Un grup format din 13 belgieni promovează necesitatea și importanța îngrijirii socio-medicale la domiciliu acordate persoanelor vârstnice din România, printr-un tur prin pe biciclete, pe teritoriul țării noastre. Traseul cicliștilor a început în data de 13 septembrie și a cuprins și județul Covasna.

Acțiunea, derulată sub egida „Pedalăm pentru vârstnici”, este organizată de către Fundația Româno-Belgiană The Open Network (TON) For Community Development, în parteneriat cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș (ADAMS), în cadrul unui amplu proiect care a pornit de la ideea că vârstnicii din rural au și ei dreptul la servicii de îngrijire socio-medicală. Există date care arată că România este pe ultimele locuri în Europa vis –a- vis de serviciile de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia.

În urma unei evaluări a nevoilor de la nivelul comunităților sale, Fundația Româno-Belgiană The Open Network for Community Development (TON) a realizat în 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale, plan ce își propune dezvoltarea de servicii necesare populației de la nivel rural. Serviciile de îngrijiri la domiciliu reprezintă o prioritate în acest Plan. Doi ani mai târziu, în luna martie 2016, Fundația TON, în parteneriat cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș (ADAMS), a început implementarea proiectului „Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunități rurale”.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 8.250 CHF.

Activitățile se desfășoară la nivel național, respectiv în 6 comunități rurale din 5 regiuni ale României: Nord-Est: Moldovița din județul Suceava, Hodora-Cotnari – județul Iași, Vest: Armeniș din județul Caraș-Severin, Nord-Vest: Batăr – județul Bihor, Sud-Est: Dumitrești – județul Vrancea, Centru:  Bunești – județul Brașov.

Proiectul este sprijinit de către un grup format din 13 belgieni, care, în perioada 13 și 21 septembrie 2017, vor străbate mai mult de 1000 km în zece zile, pe biciclete, pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România și pentru a colecta fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunități rurale din România.

În 14 septembrie, cicliștii belgieni, dintre care unul are vârsta de 48 de ani, iar restul au vârste cuprinse între 60 și 73 de ani, au ajuns la Târgu Secuiesc, dinspre comuna Ojdula.  Asociația „Caritas Alba Iulia” – Asistență Medicală și Socială și-a arătat sprijinul pentru această inițiativă, alăturându-se cu un grup de bicicliști echipei belgiene, la Ojdula, și pedalând împreună până Târgu Secuiesc, în semn de solidaritate.

Acolo a avut loc și o conferință de presă la care au participat alături de cicliști și reprezentanți ai „Caritas Alba Iulia”, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Henning László Janos și reprezentanta Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Feher Gabriella. Aceștia din urmă au prezentat informații despre cum funcționează îngrijirea la domiciliu în județ, dar și despre colaborarea dintre CJ,  DGASPC și ONG-uri.

A doua zi, în 15 septembrie, belgienii și-au continuat drumul spre Sighișoara, pe ruta Turia-Balvanyos-Bixad-Micfalău-Bățanii Mari-Biborțeni-Baraolt.

De la Sighișoara, ei au mers la Cîrțișoara, de la Cîrțișoara, la Curtea de Argeș. Mai departe, vor merge de la Curtea de Argeș, la Râmnicu Vâlcea,  de la Râmnicu Vâlcea, la Costești, de la Costeși, la Pitești, iar de la Pitești vor merge la București. Ei își vor încheia drumul pe data de 21 septembrie în București unde va avea loc conferința de încheiere a proiectului, conferința fiind găzduită de Parlamentul României.

Detalii despre acțiunea ciclistă pot fi aflate accesând pagina de Facebook – „Pedalăm pentru vârstnici”.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail