Programul manifestărilor consacrate Zilei Naționale a României, cuprinde și acțiunile  organizate sub genericul Zilele Bibliotecii publice „Nicolae Colan”. Noua bibliotecă funcționează în cadrul Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”,   instituție de cultură laică și bisericească care are ca obiect de activitate „păstrarea, prelucrarea, conservarea, cercetarea și valorificarea științifică a mărturiilor materiale și documentare ce atestă prezența și dăinuirea populației românești în sud-estul Transilvaniei și a spiritualității ortodoxe în localitățile de pe cuprinsul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei”.

 

În acest scop, Centrul a constituit o valoroasă arhivă formată din 5000 u a, conținând documente din sec. XVIII-XX, grupate în 20 de fonduri și colecții arhivistice, prelucrate conform standardelor actuale, cu sprijinul Societății Stefadina din București. Arhiva deține un sector multimedia, format din fonotecă și videotecă (câteva sute de casete audio și video) şi o importantă colecție de presă și publicații de limbă română din județele Covasna și Harghita, cea mai mare parte din perioada 1990 până astăzi; presă regională, națională  și a românilor de pretutindeni, toate  riguros inventariate.

Împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, asociație care, din anul 2017, funcționează sub egida Academiei Române, Centrul Nicolae Colan dispune de o bază de date cu utilizator multiplu, în care se disting ca principale componente Biblioteca digitală Eurocarpatica, Revista presei maghiare, studii referitoare la conviețuirea interetnică din zonă, principalele demersuri ale societății civile românești pentru afirmarea culturii și spiritualității românești,  urmând să fie actualizate site-urile celor două centre.

În perspectiva, noilor tehnologii informaționale, având internetul punct de referință, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” va deveni, prin dotările pe care le dezvoltă, un important spațiu de informare, comunicare și formare, un loc în care accesul la informație şi cultură va fi rapid și direct, un loc de întâlnire a tradițiilor și a spiritului acestora cu omul de azi, care poate fi căutător, păstrător, iubitor de cultură și spiritualitate românească.

.             Biblioteca este prin definiție o importantă instituţie de cultură prin care este certificată identitatea unui popor, o adevărată bogăție a unei nații. Astăzi trăim într-o eră când informația trebuie să devină accesibilă tuturor, iar biblioteca infodocumentară și culturală poate satisface acest deziderat. Acesta este și motivul pentru care Centrul Nicolae Colan și-a constituit actuala bibliotecă formată din aproximativ un număr de 10 000 de cărți și publicații în limba română, dar și în limbile franceză, engleză și maghiară, bibliotecă care, iată, acum, devine Biblioteca publică „Nicolae Colan”. Acest moment reprezintă, în primul rând, un gest de sinceră prețuire față de memoria patronului spiritual al Centrului nostru, mitropolitul-cărturar Nicolae Colan, născut la 28 noiembrie 1893, la Araci, teologul, filologul, filosoful publicistul, editorul, traducătorul, prof. univ. dr., rectorul Institutului Teologic Ortodox Andreian din Sibiu, ministrul Culturii și Artelor, membru al Academiei Române, episcopul Clujului, Vadului și Feleacului – singurul ierarh ortodox, alături de episcopul greco-catolic Iuliu Hosu- rămași lângă încercații credincioși români, în anii grei, care au urmat de după Dictatul de la Viena. De fapt, biblioteca noastră cuprinde un număr de cărți și mai multe documente din biblioteca și arhiva mitropolitului Ardealului Nicolae Colan, cărți și documente donate de membrii familiei Colan, respectiv de nepoatele Ileana Leucă și Cornelia Costea, și de familia academicianului Horia Colan din Cluj-Napoca, familie care a pregătit un nou lot de cărți pentru a fi dăruite bibliotecii noastre.

În al doilea rând, între atâtea biblioteci existente în județele Covasna și Harghita și în întreaga țară, instituții care dispun de valori bibliofile de o mare bogăție și diversitate, tânăra noastră bibliotecă, prin donațiile primite, deține un fond valoros de carte și de publicații din domeniul ştiinţelor umaniste, putând pune la dispoziţia celor interesații: cărți şi periodice, lucrări de referință (dicționare, tratate, enciclopedii), reviste de studii, articole şi cercetări, lucrări de masterat şi doctorat, publicații ale Academiei Române, referitoare la istoria și cultura poporului român, dar și la provocările și prioritățile care stau în fața societății românești contemporane, completând astfel, fondul de carte aflat la celelalte biblioteci din zonă, cu lucrări care promovează tot ceea ce este mai nou în cercetarea și valorificarea științifică, din domeniul științelor sociale. În acest sens, amintim donațiile primite din partea Bibliotecii „Petru Dulfu” din Baia Mare, bibliotecă modernă condusă de cărturarul-patriot Teodor Ardelean  -prieten statornic al românilor din această parte de țară -, a Editurii și Tipografiei Magic Print din Onești, respectiv a doamnei director general Maria Dohotaru -generosul editor al cărților apărute la editurile Grai Românesc și Eurocarpatica, a Editurii și Tipografiei TipoMoldova din Iași, condusă de domnul director Aurel Ștefanachi, a căror donații din ultimii ani, sunt bine cunoscute, a Editurii Saeculum din București, condusă de distinsul cercetător Ioan Oprișan, de Asociația Pro Maramureș condusă de maramureșanul Vasile Iuga, și, nu în ultimul rând, donațiile de carte  primite din partea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Andrei.

În al  treilea rând, Biblioteca Nicolae Colan, își propune să fie biblioteca românilor.din sud-estul Transilvaniei, instituție care, pe lângă principalele lucrări de referință privind istoria și cultura poporului român, cuprinde majoritatea cărților privind istoria, cultura, civilizația și spiritualitatea românilor din Arcul Intracarpatic, volume scrise de și despre intelectualii români din această parte de țară, majoritatea apărute la editurile Grai Românesc, Angvstia și Eurocarparica, dar și la editurile partenere.

Biblioteca noastră s-a format  în timp, din iubire și solidaritate românească, prin donațiile unor distinse familii de intelectuali din Sfântu Gheorghe și din țară. Din lungul șir al donatorilor amintim, cu respectul cuvenit pe familiile RaduTomuș, Ioan Hancheș, Nicolae Stan, Ioan Pascu,Nicolae Moldovan, Aurelian Paulencu, Ioan Cheresteș, Ioan Drăgan, Geza Valcovschi, Sorin Gălățeanu ș.a. Un mare număr de cărți au fost donate de familia Ioan Lăcătușu, cât și de numeroși autori, cu ocazia participării acestora la manifestările cultural-științifice organizate în zonă, în ultimul sfert de veac, iar altă parte aduse de reprezentanții Centrului, de la manifestările similare la care au participat, în întreaga țară. Conducerea Centrului are prieteni statornici în principalele centre culturale ale țării, care, de-a lungul anilor, au dăruit cu generozitate cărțile semnate, editate sau cele apărute în localităților lor.

Specialiştii centrului au reuşit, printr-un proces de riguroasă triere să împartă cărțile primite pe trei categorii: carte şcolară, beletristică şi carte de specialitate, și să facă la rândul lor,  transferuri sau donații importante (câteva mii de exemplare) către bibliotecile orășenești și comunale din Intorsura Buzăului, Sita Buzăului, Valea Mare și alte localități din Republica Moldova. Operele clasicilor literaturii române, au fost donate unor biblioteci şcolare din județ. Pentru biblioteca Centrului, au fost reținute cărți valoroase din domeniul ştiinţelor umaniste, respectiv istorie, geografie, sociologie, demografie, etnografie, teologie, artă, diplomație, politică ș.a.

În același timp, biblioteca Centrului cuprinde volumele apărute, în ultimele două decenii, la editurile Grai românesc , Eurocarpatica  și Angvstia, edituri la care au văzut lumina tiparului un număr de peste 300 de titluri, anuarele Angustia, Acta Carpatica și Sangidava, şi revista trimestrială Grai românesc, foaie de spiritualitate ortodoxă a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, publicație care apare cu binecuvântarea și sub directa coordonarea Preasfințitului Episcop Andrei.

În prezent, Biblioteca Nicolae Colan trece acum printr-un proces de întocmire a evidenței informatizate, folosind programului Biblio Asiast, program gratuit de gestionare a bibliotecilor. Ne propunem astfel ca, până la finele anului 2020, fondul de carte și publicații al biblioteci să fie informatizat integral. În aceste condiţii biblioteca va putea fi accesată și utilizată mai ușor de către specialişti şi persoanele interesate, și va putea intra în rețeaua de biblioteci publice, realizând o strânsă colaborare cu instituții patrimoniale locale, județene și naționale. Ea va fi deschisă tuturor celor ce doresc să se informeze și să se documenteze în vederea redactării unor lucrări de  istorie, teologie, sociologie, demografie, etnografie ș.a

Cu ocazia inaugurării Bibliotecii publice Nicolae Colan, se cuvine să aducem mulțumiri Preasfnțitului Părinte Episcop Andrei, Instituției Prefectului Județul Covasna, domnului prefect Sebastian Cucu, Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe, pentru includerea acestui moment deosebit din viața culturală a românilor din această parte de țară, în programul manifestărilor consacrate Zilei Naționale a României.

Un gând de sinceră recunoștință aducem Inaltpreasfințitului Părinte Ioan Selejan, azi mitropolitul Banatului, ctitorul Centrului nostru, seniorilor societății civile românești din județul Covasna, prietenilor cu care, acum aproape trei decenii, am inițiat înființarea instituțiilor fundamentale pentru păstrarea și afirmarea identității românești în acest spațiu multietnic și pluriconfesional din inima României, respectiv a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și a celorlalte structuri asociative, din cadrul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Sincere mulțumiri aducem, tuturor foștilor prefecți și parlamentari români, instituțiilor și asociațiilor culturale partenere, consilierilor județeni și locali, binefăcătorilor și sprijinitorilor Centrului, preoților ortodocși din județ și de la Catedrala Ortodoxă, cu care gestionăm împreună Muzeul Spiritualității Românești de la subsolul catedralei și organizăm numeroase manifestări culturale, conducerilor școlilor cu predare în limba română din municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna, foștilor colegi care au lucrat la Centrul în decursul anilor, publiciștilor din mass-media locală, și, în mod deosebit tuturor colaboratorilor din zonă și din  întreaga țară: cercetători, muzeografi, arhiviști, preoți, profesori și alți oameni de cultură care, în decursul anilor, ne-au onorat și ne onorează cu prezența Domniilor lor, colaborare fără de care activitatea noastră ar fi mult mai săracă.

Bunul Dumnezeu să ne ajute, ca prin activitatea noastră, pusă în slujba comunității și a binelui public, să fim la înălțimea patronului nostru spiritual, mitropolitul Nicolae Colan, aliniindu-ne, în același timp, la semnele vremurilor prezente și ale celor viitoare.

 

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail