Cei care cunosc profesori sau antrenori deosebiți, îi pot propune până în 31 decembrie (a.c.), pentru „Premiul Mentor pentru excelență în educație”. Fiecare premiant va primi un trofeu, o diplomă și o sumă în valoare de 8.000 de lei.
„Premiul Mentor” este acordat anual, începând din 2010, de Fundația Pentru Comunitate și partenerul său oficial – “Mol România”, și urmărește să premieze dascăli de excepţie și să recunoască public valoarea muncii acestora.
„Dorim să atragem atenția opiniei publice asupra acelor profesori, antrenori, mentori care au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor. Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați, care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare. Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale. Dacă îi cunoașteți, nominalizați-i la <<Premiul Mentor pentru Excelență>> în Educație”, au transmis organizatorii.
Potrivit aceleiași surse, nominalizările pot fi făcute până în data de 31 decembrie (a.c.), prin completarea unui formular (disponibil pe site-ul Fundației pentru Comunitate, www.pentrucomunitate.ro). Nominalizările se trimit prin poștă la adresa Fundației Pentru Comunitate: 400110 Cluj, Oficiul Poștal 1, C.P. 1141, pe plic trebuie menționat: ”Premiul Mentor”; sau prin e-mail, la adresa [email protected].
„Orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup”, au precizat organizatorii.
Potrivit acestora, propunerile trebuie să conțină numele, coordonatele celui nominalizat (adresa poștală, e-mail, telefon, numele instituției în care își desfășoară activitatea), cât și o justificare care să conțină cele mai importante rezultate obținute de copiii și tinerii pregătiți de el, precum și momentele de vârf ale carierei sale. Nominalizarea trebuie să contureze atât calitățile profesionale cât și pe cele umane ale persoanei propuse. Sunt necesare și coordonatele persoanei nominalizate (numele, adresa poștală, e-mailul, telefonul), pentru ca aceasta să poată fi contactată în caz de nevoie pentru informații suplimentare.
Cine poate fi nominalizat?
Conform organizatorilor, pot fi nominalizați profesori, antrenori, pedagogi – care pregătesc, învață, educă, ajută copii și tineri cu vârste sub 18 ani, care organizează cercuri de specialitate, îndrumă activitatea extrașcolară a acestora, care sprijină cu devotament și cu eficiență lansarea lor pe drumul succesului; care sunt capabili să acorde o atenție sporită acelor copii sau tineri a căror situație familială sau materială i-ar defavoriza în cursa pentru succes; care au înființat unele foruri (competiții, întâlniri, cercuri, cluburi, asociații, etc.) cu un rol semnificativ în dezvoltarea tinerilor, în punerea în valoare a talentului lor; și care prin calitățile lor umane și profesionale au câștigat de-a lungul unei cariere de mai multe decenii aprecierea comunității locale și a specialiștilor din domeniul lor de activitate.
Dintre cei nominalizați, Consiliul Director al Fundației pentru Comunitate va alege zece personalităţi din domeniul sportului, artelor, culturii și a științelor, care vor obține ”Premiul Mentor pentru Excelență în Educație”. Fiecare premiant va primi un trofeu, o diplomă și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Consiliul va avea în vedere contribuția mentorului la succesele celor pregătiți de el.
Câștigătorii vor fi aleși în luna februarie 2016.
**
În cadrul ediției anterioare a programului, 12 nominalizări au provenit din județul Covasna.
Printre premianții ediției din anul 2012, s-a numărat și un profesor din Sfântu Gheorghe, care a avut atunci peste 500 de susținători care au realizat o prezentare deosebită.
Detalii pot fi aflate accesând site-ul . . www.pentrucomunitate.ro.
***
Fundația Pentru Comunitate este o organizație non profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă.
Grupul MOL – este o companie multinațională integrată și independentă din domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări, o echipă dinamică de 27.000 de angajați în întreaga lume și o tradiție de peste 100 de ani în domeniul petrolier.
Ana Alina Costache