Conducerea UDMR vrea să informeze participanţii la congresul Partidului Popular European (PPE) de la Bucureşti despre cazul ”Miko”, considerând că în acest caz se face o mare nedreptate comunităţii maghiare din România.

Într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES de UDMR Covasna se arată că acest demers se înscrie în cadrul unei campanii internaţionale demarate în vară pentru susţinerea Colegiului ”Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, iar congresul PPE reprezintă un bun prilej pentru a aduce acest caz la cunoştinţa participanţilor, printre aceştia numărându-se importanţi reprezentanţi ai unor state şi instituţii europene.

La congresul PPE, care se va desfăşura la Palatul Parlamentului din Bucureşti în zilele de 17 şi 18 octombrie a.c, vor participa din judeţul Covasna preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ambii lideri ai UDMR.

Cazul ”Miko” a intrat în atenţia publică după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov i-au trimis în judecată pe Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul pentru Relaţii Interetnice din Ministerul Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în Ministerul Justiţiei pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului ”Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe Eparhiei Reformate din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. În luna iunie a.c, Judecătoria Buzău i-a condamnat la trei ani de închisoare, reţinând că cei trei au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului. Sentinţa nu e definitivă, recursul fiind programat pe 1 noiembrie a.c. la Curtea de Apel Ploieşti.

Reprezentanţi ai comunităţii maghiare au organizat, în această vară, mai multe proteste de stradă la Sfântu Gheorghe în cadrul cărora au afirmat că statul român urmăreşte renaţionalizarea Colegiului ”Szekely Miko”. Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a negat acest lucru, arătând că nu se poate vorbi despre o ”renaţionalizare”, în acest caz fiind vorba despre încălcarea legii, dar şi despre o ”manipulare a opiniei publice” şi o ”încercare de intimidare a justiţiei prin presiuni de stradă”.

Fostul secretar de stat Marko Attila, inculpat în acest dosar, va candida la apropiatele alegeri parlamentare pe listele UDMR pentru Camera Deputaţilor, fiind nominalizat pentru colegiul uninominal Sfântu Gheorghe.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail