Membrii  „Consiliului județean pentru protecția mediului”, elevi de liceu, în clase de protecția mediului, intenționează să realizeze o „hartă a mediului” – pentru orașul Sfântu Gheorghe.

„Încercăm să realizăm o hartă mediului în ceea ce privește orașul Sfântu Gheorghe. În acest scop, în data de 2 februarie (a.c.), Ziua Mondială a Zonelor Umede,  vom lansa programul <<Map make>>. Obiectivul programului constă în monitorizarea situației actuale privind poluarea din oraș. Prin acest program, vom strânge date privind sursele poluării din oraș, zonele cele mai poluate, dezastrele naturale ce ar putea avea loc, cauzele acestora, traseele ce pot fi utilizate în caz de dezastre naturale. Pe această cale, facem apel către toți cei preocupați de protecția mediului, să ni se alăture și să ne trimită poze, documentare, analize de teren legate de poluarea din oraș, pentru a putea realiza o hartă cât mai complexă. Avem deja sprijinul <<Crucii Roșii>>, filiala Covasna, pentru acest program și mulțumim conducerii și membrilor acesteia, pe această cale!”- a declarat președintele Consiliului județean pentru protecția mediului, Balázs Dániel, elev la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, în clasa XI-a la profilul „Protecția Mediului”.

Potrivit acestuia, harta va fi folosită în toate activitățile pe care Consiliul le va organiza.

„Vom încerca să marcăm pe hartă locurile în care sunt terenuri lăsate în paragină, în care au fost inundații, alunecări de teren, păduri sau porțiuni distruse din cauza condițiilor meteo foarte rele, potențialele riscuri, activitatea animalelor  și nu numai. Eu deja am și început să merg pe teren, să fac anumite măsurători.”- a mai spus Balázs Dániel.

Acesta a afirmat că în data de 2 februarie, Consiliul județean pentru protecția mediului și-a propus să marcheze Ziua Mondială a zonelor umede printr-o conferință în cadrul căreia să se discute despre problemele actuale legate de mediu și să se identifice soluții și pași pentru protejarea mediului.

„Consiliul județean pentru protecția mediului” a fost înființat la finele anului trecut, de un grup de elevi de la Liceul „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Tinerii studiază la clase de protecția mediului și și-au propus, astfel, conștientizarea tinerilor de vârsta lor și a populației județului, în general,  asupra importanței protecției mediului.

„Scopul Consiliului constă în protejarea mediului, discutarea și soluționarea problemelor actuale ale mediului înconjurător, prin realizarea de campanii, organizarea de programe de dezvoltare a membrilor noștri, prin legături cu organizații non-guvernamentale, dar și cu instituții şi cu elevii și studenţii județ și din alte județe. Ne propunem să derulăm campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța protecției mediului, stabilirea unor măsuri pentru rezolvarea problemelor actuale din această sferă. Să acționăm ÎMPREUNĂ PENTRU UN MEDIU MAI CURAT.”- a spus Balázs Dániel.

Prima activitate a Consiliului a avut loc în 5 decembrie 2017, de Ziua Mondială a Pământului. Atunci, membrii Consiliului au susținut o prezentare despre componența și importanța solului, la Liceul „Puskas Tivadar”, au organizat un concurs de desen cu tema „Ce înseamnă pentru tine pământul?”- la care au participat elevi din ciclul primar, ciclul gimnazial și din ciclul  liceal, de la școli din oraș.  Programul dedicat Zilei Pământului a cuprins și o prezentare despre natură, la o grădiniță din localitate, dar și alte activități. Vineri, 22 decembrie, Consiliul pentru protecția Mediului a organizat, la Sfântu Gheorghe, festivitatea de premiere a elevilor participanți la concursul de desen organizat de Ziua Pământului, evenimentul reunind un număr mare de persoane și fiind, conform spuselor lui Balázs Dániel, un real succes.

Detalii despre activitatea Consiliului pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://consiliul-protectia-mediului-jud-covasna.webnode.ro/.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail