Într-un decor de basm, cu zăpezi albe și pufoase ca în poveștile bunicilor, în stațiunea Balvanyos  a avut loc, sâmbătă a șaptea ediție a Festivalului cultural-gastronomic “Pomana Porcului”.

Sosiți la restaurantul Cetate, încă de vineri seara, oaspeții au luat parte la o cină tradițională secuiască, ocazie cu care s-au cunoscut unii cu alții. Însă, mulți  dintre  cei prezenţi s-au bucurat de revederea din acest an, ei nefiind la prima participare.

Sâmbătă, încă de dimineață, când au preluat «grăsunii», membrii celor 17echipe sosite din județele Mureș, Prahova, Dolj, Suceava, Botoșani, Maramureș, dar și din Ungaria, precum și cei din comunele  județului Covasna- Dalnic, Sânzieni, Moacşa, Aita Medie, Estelnic, Mereni şi Turia- și-au dat toată silința să demonstreze, fiecare în parte, că sunt cei mai buni, și  că secretele pe care le dețin din moși-strămoși, în ceea ce privește prăgătirea preparatelor din carne de porc, le sunt de mare folos. În decurs de câteva ore, mesele s-au umplus cu cârnați, tobă, caltaboși și multe alte preparate tradiționale. Sutele de turiști aflați în stațiune  abia au așteptat să vină momentul  degustării, la Pomana Porcului,  când fiecare a avut posibilitatea  să mănânce,  chiar pe săturate, din bunătățile  oferite de echipele concurente.

Toți participanții au fost câștigători

După ore bune de lucru, în aer liber, în care au îmbinat munca cu voia bună, dar, pentru că era absolut necesar, s-au şi «încălzit»  cu căte o țuică, o palincă sau un vin fiert, aduse la pachet, concurenții au așteptat cu nerăbdare  momentul decernării premiilor. De la înălțimea scenei de premiere, Daragus Attila, inițiatorul și organizatorul acestui festival, a spus: «Noi ne-am  fi dorit să oferim fiecărei echipe participante doar medalii de aur și cupe, căci ar fi meritat cu prisosință, pentru efortul depus, dar mereu există locul I-II-III».

Juriul din care au făcut parte Sorin Burtea – realizator TVR, Cristina Bunea – gastronom, Olosz Gergely, deputat, și  Tanczos Barna – secretar de stat în  Ministerul Agriculturii, i-a premiat pe câștigătorii Festivalului cultural-gastronomic  Pomana Porcului – Balvanyos 2012. Iar pentru efortul depus și pentru rezultatele obținute, toate echipele participante au intrat în posesia medaliilor de bronz, argint și aur, precum și a cupelor oferite de oranizatori la categoriile:  preparate tradiționale; produse diversificate; cea mai frumoasă masă; gastronomie; mangalița; port popular.

[slideshow id=36]

După ce au încins o horă pe cinste, în așteptarea premierii, membrii și susținătorii echipei județului Dolj, mai exact ai Pensiunii Carul din Stele Beharca, au sărit în sus de bucurie la anunțul că sunt câștigătorii trofeului la categoria „Cea mai frumoasă masă”. Loredana Boldici, reprezentanta echipei, ne-a spus: „Este a şasea oară că suntem aici, la Festival, iar pentru asta le mulțumim organizatorilor pentru că ne-au invitat. A fost foarte frumos, iar faptul că am luat locul I ne  îmbie să  venim și anul viitor, şi să ne clasăm din nou, pe loc fruntaş”.

Și Paul Munteanu, fondatorul şi preşedintele  ARTTEC – Asociaţia Românească de Turism Tradiţional Ecologic şi Cultural – România, în calitate de conducător de grup al celor veniți din Botoșani, care au luat medalia de aur la categoria produse diversificate, ne-a spus: „De patru ani suntem nelipsiți de la acest eveniment gastronomic de excepție, unde am demonstrat că suntem cei mai buni, dovadă stând locurile I pe care le-am ocupat în fiecare an. Echipa noastră a prezentat anul trecut, în premieră, opinca de porc umplută cu compoziție din carne. Trebuie să vă spun că, venim aici din plăcere, în fiecare an, şi  nu pentru premii, căci toată lumea e premiată. Adevărul este că, ceea ce face dl. Daragus este un lucru mare, și nu multe persoane din România reușesc să organizeze un eveniment de acest fel, la nivelul de calitate la care  este organizată Pomana Porcului de la Balvanyos” .

TVR  prezentă  la Balvanyos

Printre invitații de seamă ai organiztorilor s-a numărat și dl. Sorin Burtea, realizator și moderator al emisiunii “Investiţi în România! – Afaceri de succes”de la Televiziunea  Română. Acesta era însoțit de președintele Camerei de Comert și Industrie Covasna, Herman Rosner, precum și de unii membri ai echipei împreună cu care urmează să realizeze o emisiune despre Fesivalului cultural-gastronomic Pomana Porcului.

Sorin Burtea a răspuns unei invitații lansată de primarul comunei Turia, Daragus Attila, proprietar al pensiunii “Cetate”din Balvanyos și  preşedinte al  filialei Covasna a ANTREC, care, împreună cu Hegedus Ferenc, coproprietarul şi administratorul hotelului „Grand Hotel Balvanyos” şi Herman Rosner, preşedintele CCI Covasna, au luat parte la o emisiune în direct, care a fost difuzată la jumătatea anului trecut, pe TVR Internațional, în care s-a discutat despre turismul din  judeţul Covasna, oportunităţi de investiţii, destinaţii.

Vizibil încântat de decorul hibernal și de aerul proaspăt de Balvanyos, Sorin Burtea ne-a spus: „Festivalul în sine e un spectacol nemaipomenit, iar organizarea a  fost de zile mari. Deoarece am avut onoarea să fiu numit președintele juriului, vă  spun că am mâncat de nu mai pot. Iar ca verdict: toate   preparatele sunt foarte bune!”. Realizatorul Televiziunii Române nu s-a putut abține să nu amintească și de filmările pe care echipa sa le-a realizat în toamna anului trecut, pe parcursul a trei zile,  în mai multe locuri și locații turistice din județul nostru, când  reprezentanţii TVR a avut parte de sprijinul total al președintelui CCI Covasna. „Trebuie să-i mulțumesc d-lui Rosner. Gândul meu, pe care vi-l împărtășesc, este că, dacă în România ar fi mai mulți președinți de Camere de Comerț  de talia d-lui Rosner, măcar în jumătate din județe, alta ar fi situația în țara noastră. Istoria contemporană, pe alocuri rea și urâtă, ar fi altfel, pentru că, într-un fel este să arăți și lucrurile bune, și în alt fel când arăți numai zoaiele” a spus Sorin Burtea.

La rândul său, președintele CCI Covasna, Herman Rosner, a declarat că ce-a de a VII-a ediție a Festivalului Pomana Porcului a avut parte de o organizare de excepție. „Noi, specialiștii în turism, încadrăm  acest fel de manifestări la  turismul de eveniment. Iar pentru că dl. Sorin Burtea ne-a onorat cu prezența, trebuie să-i mulțumesc pentru emisiunea de promovare a turismului covăsnean, pe care  a  realizat-o în toamna anului trecut,  la inițiativa CCI Covasna”. Herman Rosner a precizat că, în primăvara acestui an, continuându-se colaborarea dintre TVR şi CCI Covasna, va fi realizată o emisiune axată  pe turismul balnear din judetul Covasna. De asemenea, acesta a dezvălui faptul că îi pregătește o surpriză domului Sorin Burtea, respectiv „o întâlnire cu reprezentanții unei Camere de Comerț dintr-un județ cu potențial turistic deodebit, care, încântați de emisiunea pe care TVR a realizat-o în județul Covasna, îi va lansa o invitație să vină și în acel județ, asigurându-i toată logistica”.

Neobositul Daragus Attila

Deşi vremea din zilele anterioare începerii Festivalului i-au dat ceva de lucru, ca primar al comunei Turia, unde  drumurile au fost pline de zăpadă, dar şi emoţii cu privire la posibilitatea participanţilor de a fi prezenţi la acest evenimernt gastronomic, Daragus Attila, în calitate de organizator, s-a arătat mulţumit de rezultatul celei de a şaptea ediţii a Festivalului cultural-gastronomic „Pomana Porcului”. Acesta ne-a declarat că festivalul a crescut, de la an la an, şi tot mai multe echipe, atât din ţară cât şi din străinătate,  sunt interesate să  fie prezente la Balvanyos.

Potrivit acestuia, “Pomana Porcului” nu este doar o demonstraţie gastronomică la care  echipele se întrec în a face preparate din carne de porc după reţete tradiţionale, ci este un eveniment în cadrul căruia  se leagă prietenii între participanţi, iar cei prezenţi se bucură de un sfârşit de săptămână cu multă distracţie şi voie bună.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail