1922, campionul mondial Jose Raul Capablanca a propus un set de reguli ce urmau să se aplice în cazul meciurilor disputate pentru titlu mondial. Potrivit iniţiativei şahistului cubanez, primul jucător ce reuşea şase victorii devenea campion mondial; sesiunile de joc nu puteau depăşi şase ore, iar câştigătorul era obligat să-şi apere titlul la cel mult un an după provocarea lansată de un maestru recunoscut oficial. Printre alţii, Rubinsteein, Tartakower şi Vidmar s-au aflat printre semnatarii propunerii lui Capablanca. A fost prima dată când lupta pentru titlul de campion mondial la şah urma să se desfăşoare după un set de reguli bine stabilite. Ulterior, FIDE avea să organizeze şi să propună regulile pentru desfăşurarea Campionatelor Mondiale de Şah.
Singurul meci pentru titlul mondial jucat după regulile lui Capablanca a fost cel dintre acesta şi rusul Alexnadr Alehin, în 1927.
Primul pas concret în vederea înfiinţării unei federaţii internaţionale de şah a avut loc în 1922, atunci când maestrul rus Eugene Znosko-Borovski a anunţat că un turneu de şah se va ţine în cadrul celei de-a opta ediţii a Jocurilor Olimpice de vară, din 1924, la Paris, fiind organizat de Federaţia Franceză de Şah.
La 20 iulie 1924, participanţii la turneu au înfiinţat Federaţia Internaţională de Şah, gândită, iniţial, sub forma unui sindicat al jucătorilor. Printre delegaţii care au aprobat constituirea acestui for internaţional s-a aflat şi tânărul român Ion Gudju, pe atunci proaspăt locotenent, doctorand în chimie la Sorbona şi maestru de şah. Ion Gudju a fost vicepreşedinte de onoare al FIDE între anii 1982 şi 1988, arată fide.com.
Primul preşedinte al FIDE a fost olandezul Alexander Rueb, care a deţinut funcţia din 1924 până în 1949.
Primele ţări membre au fost: Argentina, Belgia, Anglia, Franţa, Italia, Iugoslavia, Canada, Olanda, Polonia, România, Elveţia, Spania, Cehoslovacia şi Ungaria.
Primele congrese ale noii federaţii s-au ţinut în anii 1925 şi 1926, fiind dezbătute noi propuneri de reguli pentru organizarea meciurilor la nivel înalt şi, totodată, fiind căutate surse de finanţare. La congresul de la Budapesta, din 1926, s-a decis organizarea unei Olimpiade a şahului. Din cauza unor probleme organizatorice, doar patru ţări au participat: Ungaria, care a devenit şi câştigătoarea competiţiei, Iugoslavia, Germania şi România. În anul următor, olimpiada de şah, desfăşurată sub numele de „Turneul naţiunilor”, a strâns jucători din 16 ţări şi a fost câştigată, de asemenea, de Ungaria.
După aproximativ două decenii în care, pe fondul lipsei de bani şi al refuzului jucătorilor sovietici de a participa la turnee organizate sub egida FIDE, în 1948 a fost organizat de FIDE primul Campionat Mondial de Şah.
A lipsit campionul en-titre, Alehin, decedat în 1946. Au participat cei mai bine cotaţi şase şahişti din lume la momentul respectiv: Max Euwe din Olanda; sovieticii Mihail Botvinnic, Paul Keres şi Salo Flohr; americanii Reuben Fine şi Samuel Reshevsky. Titlul a fost cucerit de Botvinnic.
Motto-ul FIDE este „Gens una sumus”, ceea ce în latină înseamnă „Suntem o familie”. În 1999, FIDE a fost recunoscută de Comitetul Olimpic Internaţional. În decembrie 2023, la FIDE erau asociate 201 federaţii naţionale.
Preşedintele FIDE este rusul Arkadi Dvorkovici, aflat la al doilea mandat.
Cea mai importantă competiţie organizată de FIDE este Campionatul Mondial de Şah.
Federaţia Română de Şah a luat fiinţă în 1915, primul preşedinte fiind scriitorul Mihail Sadoveanu. În România, Campionatul Naţional de Şah a debutat în anul 1926, la Sibiu. Primele trei ediţii au fost dominate de Alexandru Tyroler (1891-1973), pentru ca în 1930 titlul de campion naţional să îi revină lui Janos Balogh. Competiţia s-a ţinut cu regularitate, anual, începând cu 1946. Campionatul Naţional de Şah destinat femeilor a debutat în 1936, la Bucureşti, cu victoria Rodicăi Manolescu.
AGERPRES