Centrul de Cultură Arcuş va găzdui mâine, 18 august, ora 19, recitalul deosebit al tânărului pianist Ambrus Sandor, din Sfântu Gheorghe.

Johann Sebastian Bach, Franz Joseph Haydn, Franz Liszt, Bartok Bela şi George Enescu, sunt compozitorii ale căror geniale compoziţii vor „prinde” viaţă mâine, când pianistul Ambrus Sandor, elev în clasa a 12-a la liceul de muzică Tudor Ciortea din Braşov, va atinge clapele pianului.

De 12 ani, muzica este pentru Ambrus Sandor, mai mult decât un mod de viaţă. Şi-a descoperit talentul muzical oarecum întâmplător, la vârsta de 6 ani, când părinţii, în căutarea unei învăţătoare potrivite, l-au înscris la Liceul de Artă Plugor Sandor din Sfântu Gheorghe, unde a studiat vreme de 8 ani. Acum muzica sa răsună dincolo de graniţele judeţului şi cu siguranţă, în viitorul apropiat va depăşi şi graniţele ţării: „Am început studiul pianului la Liceul de Artă Plugor Sandor din Sfântu Gheorghe, cu doamna Constantin Rozalia, care mi-a pus bazele. Primii 8 ani i-am petrecut aici. Am decis că totuşi ar fi bine ca din liceu să mă duc la Braşov, pentru că totuşi e alt univers muzical. Profesoara mea de acum, doamna Corina Ibănescu în Braşov, conferenţiar universitar la Facultatea de Muzică din Braşov mi-a deschis, pot să zic la nivel european, viziunea muzicală”, ne-a povestit tânărul artist.

A ajuns să studieze pianul întâmplător

Oarecum dintr-o glumă, Ambrus Sandor a ajuns să studieze pianul şi nu alt instrument. Chiar şi aşa, acum nu-şi mai vede viaţa fără el, pianul fiind parcă o prelungire a sa: „Pianul a fost alegerea părinţilor şi poate părea un pic amuzant, pentru că la şcoală ne-au întrebat ce instrument alegem, iar tatăl meu a zis: pianul, pentru că pe acela nu-l va uita acasă”, ne-a spus tânărul muzician.

Pe parcursul drumului său în universul muzicii, a avut ocazia să întâlnească oameni de seamă, de la care a fost mereu dornic să înveţe: „Am avut ocazia să o cunosc, în primul rând, pe doamna Ecaterina Stan, de la Radio Cultural. Dânsa m-a ajutat foarte mult, m-a susţinut. De asemenea, am avut prilejul de a mă întâlni cu muzicieni precum Johnny Răducanu, Valentin Gheorghiu, nume zic eu, notabile, de la care un sfat de moment a fost poate mai util decât o colaborare pe termen lung”.

Ambrus Sandor

Deşi a participat la o mulţime de concursuri şi a adus premii deloc de neglijat, Sandor este foarte modest: „Premiile poate se datorează şi mo­mentului în care am cântat. Sunt de la menţiuni până la premiul I, dar nu pot să zic că am un palmares atât de prezentabil”, a spus Sandor. Cel mai recent a avut loc la Bucureşti, un concurs internaţional de pian, unde juriul a fost foarte serios şi sever: „A fost primul concurs care a fost numai de pian, pentru că au fost multe concursuri la care am participat, în care au fost şi alte instrumente, şi alte categorii. Am obţinut premiul al 3 -lea. Au fost concurenţi foarte buni, cu un juriu de asemenea foarte bun”, a explicat Sandor.

În cei 12 ani de studiu, Ambrus Sandor a încântat cu muzica sa o mulţime de oameni. Printre cele mai importante şi recente apariţii numărându-se cea de la Arcuş, de la Gala Tinerilor Laureaţi, organizată de Radio România în luna mai a acestui an şi apariţia alături de orchestra filarmonicii din Braşov, cu o lună mai târziu, în cadrul unui concert susţinut cu ocazia  Zilei Copilului.

Prea puţini tineri vin la concertele instrumentale

„Tinerii care vin la concerte sunt prea puţini şi foarte puţini avizaţi. Până la urmă, muzica e un lucru care ni se acordă. E ca un dar. Nu toată lumea are deschidere către universul acesta (…) În general, pe plan naţional, cel puţin, s-a observat o scădere nu numai a publicului tânăr, ci în general a publicului care vine la concerte, şi asta e un lucru grav. Dar până la urmă vor trebui să îşi găsească un refugiu din lumea asta „ne­bună”, crede Sandor.

Întrebat ce reprezintă muzica pentru el, Sandor ne-a răspuns: „Muzica este modul de a te exprima cel mai aproape de sufletul omului. E deja poate un clişeu că muzica este limba inter­naţională, dar chiar e, pentru că oriunde ai fi, în America, în Suedia, în Olanda etc. când cânţi o piesă de Bach, e Bach şi aici şi peste tot”.

Pentru tânărul pianist, anul acesta se anunţă foarte greu, intrând din septembrie  în ultimul an de liceu. Cu toate că nu ştie dacă îşi va continua studiile în ţară sau în străinătate, Sandor îşi doreşte ca, dacă va pleca vreodată, să se întoarcă în ţara natală: „O să plec, dar mă voi întoarce, asta e clar. Oricum vreau să iau contact cu lumea mu­zicală din vest pentru că totuşi, în România e păcat că nivelul general de cultură e destul de scăzut, asta din multe multe cauze, atât sociale, culturale, politice, economice. Toate acestea puse la un loc au adus România zilelor noastre. Însă eu cred că România aşa cum e şi spiritul românesc adevărat se va arăta. Nu se întrevede încă, dar o să se arate. Mă leagă locurile astea, şi când văd adevăraţii oameni care fac lucrurile din pasiune, cu adevărat, pentru asta chiar merită să rămân” a explicat Am­brus Sandor.

Tânărul artist ne-a mai spus că îşi doreşte ca pe viitor să împărtăşească din cunoştinţele sale muzicale şi altfel, nu numai prin intermediul scenei, ci gândindu-se chiar să devină profesor: „Mi se pare minunat să vezi cum predai ceva din tine. Un profesor adevărat nu doar dă informaţia, ci dă ceva şi din el”, a spus pianistul.

În ceea ce priveşte concertul de mâine, acesta a spus că ideea recitalului îi aparţine domnului Kopacz Attila, directorul Centrului de Cultură Arcuş. Sandor are chiar şi un mesaj pentru cititori: „Oamenii să vină să se simtă mai aproape de anumite lucruri spirituale. Să vină să asculte cu adevărat şi poate chiar să se regăsească”.

Aşa cum ne-a obişnuit deja, Centrul de Cultură Arcuş pune mâine la dispoziţia publicului un autobuz cu plecarea la ora 18 30, din faţa Teatrului.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail