Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a lansat, ieri, proiectul „VINO la ȘCOALĂ! Schimbă-ți destinul!”,  ce își propune creșterea  gradului de incluziune socială a elevilor aflați în situații de risc și a celor cu cerințe educative speciale, prin implementarea unor măsuri inovative de susținere a educației acestora și de reducere a fenomenului de părăsire timpurie a școlii. Proiectul va viza, în total, 848 de elevi, din trei județe: Covasna, Harghita și Vrancea și va cuprinde activități dedicate nu doar copiilor, ci și părinților lor, precum și activități pentru cadre didactice.

Proiectul, contractat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, este implementat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene și se derulează la nivel multi-regional pe parcursul a 36 de luni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, Universitatea „Transilvania” din Brașov, „Newschool” din Norvegia.

Patru școli covăsnene, angrenate în proiect

Unități de învățământ din cele trei județe sunt implicate, la rândul lor, în acest demers. Astfel, din județul Covasna, parteneri asociați ai proiectului sunt: Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, din Barcani, Școala Gimnazială „Apor Istvan”- Sânzieni; Școala Gimnazială „Benko Jozsef”, Brăduț și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului. Din județul Harghita, parteneri asociați sunt Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională – Harghita; Liceul Tehnologic Corbu, Școala Gimnazială „Bem Jozsef”, Secuieni; Școala Gimnazială „Marton Aron” – Sândominic;  Școala Gimnazială Porumbenii Mari, iar din județul Vrancea, Școala Gimnazială Vizantea; Școala Gimnazială Chiojdeni; Școala Gimnazială „Regina Maria” – Vintileasca; Școala Gimnazială Jitia.

„Așa cum sugerează și numele proiectului: Vino la școală, schimbă-ți destinul”, acesta s-a născut dintr-o problemă profundă, cunoscută de noi toți, cu care ne confruntăm în ultimii ani, și anume, absenteismul ridicat al elevilor din mediile defavorizate și mai ales cu abandonul școlar al acestor elevi. În scopul reducerii absenteismului și abandonului școlar, precum și al educării elevilor proveniți din medii defavorizate, societatea, prin organismele ei (…), caută soluții diverse. Noi, cei din sistemul educațional, căutăm soluții pentru a-i atrage pe acești copii spre învățătură, spre educație. Proiectul Inspectoratului, derulat în parteneriat cu foarte multe instituții,  se dorește a fi, de altfel, un mecanism care să aducă mai aproape mediul educațional de cei 848 de elevi aflați în situație de risc, prin activitățile diversificate, prin servicii de consiliere psihopedagogică și pentru elevii cu cerințe educative speciale (CES), dar sunt implicați și părinții, prin consilierea acestora în vederea conștientizării educației. De asemenea, sunt prevăzute și servicii de formare pentru cadrele didactice care lucrează cu grupurile țintă, precum și schimb de experiență cu instituții similare, din Norvegia. Este un proiect îndrăzneț, cu foarte multe obiective stabilite (…). De fapt, ne dorim să ajutăm la schimbarea în bine a destinelor unor elevi care se pot dezvolta armonios și care, în mod sigur, astfel, reușesc să se integreze în societatea din care cu toții facem parte (…).”- a declarat în cadrul conferinței de lansare a proiectului, inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Viziune pe termen lung

Managerul de proiect, prof. Marcela Ștefu, proiectul este unul cu viziune pe termen lung și își propune, așa cum sugerează și titlul său, să schimbe destine, să ofere șanse, să deschidă drumuri noi pentru elevii  aflați în situații de risc de părăsire timpurie a școlii și pentru elevii cu cerințe educative speciale.

„De ce am sugerat acest titlu: Vino la școală, schimbă-ți destinul! ? Exact cum anticipa și spunea domnul inspector școlar general, noi, cadrele didactice suntem modelatori, formatori ai copiilor, ai tinerilor, ai elevilor; suntem modelatori de destine. Este un proiect gândit, ghidat, planificat a se desfășura preponderent către un grup țintă – este vorba despre elevii din mediile defavorizate, elevi care prezintă un risc de părăsire timpurie a școlii sau elevi cu cerințe educaționale speciale și considerăm că prin implementarea acestui proiect, vom genera, pe termen mediu și lung, beneficii sociale pentru elevii grupului țintă, care sunt profund afectați profesional, psihologic, financiar, de situația actuală, cu atât mai mult în acest context (…) și trebuie să ne implicăm în educarea acestor copii din mediile dezavantajate.”- a declarat managerul de proiect, prof. Marcela Ștefu.

Potrivit acesteia, contractul  a fost semnat pe data de 11 noiembrie 2020 și beneficiază de un grant în valoare de 1.462.032 euro (7.127.550 lei).

„Acest proiect a fost depus în cadrul Programului Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor,  finanțat prin granturile SEE și norvegiene pentru  perioada 2014-2021, în cadrul apelului deschis nr. 2 – Educație incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc. (…) Contractul  a fost semnat pe data de 11.11.2020 și beneficiază de un grant în valoare de 1.462.032 euro (7.127.550 lei) oferit de Norvegia, prin granturile norvegiene, în cadrul programului despre care am amintit, Programului Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, 2014-2021, în apelul Educație Incluzivă pentru copii și tineri în situații de risc; operator de program fiind Fondul Român de Dezvoltare Socială. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.”- a declarat prof. Marcela Ștefu.

Activități pe mai multe paliere

Activitățile cuprinse în proiect sunt foarte variate, fiind adresate nu doar elevilor, ci și părinților acestora și cadrelor didactice.

„Obiectivul general al proiectului este acela de a dezvolta și implementa la nivel multi-regional a unor servicii prin care să creștem gradul de incluziune socială a elevilor aflați în situații de risc, prin o multitudine de activități, de remediere, de tipul Școală după școală, activități de tip extracurricular, extrașcolar și prin promovarea unei educații incluzive, toate  acestea, în acord cu toate documentele naționale și europene în domeniu.”- a declarat managerul proiectului, prof. Marcela Ștefu.

Potrivit acesteia, printre obiectivele specifice stabilite la nivelul proiectului se numără: creșterea ratei  de participare la educație, pentru 433 de elevi din ciclul primar și pentru 295 de elevi din ciclul gimnazial; îmbunătățirea cu 1% a ratei de trecere ISCED 1 la ISCED 2 (adică de la nivelul primar la cel gimnazial) și de la ISCED 2 la ISCED 3 (de la nivel gimnazial, la nivel profesional sau liceal) a elevilor aflați în risc de părăsire timpurie a școlii; îmbunătățirea accesului la educație incluzivă a unui număr de 120 de elevi cu cerințe educaționale speciale; creșterea nivelului de educație al părinților acestor elevi, prin cuprinderea a 500 de părinți în activități de informare și consiliere; dezvoltarea competențelor profesionale în educația incluzivă și interculturală a 210 de cadre didactice din școlile din medii dezavantajate. Un alt obiectiv specific este acela privind creșterea gradului de informare și conștientizare a cel puțin 12 comunități dezavantajate, din cele trei județe, cu privire la importanța prevenirii abandonului școlar și accesibilizării serviciilor educaționale la orice vârstă. Creșterea gradului de colaborare între cele 3 județe – Covasna, Harghita și Vrancea, prin participarea a 23 de experți / factori de decizie la un schimb de experiență de 5 zile în Norvegia, este un alt obiectiv specific.

„Proiectul are ca grup țintă 728 de elevi aflați în situații de risc de abandon școlar, dintre care 708 din mediul rural, dar și un alt grup țintă format din 120 de copii cu cerințe educaționale speciale, ce vor fi implicați în activități de consiliere și programe educaționale (…). Un alt grup țintă este format din 500 de părinți, care vor participa la informare și consiliere parentală (…). De asemenea, 100 de cadre didactice vor participa la un curs de formare acreditat de către Universitatea Transilvania din Brașov, curs focalizat pe lucrul cu elevii, în vederea prevenirii abandonului școlar. Un număr de 60 de cadre didactice vor participa la un curs de formare acreditat tot de către Universitatea Transilvania, din Brașov și va fi axat pe incluziunea copiilor cu CES; alte 50 de cadre didactice ne-am gândit noi să participe la un curs de educație parentală – cadre didactice care, la rândul lor, vor deveni educatori parentali pentru cei 500 de părinți, deci, fiecare cadru didactic va lucra cu câte 10 părinți; și nu în ultimul rând, mai avem un grup țintă de 23 de cadre didactice participante la schimbul  de experiență și formare, la partenerul nostru din Norvegia, partenerul 5, Newschool.”- a explicat prof. Marcela Ștefu.

Aceasta a precizat că în zilele în care vor participa la activitățile de tipul „Școală după școală”, elevii ar urma să primească o masă caldă, iar după primul an școlar încheiat, în funcție de îmbunătățirea prezenței la școală, în funcție de  rezultatele pe care le au la învățătură, se dorește ca elevii să primească și un pachet cu haine.

Pe lângă activitățile deja amintite, în cadrul proiectului a fost gândit și un program de tipul „O viață mai sănătoasă”, un program care va fi adaptat pentru elevii cu vârsta între 6-11 ani.

Totodată, prin IPJ Covasna (prin Biroul de Prevenire, dar și împreună cu polițiști de la posturi de poliție de la Întorsura Buzăului, Brăduț, Sânzieni și Barcani și prin Biroul de Siguranță Școlară), în cadrul proiectului se vor derula activități de consiliere anti-victimală și anti- infracțională, precum campanii de prevenire a abandonului școlar și derularea unor activități stimulative și de tipul concursurilor, cu scopul îmbunătățirii prezenței elevilor la orele de  curs. În plus, pentru elevii cu vârsta între 13 și 14 ani, implicați în proiect, vor fi organizate și vizite la penitenciarul Codlea, activități despre care a oferit detalii reprezentantul IPJ Covasna, comisar -șef de poliție Lucian Trăistaru:

„Este foarte clar faptul că există o legătură directă între abandonul școlar și comiterea unor infracțiuni și fapte anti-sociale. De aceea, considerăm că acest proiect ne va ajuta, pe viitor, pe noi, toți, să găsim soluții pentru a reduce numărul de elevi ce abandonează școala și, implicit, pentru a reduce numărul de infracțiuni comise. (…) IPJ Covasna va derula mai multe activități. (…). În cadrul acestor activități, vom desfășura consiliere anti-victiminală și anti-infracțională, în scopul informării elevilor implicați în proiect, asupra necesității și importanței respectării normelor de conviețuire socială; vor fi 5 activități pe an, pentru fiecare școală implicată în proiect. De asemenea, vom avea o campanie de prevenire a abandonului școlar, prin activități informative, prin prezentări de materiale video, în scopul diminuării numărului de elevi care abandonează procesul educativ. Totodată, vom derula activități stimulative și de tipul concursurilor, cu scopul de a îmbunătăți prezența la orele de curs. Vom avea două concursuri: un concurs: Cele mai puține absențe și un concurs de desene, în scopul stimulării și motivării elevilor din cele patru unități de învățământ covăsnene de a participa la orele de curs și, după cum spuneam, în scopul prevenirii delicvenței juvenile. După cum se menționa anterior, se vor organiza și vizite la penitenciar – trei vizite vor avea loc, în fiecare an în care  se derulează acest proiect. Noi sperăm să putem derula toate aceste activități în condiții normale. Dacă această situație, nedorită de noi toți, generată de COVID-19, va continua, cu siguranță vom găsi soluțiile potrivite pentru a desfășura aceste activități și online sau așa cum situația o va cere.”- a declarat comisar șef de poliție Lucian Trăistaru.

Cursuri inedite și schimb de experiență în Norvegia

O altă activitate importantă, cuprinsă în proiect, este activitate de formare a cadrelor didactice, ce va fi realizată de către Universitatea „Transilvania”, din Brașov. Dascălii selectați vor participa la cursuri deosebit de interesante, care pot oferi pârghii spre a schimba destine. Detalii despre aceste cursuri a oferit doamna prof. univ. dr. Mariana Norel, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), din cadrul Universității „Transilvania”, din Brașov.

„De ce vă propunem cursuri de formare? Pentru că vrem să aducem ceva nou. Cele două cursuri de formare pe care le vom propune vor fi proaspăt acreditate prin Ministerul Educației și Cercetării, deci vor fi cursuri total noi. După proiect, de ele vor putea beneficia și alții. Vor fi cursuri pe care le vom desfășura – deși în acel moment încă nu ne-am gândit la varianta actuală, online- atât față în față, cât și online,  vor fi cursuri care vor fi realizate de către trei formatori care au contact direct cu studenții pe care îi pregătesc pentru psihopedagogie specială și pentru pedagogia învățământului primar și preșcolar sau pentru formarea profesorilor, pentru că, de fapt, DPPD cu aceasta se ocupă. Unul dintre formatori este o persoană care a inițiat, pentru prima dată în România, centre pentru femeile dezavantajate, femeile cu probleme, femeile care au fost supuse diverselor violențe domestice. Am încercat, cu alte cuvinte, să selectez o echipă care să poată face față nu doar întrebărilor pe care fiecare dintre dumneavoastră le veți avea, precis, în momentul formării, adică aceia care se vor forma; ci să poată face față și unor noi cerințe impuse de momentul actual”, a declarat prof. univ. dr. Mariana Norel.

Totodată, în cadrul proiectului este cuprins, așa cum prezenta managerul de proiect, prof. Marcela Ștefu, și un schimb de experiență în domeniul  prevenirii abandonului școlar – cu partenerul din Norvegia, la care vor participa 23 de cadre didactice.

Prezentă la conferința de lansare, Mihaela Tăbăcaru, manager de proiect din partea „Newschool”, Norvegia – a declarat că activitățile din cadrul proiectului se doresc a fi pașii unui proces de lungă durată:

Echipa noastră este una internațională (…) și avem o echipă care are experiență de lucru în mai multe țări, cu tineri în situații de risc și cu copii situații de risc. Unul dintre membrii echipei noastre, care vine din Australia, a lucrat cu copii în școli în Anglia, cu risc mare de abandon școlar, iar una dintre colegele noastre din Polonia a lucrat în Norvegia cu astfel de grup țintă. De asemenea, eu am lucrat destul de mult, în ultima vreme, cu profesori din România care lucrează în comunități dezavantajate (…). Ceea ce îmi doresc pentru acest proiect este să pornim de la o viziune, pentru că orice schimbare care este pe termen lung, trebuie să aibă o viziune pe termen lung. Îmi doresc ca activitățile din acest proiect să fie doar niște pași într-un proces de lungă durată, pentru că activitățile în sine, fără o viziune pe termen lung, sunt doar o serie de lucruri care pot fi bifate. Experiența noastră vine în a sprijini viziunea acestui proiect. (…). Noi suntem designeri educaționali, aceasta este expertiza noastră și foarte probabil, cu ce vom putea contribui va fi tocmai de a oferi  un cadru mai larg despre cum poate fi gândită o intervenție în educație care să aibă impact pe termen lung, și nu doar în școală, ci și cum să integrezi diferiți alți factori de influență – de la părinți, până la inspectorate de poliție și așa mai departe.”- a explicat reprezentanta „Newschool”, Norvegia, Mihaela Tăbăcaru.

„Vino la școală! Schimbă-ți destinul!” a fost selectat dintr-un număr inițial de 116 proiecte depuse.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail