Uriaşul ulm de câmp, în vârstă de 300 de ani, ce trăieşte lângă podul de pe pârâul Baraolt, a câştigat cea de-a doua ediţie a competiţiei „Arborele Anului în România”.

Ar fi nevoie de cinci adulţi care să îl cuprindă. Are o circumferinţă de 7,3 metri şi o înălţime de peste 35 de metri.

În 31 octombrie s-a încheiat perioada de votare în cadrul competiţiei. Timp de aproximativ 50 de zile, cele mai frumoase poveşti ale celor 12 arbori finalişti au putut fi votate. Şi, deşi competiţia a fost foarte strânsă, povestea bătrânului ulm din Căpeni, i-a impresionat pe cei mai mulţi, astfel încât acesta a reuşit, în cele din urmă, să ocupe primul loc.

În urma voturilor exprimate, ulmul a câştigat concursul cu 13.096 voturi valide, fiind urmat de stejarul din Tăietura cu 12.724 voturi valide, pe locul III  situându-se platanul din Timişoara cu 2.270 voturi.

Ulmul din Căpeni a fost înscris în competiţie la iniţiativa reprezentanţilor Asociaţiei „Lumea Pierdută”, din Baraolt. Secretarul Asociaţiei, Demeter Zoltán, ne-a spus cum a ajuns ulmul să intre în competiţie: „În Depresiunea Baraoltului erau 7 arbori care puteau concura. Cu toate acestea, tehnicianul silvic Antal Jenő a spus că trebuie să alegem Ulmul din Căpeni, pentru că astfel, sigur vom câştiga. Şi iată, că a avut dreptate. Din păcate însă, Antal Jenő nu a mai apucat să se bucure de victorie, deoarece a decedat între timp. Aşadar, victoria i-o dedicăm memoriei lui”, ne-a spus Demeter Zoltán.

În legătură cu competiţia, acesta a mai declarat: „A fost un concurs destul de lung, au fost momente în care credeam că vom reuşi, dar şi momente în care am fost sceptic. Dar am avut mulţi susţinători, partea cea mai mare a lor fiind pe internet, pe reţelele sociale. Suntem foarte bucuroşi de reuşita noastră!”.

Bătrânul copac, în vârstă de peste 300 de ani, trăieşte la nord de satul Căpeni, pe un teren pe care exista odinioară o moară de apă. Dimensiunile lui sunt impresionante. Ar fi nevoie de cinci adulţi care să îl cuprindă, deoarece are o circumferinţă de 7,3 metri şi o înălţime de peste 35 de metri.

Ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de un tei din Leliceni (judeţul Harghita).

Va concura pentru titlul de Arborele European al Anului

Click pentru a mări

Ulmul are în continuare nevoie de susţinere deoarece, fiind câştigătorul competiţiei naţionale, va fi înscris de către Fundaţia pentru Parteneriat în competiţia Arborele European al Anului.

„Lupta a fost strânsă între Ulmul din Căpeni şi stejarul din Tăietura (judeţul Harghita). Cei din Harghita au avut o campanie foarte frumoasă şi au fost foarte creativi. Noi le-am promis că, dacă vor câştiga ei competiţia naţională, îi vom ajuta pe mai departe. Aşadar, sperăm ca şi ei să ne ajute pe noi în competiţia  Arborele European al Anului”, a spus Demeter Zoltán.

Derulată de către Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, competiţia Arborele Anului îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei arborilor, în mod specific, şi asupra necesităţii protejării mediului, în mod general.

Programul este promovat de Europa FM, partener media fiind Think Outside the Box, iar finanţatorii programului – Nadace Partnerstvi, Ministerul Mediului din Cehia, Fondul de mediu din Cehia şi  Apemin Tuşnad SA.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail