Fundaţia Creştină Diakonia demarează un nou proiect social destinat atât copiilor proveniţi din medii defavorizate, cât şi familiilor acestora.

Proiectul asemănător unui program de tip after-school, presupune antrenarea copiilor şi părinţilor acestora într-o serie de activităţi socio-educaţionale, cu scopul de a-i educa, dezvolta şi a-i include social pe cei care au cea mai mare nevoie. Începând cu data de 15 septembrie, cei 28 de elevi de clasa I, de la şcoala gimnazială din Valea Crişului, vor fi aşteptaţi de către pedagogii Fundaţiei cu o masă caldă şi un program plin de activităţi educative, sociale şi recreative.

„Noi iniţiem un program pentru copiii din familii dezavantajate. Începem un proiect din 15 septembrie, la Valea Crişului, pentru 28 de copii şi familiile lor. După şcoală vin la noi, primesc o masă, educaţie, programe culturale şi asistenţă pentru familiile lor. Vom lucra şi cu părinţii acestora, mai ales din cauză că sunt foarte mulţi părinţi minori, în special din populaţia romă.”, a explicat directorul Fundaţiei Diakonia din Sfântu Gheorghe, Makkai Peter.

Aşa cum ne-am obişnuit de câţiva ani, cele mai multe ajutoare vin de peste hotare, astfel că noul proiect va fi finanţat şi de această dată de Fundaţia „H. Stepic CEE Charity”, a băncii Raiffeisen din Austria. Finanţările austriecilor ar trebui să acopere cheltuielile pentru 3 ani, însă directorul Fundaţiei Diakonia a spus că odată cu terminarea banilor, nu se va termina şi proiectul: “Acolo am depus proiectul şi de acolo primim fondurile pentru aproximativ 3 ani. Pentru 3 ani primim fonduri, dar noi dorim, bineînţeles, dacă am început, să îl menţinem.”

Ideea este, banii sunt, dar lipsesc ajutoarele

Pentru ca proiectul să demareze pe data de 15 septembrie, Fundaţia Diakonia caută să angajeze pedagogi, socio-pedagogi, asistenţi sociali sau lucrători sociali. Nu este necesară experienţa, întrucât aceştia vor fi îndrumaţi de o persoană calificată şi experimentată, însă va fi nevoie de o diplomă de licenţă în domenii sociale sau pedagogice.

„Avem nevoie de pedagogi, socio-pedagogi, asistent social sau lucrători sociali. Bineînţeles, se cere o diplomă, ar fi bine dacă ar avea şi experienţă, dar nu este obligatoriu. Noi avem deja o persoană care este calificată şi are experienţă, fiind şi lider de proiect, deci vor avea unde să facă o practică de două săptămâni în care să vadă ce au de făcut. Trebuie să cunoască ambele limbi. În Valea Crişului, deşi majoritatea este romă, cam trei sferturi, ei vorbesc numai limba maghiară, dar cred că vor fi şi copii români. Limba romînă trebuie să o ştie deoarece vor avea şi materiale didactice după care să înveţe. Este foarte important să ştie şi limba română ”, a mai spus Makkai Peter.

Programul copiilor va începe la ora 12:00 cu o masă caldă, imediat după terminarea orelor de la şcoală, şi se va încheia la ora 17:00.

O primă întâlnire cu cei mici

Pentru ca proiectul să înceapă cum trebuie şi cei mici să fie familiarizaţi cu noii lor prieteni şi dascăli, cei de la Fundaţia Diakonia au pregătit un eveniment care a ţinut 4 zile. În jur de 120 de copii din Valea Crişului au venit la întâlnirea care a avut loc la sfârşitul lunii iulie, care a marcat începutul unei prietenii. „A fost o iniţiere a acestui program prin care ne-am cunoscut, copiii s-au familiarizat cu noi. Întâlnirea a avut loc în ultima săptămână din luna iulie. A fost foarte, foarte frumos”, a punctat directorul Diakonia.

Noul proiect care va demara  la începutul anului şcolar în Valea Crişului nu este singular în judeţul Covasna. Diakonia a mai pus pe picioare în urmă cu trei ani, cu sprijinul Clubului Rotary din Sfântu Gheorghe un proiect similar destinat unui grup mixt format din 14 copii: 3 copii români, 4 romi şi 7 maghiari.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail