26 august 2020. Au mai rămas destul de puține zile până la începerea unui nou an școlar și încă se mai fac scenarii, se aud opinii contradictorii, televiziunile dezbat subiectul pe toate părțile, specialiștii în educație dau tot felul de sfaturi, ministrul învățământului nu mai știe ce să aleagă din toate, iar Guvernul, prea ocupat cu viitoarele alegeri și cu lupta împotriva Opoziției, supărătoare peste măsură precum o albină care-ți bâzâie pe la urechi tocmai când ți-ai început discursul către națiune, de multe ori pare depășit de situație.

 

Și peste toate acestea planează pericolul amenințător al Pandemiei făcând ca teama să pătrundă în oameni, să li se închidă gura (cu masca) și să le tulbure creierul, încât toate soluțiile propuse pentru protejarea copiilor să pară neadecvate. Dar cum viața merge înainte fără a ține prea mult seama de pericolele ce pândesc la tot pasul, trebuie să ne acomodăm din mers și să ne alegem calea spre viitor, căci până la urmă copiii sunt viitorul omenirii și este de cea mai mare importanță ca ei să fie bine instruiți și educați.

 

Anul școlar 2020/2021 se dovedește a fi demn de un scenariu SF din filmele americane, dacă avem în vedere în ce condiții se va desfășura. Pandemia a bulversat omenirea în general și guvernele țărilor în special, drept urmare fiecare țară se străduiește să ia măsurile necesare pentru a proteja elevii de boala secolului. Și totuși, oricâte măsuri protective s-ar lua, pericolul contaminării există. Eforturile de a-i proteja pe copii sunt imense, însă viața nu poate rămâne mereu ancorată în starea de „on line”, căci ea trebuie trăită efectiv și fizic, și indiferent de măsurile pe care le vom lua (părinți, politicieni, guvernanți, societate civilă etc.) – așa cum se spune – „copiii sunt copii”, ei simt nevoia și trebuie să socializeze, să se joace, iar uneori „să se păruiască” în pauzele dintre ore și nu poți pune un cadru didactic după fiecare copil ca să-l păzească în permanență să nu intre în contact cu colegii. Copiii, mai ales cei mai mici, nici nu înțeleg ce se întâmplă și de ce, și chiar dacă le explici, ei vor uita repede, căci pentru ei joaca este un „magnet” care-i atrage spre acțiune.

 

În această nouă și dureroasă realitate, pericolul există în egală măsură și pentru copii, și pentru educatori, și pentru familii, și numai o bună colaborare între acești factori și autorități poate duce la diminuarea evenimentelor nedorite. Și în acest sens, în cazul în care noul an școlar va începe în sălile de clasă, misiunea dascălului va fi prioritară, el, la fel ca medicii, se va afla „în linia întâi”, încât merită tot respectul societății. E foarte bine că ministerul de resort a dispus organizarea cursurilor de pregătire pentru cadrele didactice în condițiile actuale, dar pe plan local responsabilitatea va cădea tot asupra educatorului, care, mai mult ca oricând înainte, va trebui să aibă ascuțit la maxim sentimentul datoriei.

 

Urăm tuturor dascălilor și lucrătorilor din învățământ mult succes în noul an școlar atipic, și mult curaj în lupta lor „cu morile de vânt”. Dumnezeu să-i ajute și să le fie mereu alături pentru a-i putea ocroti și învăța pe cei care mâine vor crea Viitorul!

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail