Liceenii cu cetățenie română mai au la dispoziție câteva zile pentru a aplica pentru o bursă în cadrul programului „Future Leaders Exchange Program” (FLEX) 2018-2019, ce le oferă ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului școlar 2018-2019.

Programul este finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor români ocazia a participa la un schimb de experiență internațional, trăind  un an într-o familie americană și studiind într-un liceu american (pe parcursul anului școlar 2018-2019).

Liceenii care: au cetățenie română; sunt născuți între 15 iulie 2000 și 15 iulie 2003; sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; studiază limba engleză în liceu; îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani – pot aplica pentru bursele oferite în cadrul programului. Cei interesați își pot depune candidaturile online până pe 17 octombrie 2017, accesând: https://ais.americancouncils.org/flex.

„FLEX” a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, fiind în al 25-lea an de existență. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine, conform site-ului http://americancouncils.ro/programul-flex-2018-2019/.

Aceeași sursă precizează că în România, programul este la a treia ediție. În 2018-2019, la nivel global, aproximativ 800 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului „FLEX” costurile fiind acoperite de program. Finanțarea aparține în totalitate Guvernului Statelor Unite, iar programul este administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat. ECA încurajează înțelegerea dintre cetățenii Statelor Unite și cetățenii celorlalte state. Programul „FLEX” este sprijinit la nivel local de cetățeni și licee din Statele Unite ale Americii ce găzduiesc, educă și sprijină liceeni fără a primi vreo compensație financiară, conform site-ului amintit.

Coordonatorul programului în România, Eliza Chirilă, ne-a transmis că pentru țara noastră, anul acesta sunt alocate 25 de burse și că deocamdată au fost create în jur de 1000 de conturi de aplicație. Întrebată dacă  până acum au beneficiat de program și elevi din județul Covasna, aceasta a răspuns:

„Până acum nu și ne dorim foarte mult să avem bursieri și din acest județ.”

Informații complete despre program sunt disponibile la adresa de email [email protected] și pe site-ul  www.americancouncils.ro. Detalii pot fi aflate și accesând http://americancouncils.ro/programul-flex-2018-2019/.

Oana-Mihaela Bărzic

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail