Pasionaţii de gastronomie au o nouă ocazie de a-şi arăta talentele culinare, la Festivalul tocăniţelor la ceaun ce va avea loc sâmbătă, la Covasna.
Festivalul se află la cea de-a şasea ediţie şi este organizat în cadrul zilelor Staţiunii Covasna. Directorul executiv al Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ASIMCOV), Vajda Lájos, a declarat că la concurs s-au înscris în jur de 20 de echipe, dintre care câteva vor veni din Ungaria, din oraşele înfrăţite cu Covasna. Potrivit directorului ASIMCOV, taxa de participare este una simbolică şi constă într-o sticlă de vin roşu şi o sticlă de vin alb. În plus, fiecare echipă trebuie să îşi aducă de acasă materia primă, ingredientele, elementele de decor şi lemnele de foc, organizatorii asigurând doar ceaunul, cortul şi mesele. Vizitatorii vor putea gusta din preparatele pregătite, iar la final, juriul va premia echipa care a pregătit cel mai gustos preparat.
Juriul va puncta echipa (costum, organizare, buna dispoziţie), faza de pregătire a ingredientelor pentru preparate, faza de preparare a mâncărurilor, gustul şi aspectul preparatelor: „Este importantă etapa de pregătire, cum sunt îmbrăcate echipele, igiena, procesul de pregătire, toate acestea vor fi importante la jurizare. Şi, bineînţeles, cel mai important este gustul”, a explicat Vajda Lájos. Potrivit acestuia, scopul festivalului este de a promova gastronomia locală: „În gastronomie, aceste preparate în aer liber ocupă un loc aparte, iar gastronomia, prin preparatele locale, reprezintă un pion important în dezvoltarea turismului local. La Covasna sunt foarte mulţi turişti şi, anul trecut, a fost un eveniment foarte reuşit”, a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lájos.
Concursul este organizat de către ASIMCOV, Primăria oraşului Covasna şi Ordinul Cavaleresc Gastronomic Transilvania.
Ana Alina Costache