Ultraciclistul Bagoly Levente, din Sfântu Gheorghe, care a participat în ultimii ani la mai multe curse de anduranţă, a făcut viziere de protecţie la începutul pandemiei de coronavirus, când aceste obiecte se găseau greu, iar acum se pregăteşte pentru prima sa competiţie importantă din acest an.
Bagoly Levente a declarat că obiectivul său pentru 2020 era participarea la World by Bike Challenge, o cursă de 29.000 de kilometri în jurul lumii, care, însă, a fost anulată din cauza pandemiei. Concursul ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada iunie-decembrie, cu start şi finish la Paris.
„Un lucru e sigur. Dintre toţi anii pe care i-aş fi putut alege, 2020 este cel mai rău pentru a urca pe bicicletă şi a călători în jurul lumii. Probabil este chiar imposibil din cauza închiderii graniţelor şi restricţionării vizelor. La fel ca multe alte curse şi evenimente, World by Bike Challenge a trecut şi el în cărţile de istorie ca un eveniment căruia COVID-19 i-a pus beţe în roate”, a declarat, pentru AGERPRES, Bagoly Levente.
Acesta a mai spus că, din moment ce planurile s-au schimbat, a decis să participe la ediţia inaugurală a Hungarian Divide 2020, o cursă de 1200 de kilometri, cu o diferenţă de nivel de 18.000 de metri.
„M-am înscris săptămâna trecută la acest concurs care va avea loc în luna august. Am înţeles că în Ungaria situaţia permite organizarea acestor concursuri. (…) Printre cei 120 de concurenţi înscrişi până acum sunt 10 din afara Ungariei, din Marea Britanie, Slovacia, Germania, deci oamenii au speranţe că lumea va reveni la normal. (…) În comparaţie cu ceea ce plănuiam pentru acest an este o distanţă destul de scurtă, dar sunt sigur că va fi o călătorie plină de aventură. Este ceva de genul Italy Divide la care am participat anul trecut, dar care a fost puţin mai lungă. (…) Practic, vom străbate Ungaria de la vest la est, startul se va da din Parcul Naţional Őrség, unde este tripla graniţă dintre Slovenia, Austria şi Ungaria, vom trece pe lângă lacul Balaton, prin Budapesta, iar finish-ul va fi în est, la Sátoraljaújhely, la trecerea în Slovacia. 90% din traseu va fi off-road. (…) Eu sper să se ţină acest concurs, iar, după cum se vede în acest moment, este viabil”, a mai spus Bagoly Levente.
Acesta a menţionat că în ultima lună şi jumătate, de când a fost decretată starea de urgenţă în ţara noastră, nu s-a antrenat aproape deloc, petrecându-şi timpul între serviciu şi casă, iar în această perioadă a confecţionat aproape 4.700 de viziere de protecţie.
„Timp de două săptămâni am făcut viziere, iar acum, din fericire, nu mai am comenzi, pentru că au apărut şi din afară şi au început şi alţii să fabrice şi simt că cerinţele nu mai sunt atât de mari. Dar, dacă cineva are nevoie, pot să fac fără niciun fel de probleme (…) În două săptămâni am confecţionat aproape 4700 de viziere. Eu le-am oferit donaţie, dar în 90% din cazuri doctorii au vrut să le plătească, deşi am refuzat. Dar au insistat ca măcar simbolic să plătească ceva, aşa că banii s-au reîntors în producţie”, a adăugat acesta.
Tânărul Bagoly Levente a absolvit Facultatea de Design Industrial a Universităţii de Arhitectură din Bucureşti, este designer de profesie şi unul dintre puţinii ciclişti din România care s-au încumetat, până acum, să participe la curse ce însumează mii de kilometri.
În urmă cu aproape trei ani, acesta participat la ediţia a 5-a a Transcontinental Race, desfăşurată pe ruta Belgia-Grecia, ajungând la finish după 12 zile, 14 ore şi 15 minute, timp în care a străbătut aproape 4000 de kilometri pe două roţi.
În 2018 a încheiat pe locul al doilea Silk Road Mountain Race, desfăşurată în Kârgâzstan, după ce a parcurs 1.725 de kilometri în 9 zile, 3 ore şi 30 de minute, iar în 2019 a trecut al treilea linia de finish la concursul Italy Divide, după ce a pedalat mai mult de 1.220 de kilometri între Napoli şi Lacul Garda.
Tot anul trecut a parcurs 4000 de kilometri pe două roţi pe traseul Burgas-Brest, în 12 zile şi jumătate.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES