Un ulm uriaş de câmp din satul Căpeni ar putea fi desemnat „Arborele Anului”, acesta numărându-se printre cei 12 copaci din ţară care s-au calificat în finala competiţiei.

Bătrânul copac, în vârstă de peste 300 de ani, trăieşte pe lângă podul de pe pârâul Baraolt, la nord de satul Căpeni, pe un teren pe care exista odinioară o moară de apă. Dimensiunile lui sunt impresionante. Ar fi nevoie de cinci adulţi care să îl cuprindă, deoarece are o circumferinţă de 7,3 metri şi o înălţime de peste 35 de metri. „Cu aceste dimensiuni ulmul din Căpeni este unul dintre cei mai mari arbori din Depresiunea Baraolt, judeţul Covasna”,  aceasta fiind  prezentarea făcută  de către Antal Jenő (75 ani), tehnicianul silvic pensionar din Baraolt, care a înscris venerabilul ulm, în concursul „Arborele Anului”.

Ulmul uriaş, un fidel confident

Pe lângă bătrânul ulm a funcţionat, de-a lungul secolelor, o moară de apă care a avut un rol vital în viaţa cotidiană a satului. Acela nu a fost numai un loc pentru măcinarea cerealelor, ci şi un loc unde sătenii discutau despre problemele zilnice personale şi ale comunităţii. Aşadar, toate discuţiile au fost efectuate în prezenţa şi la umbra ulmului, copacul uriaş  fiind martorul nenumăratelor poveşti vesele sau triste.

Ulmul din Căpeni s-a calificat în finala concursului „Arborele Anului”, alături de alţi 11 copaci din ţară. Câştigător va fi arborele care va aduna cele mai multe voturi, până în 31 octombrie.

Ulmul din Căpeni poate fi votat accesând linkul http://www.arboreleanului.ro/voteaza.php?id=22. Potrivit organizatorilor, persoana sau asociaţia care a înscris în concurs arborele care va fi declarat câştigător, va primi 3.000 de lei, pe baza unui contract prin care se obligă să protejeze copacul, să-l trateze dacă e bolnav sau să amenajeze spaţiul din jurul său, pentru a atrage cât mai mulţi turişti.

Aflată la cea de-a doua ediţie, competiţia „Arborele Anului” este derulată de către Fundaţia pentru Parteneriat. „Prin intermediul acestei competiţii, în Anul Internaţional al Pădurilor intenţionăm să atragem atenţia asupra importanţei arborilor, în mod special, şi asupra necesităţii protejării mediului, în mod general”, explică organizatorii.

Programul este promovat de Europa FM, partener media fiind: Think Outside of the Box. Finanţatorii programului sunt: Nadace Partnerstvi, Ministerul Mediului din Cehia, Fondul de mediu din Cehia şi Apemin Tusnad SA.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail