Consilierul local, Mădălin Guruianu, doreşte să propună în şedinţa ordinară a Consiliului Local de astăzi un proiect deja lansat şi implementat cu succes în Timişoara, chiar luna aceasta, ce vizează instalarea unui dispozitiv în formă de copac, funcţional pe bază de energie solară.

Ideea de a propune în plenul Consiliului Local acest proiect a venit în contextul unui alt proiect pe care consilierul, împreună cu voluntarii de la Asociaţia de tineret „Ecou” îl pun la cale încă de anul trecut, şi anume, plantarea a 100 de copaci în apropierea sau în oraşul Sfântu Gheorghe: „În decembrie am lansat, împreună cu prietenii şi colegii de la Asociaţia de tineret „Ecou” ideea de a planta 100 de copaci în Sfântu Gheorghe, când vine primăvara, în locul pe care îl vom agrea cu cei de la Direcţia Silvică, cu cei de la Primăria Sfântu Gheorghe; nu ţinem neapărt să fie în oraş, ideea este să alegem locul împeună. Această idee, pentru care în continuare adunăm fonduri şi încercăm să facem şi o tombolă în acest sens, vor veni la pachet cu o iniţiativă pe care am văzut-o zilele trecute pe internet, care deja funcţionează în Timişora: primul „copac” tehnologic. Tot un fel de copac este şi acesta, numai că este un copac cu energie regenerabilă, care foloseşte soarele şi în acelaşi timp ne ajută pe foarte mulţi sau încearcă să o facă”, a declarat consilierul local.

Gadgetul din Timişoara, „Strawberry Tree” – aşa cum a fost numit de către creatorii săi, este o staţie solară  de încărcare pentru dispozitivele mobile, un punct de internet wireless gratuit dar şi un loc de relaxare. Acesta este compus, pe lângă cele amintite, şi de panouri solare care captează energia solară, bateriile care depozitează această energie pentru ca dispoziivul să funcţioneze timp de 14 zile fără soare, 16 tipuri de cabluri pentru încărcarea pentru o perioadă de 15 minute a telefoanelor mobile, a camerelor foto, tabletelor sau a altor dispozitive mobile folosite în prezent, leduri de iluminat, dar şi dispozitive inteligente care să menţină un echilibru între energia consumată şi cea produsă. „Strawberry Tree” are o înălţime de 5 metri o greutate de 2 tone, având capacitatea de a stoca 480 Ah în cele patru baterii ale sale. Potrivit fabricantului, „designul este uşor adaptabil şi permite modelarea în forma dorită în funcţie de cum doreşte să fie perceput şi folosit de către clienţi, incluzând şi câteva panouri informative”, existând posibilitatea alegerii unui model dintre cele propuse.

Preţul plătit de primăria din Timişoara este de peste 22.000 de euro, însă, pentru că bugetul primăriei din Sfântu Gheorghe nu poate suporta o asemenea cheltuială, consilierul local doreşte să atragă fonduri europene pentru inedita investiţie: „Evident, funcţioneză gratuit, funcţionează pentru orice cetăţean care doreşte să aplice la el. Primăria Timişoara a ţinut în mod deosebit să-l aibă pe primul din ţară pe care l-a şi montat deja în  centrul oraşului. Eu vreau să propun să montăm şi noi un asemenea dispozitiv la Sfântu Gheorghe. Le-am cerut cât mai multe amănunte celor care au licenţa pentru a face aşa ceva în ţară, dar sfatul lor, pe care l-am primit cu cea mai multă bunăvoinţă, este să depunem în comun un proiect de finanţare european pentru că, costurile ar fi undeva la 20-25.000 de euro, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să cheltuim din banii oraşului. Poate că pentru Timişoara nu a fost un preţ atât de mare, având în vedere dimensiunea oraşului, pentru noi nu mi-aş permite să propun un proiect achitat din bugetul local; poate probabil acea parte de cofinanţare de 2-3%, cât va fi pentru proiectul acesta”, a explicat Mădălin Guruianu.

„Stawberry Tree” este primul încărcător solar pentru dispozitivele mobile care a fost dezvoltat de către compania Strawberry Energy din Serbia, care a câştigat în anul 2011, primul loc la competiţia Comisiei Europene „Sustainable Energy Week”. În momentul de faţă  există mai mulţi astfel de „copaci” tehnologici montaţi în Serbia şi Bosnia-Herţegovina, primul fiind montat în oraşul Obrenovac , în anul 2010.

. . Până atunci, Asociaţia de tineret Ecou strange fonduri pentru plantarea celor 100 de copaci

Chiar daca ideea „copacului” încărcător a venit în acelaşi context cu cel al plantării a 100 de copaci în Sfântu Gheorghe sau în apropiere, probabil materializarea acesteia va dura mai mult. Până atunci, voluntarii Ecou şi-au propus să-şi respecte promisiunea faţă de mediul înconjurător, şi caută în continuare fonduri pentru achiziţionarea celor 100 de copaci.

Potrivit lui Mădălin Guruianu, consilier local şi coodronator de proiecte în cadrul Asociaţiei, până în momentul de faţă voluntarii au reuşit să strângă suma de 2.000 de lei din cei 1.000 de euro (aproximativ 4.400 de lei) necesari achiziţionării copacilor, prin acţiunea desfăşurată de Crăciun. Acum, voluntarii se pregătesc de o tombolă în cadrul „Saint George City of Debate 9”.

„Suma (n.red.- necesară) este în jur de 1000 de euro, noi avem în jur de 2.000 de lei adunaţi în urma festivalului „Povestea din Ajun”, dar avem încurajări din partea celor peste 500 de participanţi care vin la „Saint George City of Debate”, moment în care vom avea o tombolă specială pentru participanţi”, a conchis Mădălin Guruianu.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail