Vineri şi sâmbătă la Opera din Braşov

A venit vara şi treptat, treptat, importantele instituţii de spectacol (teatru, opera, filarmonica) îşi încheie programul, luând o meritată vacanţă după o stagiune încărcată. Înainte de a se trage  cortina pentru actualul sezon, Opera din municipiul de sub Tâmpa a pregătit numeroşilor ei spectatori din cele două judeţe vecine, Braşov şi Covasna, o frumoasă surpriză, aşteptată de mai bine de… 12 ani.

Click pentru a vizualiza

La cererea generală a publicului s-a pus în scenă, iar vineri are loc premiera operetei în trei acte „Silvia” de Emmerich Kálmán, un titlu foarte îndrăgit de iubitorii genului din România, atât români, cât şi maghiari.

Prima reprezentaţie a avut loc pe 17 noiembrie 1915 la Teatrul „Johann Strauss” din Viena, având  iniţial  titlul «Trăiască dragostea», cu variantele «Prințesa Ceardașului» şi «Silvia», ultima impunându-se în timp. Partea muzicală îi aparţine celebrului compozitor maghiar Emmerich Kálmán (Imre Kálmán), iar libretul a fost scris de Leo Stein și Bela Jenbach, fiind revăzut de István Békeffy și Kellér Dezső.

Subiect incitant

Subiectul este incitant, tipic pentru acest gen de lucrări. Pe scurt, se referă la o tumultoasă poveste de amor dintre Silvia, o celebră cântăreață de cabaret, şi Edwin, prinț de Mittenkofer – Lowenstein. Numai că aşa cum erau principiile pe vremea aceea, o asemenea relaţie „scandaloasă” nu putea fi acceptată de familia tânărului nobil. Cea mai vehementă se arată prințesa Cecilia, mama lui Edwin. Culmea e, că la rândul ei, fusese în tinereţe o cântăreață de cabaret, dar îşi părăsise  iubitul, făcând un mariaj morganatic, pentru a deveni aristocrată.

Ca atare, se luptă să-i despartă pe cei doi îndrăgostiţi. Chiar şi reuşeşte, însă Boni, Feri și Miska, prietenii Silviei și ai lui Edwin, izbutesc să-i trezească amintiri şi remuşcări, convingând-o în cele din urmă să-şi dea consimțământul pentru căsătoria celor doi.

Şi astfel Silvia va deveni noua „regină a ceardașului”.

O distribuţie de zile mari

Dar mai multe elemente informative despre acest eveniment cultural zonal am aflat ieri, în cadrul unei Conferinţei de presă, care a avut loc la sediul pretigioasei instituţii de artă din Braşov.

Regia îi aparţine Andei Tăbăcaru-Hogea, asistent regie – Nicoleta Chirilă, scenografia este realizată de Rodica Garştea, iar dirijorul orchestrei e maestrul Dorel Munteanu.

Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani conducerea Operei braşovene, din nou distribuţia este dublă, urmând a  fi cunoscută numai cu o zi înaintea fiecărui spectacol, pentru a creea o stare de emulaţie între artişti. Vor evolua în spectacole succesive, vineri- 22 şi sâmbătă- 23 iunie a.c., de la ora 18,30 câţiva dintre soliştii cunoscuţi şi apreciaţi ai scenei lirice.

În rolul principal, cel al Silviei, au fost distribuite  două dintre cele mai bune voci – sopranele Anda Pop şi Valentina Mărgăraş. Prinţul Edwin va fi întruchipat, prin alternanţă, de tenorii Cosmin Marcovici, respectiv Adrian Ionescu, iar contesa Anastasia (Stazi) de Corina Klein şi Lăcrămioara Schuller.

În celelalte roluri apar Liviu Iftene, Nicolae Lupu sau Mugurel Oancea (Boni),

Asineta Răducan şi Gabriela Hazarian (Cecilia), Nicolae Zaharia (Feri), Cristian Fieraru (Miska), Mugur Curelaru (prinţul Leopold).

Din ce  am aflat în culise toate elementele concură  la reuşită: muzica antrenantă, dialogurile sprinţare, scenele bine gândite, cupletele hazoase, comicul de situaţie. Reprezentaţia a fost gândită să pună în valoare şi decorurile, realizate în culori vii, precum şi elegante costume de epocă. Nu lipsesc valsurile celebre, câteva ceardaşuri îndrăcite, toate aceste elemente constituind  “ingredientele” unui spectacol  izbutit.

***

Biletele se vând la sediul Operei din Braşov, strada Bisericii Române nr. 51, telefon: 0268/419.380.

…Aşadar, vă anunţăm din vreme, stimaţi spectatori, ca vineri sau sâmbătă – depinde cum aveţi programul – să onoraţi invitaţia lansată prin aceste rânduri şi să nu rataţi ultima premieră a stagiunii  la Opera din Braşov. Nu o să regretaţi!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail